PILATES, Η ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

PILATES, Η ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

Ο πόνος της μέσης αποτελεί συχνή μυοσκελετική διαταραχή στις αναπτυγμένες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, το 70% του ενήλικου πληθυσμού στον δυτικό κόσμο θα βιώσει πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή του και παρά τη λύση των συμπτωμάτων, σημαντικό ποσοστό θα τον επανεμφανίσει.

Ο πόνος της μέσης σε παιδιά και εφήβους έχει αυξητική τάση ενώ όταν παρουσιάζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, αυτό αποτελεί προπομπό και για την ενηλικίωση. Τα κορίτσια, μάλιστα, είναι πιο επιρρεπή.

Ο πόνος της μέσης μειώνει τη λειτουργικότητα, την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα, πλήττει την ψυχική υγεία, την κοινωνική ζωή και αυξάνει τις δαπάνες στην υγειονομική περίθαλψη και τις αναρρωτικές άδειες.

Επιπλέον, πλήττει την ισορροπία, μειώνει τη σταθερότητα του κορμού, την ταχύτητα βάδισης και το μήκος του διασκελισμού ενώ ενισχύει την κινησιοφοβία, δηλαδή την πεποίθηση ότι μια σωματική δραστηριότητα θα προκαλέσει πόνο στη μέση ή πιθανή βλάβη, με αποτέλεσμα την αποφυγή της δραστηριότητας και την υιοθέτηση υποκινητικού τρόπου ζωής.

Η ηλικία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

Η μειωμένη κινητικότητα, η αδυναμία των μυών του κορμού, κυρίως των εν τω βάθει μυών του κορμού, η ύπαρξη μυϊκής ανισορροπίας, η μυϊκή αδυναμία των εκτεινόντων μυών του ισχίου, κυρίως του μέγα γλουτιαίου, η έλλειψη κινητικού ελέγχου, η κατάθλιψη και η έλλειψη εργονομίας στον χώρο εργασίας και στην καθημερινή ζωή σχετίζονται άμεσα με τον πόνο στη μέση.

Η μέθοδος του Pilates είναι ασφαλής, εφαρμόσιμη και αποτελεσματική εναλλακτική μορφή άσκησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του πόνου της μέσης. Ο δημιουργός της μεθόδου είναι ο Joseph Hubertus Pilates, ο οποίος ανέπτυξε τη μεθόδό του στις αρχές του 1990, με αρχική ονομασία «Contrology» (Η τέχνη του ελέγχου του σώματος που βασίζεται σε αρχές).

Η εφαρμογή της μεθόδου Pilates μειώνει τον πόνο της μέσης, την κινησιοφοβία, τη φαρμακευτική αγωγή και τις μυϊκές ανισορροπίες. Παράλληλα, βελτιώνει τη λειτουργικότητα, την ποιότητα του ύπνου, την κινητικότητα, τη διατατική ικανότητα των οπίσθιων μηριαίων, την ταχύτητα βάδισης, τη σταθερότητα του κορμού και την ισορροπία. Επιπλέον, το Pilates ενισχύει την αντοχή των μυών του κορμού και του ισχίου, την ποιότητα ζωής, τη διάθεση, την ψυχική υγεία και την κοινωνικότητα σε άτομα με πόνο στη μέση.

Η μέθοδος του Pilates έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και στην αποκατάσταση του πόνου της μέσης σε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα μετά από χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη και σε άτομα με λευχαιμία.

Συνεπώς, η μέθοδος του Pilates αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης του πόνου της μέσης σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων, καθιερώνοντας την κίνηση ως «φάρμακο».

Ο Pilates instructor οφείλει να λάβει υπόψη τις δυνατότητες του ασκουμένου με πόνο στη μέση και να οργανώσει ένα πρόγραμμα με εξατομικευμένη προσέγγιση, ποικιλία ερεθισμάτων και κατάλληλη ανατροφοδότηση.

Νίκη ΣαρίδουPilates Trainer

alterlife.gr

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr