4 βραδινά σνακ που τονώνουν την διάθεση Τα συστατικά που υπόσχονται όνειρα γλυκά και ξεκούραστα πρωινά.

4 βραδινά σνακ που τονώνουν την διάθεση Τα συστατικά που υπόσχονται όνειρα γλυκά και ξεκούραστα πρωινά.

Κωνσταντίνα Κύρκου

Στην προσπάθεια να βελτιώσεις την πρωινή σου διάθεση, ακόμα και αν δεν έχεις καταφέρει να κοιμηθείς ποιοτικά το προηγούμενο βράδυ, ήρθε η στιγμή να αναλογιστείς την σύνδεση μεταξύ ύπνου και διατροφικών συνηθειών. Ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο γεύμα που μπορείς να τρως το βράδυ και να ξυπνάς με ευχάριστη διάθεση, οι διαιτολόγοι Stacie Hassing, RDN, και Jessica Beacom, RDN και συγγραφείς του βιβλίου “The Real Food Table”, υποστηρίζουν πως η κατανάλωση ορισμένων βραδινών σνακ, μπορεί να κάνει την διαφορά.

Και αυτό γιατί, οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην βελτίωση του ύπνου καθώς και στην ενίσχυση της διάθεσης. Ωστόσο, εξηγούν μεταξύ άλλων ότι η συνολική διατροφή που ακολουθούμε θα πρέπει να βασίζεται σε τέτοιου είδους συστατικά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ευεξία στον οργανισμό μας.

Τα βραδινά σνακ που θα τονώσουν την διάθεση σου

1. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πηγές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ενός αμινοξέος που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει την ορμόνη που τονώνει τη διάθεση, δηλαδή την σεροτονίνη. Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι και οι σπόροι κολοκύθας προσθέτουν επαρκή υγιή λίπη και φυτικές ίνες στα γεύματα μας, χωρίς περιττές θερμίδες.

2. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Στην κατηγορία αυτή ανήκει το γιαούρτι, το οποίο εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στο πεπτικό σύστημα, λειτουργεί ωφέλημα και για τον εγκέφαλο. “Το γιαούρτι, το κεφίρ και η κομπούχα είναι τροφές που περιέχουν προβιοτικά, τα οποία με την σειρά τους υποστηρίζουν το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την παραγωγή σεροτονίνης” αναφέρουν οι ειδικοί.

3. Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα από μόνη της είναι ικανή να μας φτιάξει την διάθεση, λόγω της υπέροχης γεύσης της. Εκτός από αυτό όμως, η μαύρη σοκολάτα περιέχει μια ποικιλία ευεργετικών ενώσεων, όπως καφεΐνη, θεοβρωμίνη, φλαβονοειδή, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και προμηνύουν ευχάριστα πρωινά. Απόλαυσε λίγη μαύρη σοκολάτα πριν τον ύπνο, είτε σκέτη, είτε μέσα σε ένα ελαφρύ σοκολατένιο επιδόρπιο.

4. Μούρα

“Τα μούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοχημικών που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα. Οι ανθοκυανίνες, ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το σκούρο μπλε-μωβ χρώμα των μούρων, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης” αναφέρει η Beacom. Για μεγαλύτερη απόλαυση, πρόσθεσε στα μούρα σου λίγη φυτική σαντιγί ή σιρόπι μαύρης σοκολάτας.

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr