Η αλλαγή που μπορείς να κάνεις όσο μεγαλώνεις για να παραμείνεις ευτυχισμένη

Η αλλαγή που μπορείς να κάνεις όσο μεγαλώνεις για να παραμείνεις ευτυχισμένη

Μία νέα έρευνα ίσως κατέληξε στο “συστατικό” της ευτυχίας και της υγείας.

Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες όσο μεγαλώνεις από τον τρόπο που ζεις μέχρι τον τρόπο που δείχνεις και σκέφτεσαι. Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να το αποδεχθείς, όμως η εξέλιξη είναι κάτι που δεν μπορεί να σταματήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με μία έρευνα υπάρχει τρόπος να παραμείνεις ευτυχισμένη και να διατηρήσεις την καλή σου μνήμη, παρά την ηλικία σου.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη διεξήχθη μέσω της συμμετοχής 1800 ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, οι οποίοι παρακολουθούνταν μέσω συσκευών καρπού. Αφού οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια που εκτιμούσαν την ψυχική και τη γνωστική υγεία τους, οι ερευνητές μελέτησαν τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στον ύπνο, τη μνήμη και την ευτυχία.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, οι ενήλικες που ξυπνούσαν νωρίς το πρωί (πριν από τις 7) και είχαν μία ενεργητική ημέρα, είχαν καλύτερα στατιστικά σε ό,τι αφορά την γνωστική τους λειτουργία και την ψυχική τους υγεία από εκείνους που περνούσαν μια πιο νωχελική καθημερινότητα.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που πήγαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν πιο αργά, είχαν μία λιγότερο ενεργητική ημέρα που συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα γνωστικών δυσλειτουργιών και συμπτώματα κατάθλιψης.

Η σημείωση φυσικά των ερευνητών ήταν πως τα ευρήματά τους ήταν σχετικά και δεν μπορούν απαραίτητα να θεωρηθούν ως απόλυτα σημάδια της αιτίας. Σίγουρα όμως η σύνδεση ανάμεσα στην ψυχική υγεία, τον ύπνο και τα επίπεδα άσκησης λειτουργεί αμφίδρομα, με την έννοια ότι ένα άτομο με κακή ψυχολογία είναι πιθανό να έχει χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και πρόβλημα στον ύπνο και τη δραστηριότητα.

Επομένως, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε ως συμβουλή μέσα από την έρευνα αυτή είναι το να διατηρούμε μία ενεργητική ημέρα που συνδέεται με την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Φυσικά, δεν σημαίνει πως απαραίτητα πρέπει να ξεκινήσουμε το γυμναστήριο, αλλά σίγουρα οφείλουμε να μην καθόμαστε άπραγοι, παρά να κανονίζουμε μια συνάντηση με έναν φίλο, να ασχολούμαστε με σταυρόλεξα και γρίφους και να επισκεπτόμαστε μέρη που αγαπάμε. Παράλληλα, ένας καλός ύπνος αποτελεί την προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, αφού θεωρείται το ιδανικό συστατικό για μία καλή υγεία. Δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη!

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr