Τα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, νατρίου και όλων των μετάλλων!

Τα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, νατρίου και όλων των μετάλλων!

Η Σημασία Των Μετάλλων Στο Σώμα Μας

Όταν σκέφτεστε τα ορυκτά, πιθανότατα σκέφτεστε τη γεωλογία, τους πολύτιμους λίθους και το περιστασιακό συμπλήρωμα σιδήρου. Αυτό που μπορεί να μην σας έρχεται στο μυαλό είναι η υγεία σας. Οι βιταμίνες δεν είναι το μόνο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για το ανθρώπινο σώμα. Τα μέταλλα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς κάνουν τα μέταλλα στο σώμα, πώς φαίνεται μια ανεπάρκεια και πώς να αυξήσετε την πρόσληψή σας!

Ο Ρόλος Των Ορυκτών Στο Ανθρώπινο Σώμα
Τα ορυκτά μπορούν να βρεθούν παντού, όχι μόνο με τη μορφή ενός βράχου. Βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε και εξαρτόμαστε από αυτά ώστε να λειτουργήσουν κανονικά και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Τα μέταλλα παίζουν πολλούς βασικούς ρόλους στο σώμα, βοηθώντας στην υποστήριξη των οστών και των μαλακών ιστών μας. Αυτό όμως δεν είναι η μόνη τους δουλειά. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση της νευρομυϊκής λειτουργίας, της ενζυμικής δραστηριότητας, της μεταφοράς οξυγόνου, της πήξης του αίματος και σε πολλά ακόμη!

Πώς Φαίνεται Μια Ανεπάρκεια Ορυκτών;
Επειδή τα μέταλλα παίζουν τόσους πολλούς διαφορετικούς ρόλους στο σώμα, τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της ανεπάρκειας που έχει κάποιος. Ενώ ορισμένες ελλείψεις προκαλούνται από τη διατροφή, μπορεί επίσης να συμβούν εάν κάποιος δυσκολεύεται να απορροφήσει μέταλλα από τα τρόφιμα, παίρνει ορισμένα φάρμακα όπως αντιόξινα και αντιβιοτικά ή έχει άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία των μετάλλων. Τα άτομα που είναι χορτοφάγοι ή vegan μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπάρκεια ορυκτών. Τα κύρια μέταλλα στα οποία οι άνθρωποι τείνουν να έχουν έλλειψη είναι το ασβέστιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.

Έτσι μπορεί να φαίνονται οι ελλείψεις τους:

Μαγνήσιο: Κόπωση, ναυτία και έμετος, επιληπτικές κρίσεις και μυϊκές κράμπες.

Ασβέστιο : Κόπωση, μυϊκές κράμπες, μούδιασμα και ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός.

Ψευδάργυρος: Μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, επιβράδυνση της ανάπτυξης, απώλεια όσφρησης, γεύσης ή όρεξης.

Σίδηρος : Αδυναμία και κόπωση, καθώς και αργή γνωστική λειτουργία – ειδικά στα παιδιά.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη ορισμένων μετάλλων. Όπως στην περίπτωση των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο που πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καλίου.

Ποια Ορυκτά Χρειαζόμαστε Περισσότερο;
Υπάρχουν πολλά ορυκτά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Μερικά από αυτά μπορεί να φαίνονται πιο οικεία από άλλα.

Κάλιο

Ένας άλλος ηλεκτρολύτης, το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, της πέψης και της περιεκτικότητας σε νερό στα κύτταρα.

Νάτριο

Πιθανώς το πιο γνωστό ορυκτό εκεί έξω, είναι επίσης ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης και βοηθά στην ενυδάτωση χάρη στην ικανότητά του να εξισορροπεί τα υγρά στο σώμα και να βοηθά στη λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Ασβέστιο

Το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα, που αποτελεί το 1,5 έως 2% του σωματικού βάρους ενός ατόμου, το 99% αυτού βρίσκεται στα οστά μας. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό οστών ενώ κάποιος μεγαλώνει για να συνεχίζει να διατηρεί τα οστά και τα δόντια δυνατά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Βοηθά επίσης τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να διαστέλλονται, καθώς και στην εύρυθμη  λειτουργία των ορμονών.

Μαγνήσιο

Το αξιόπιστο μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της νευρικής και μυϊκής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα .

Σίδηρο

Παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του αίματος. Είναι μέρος της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος. Βοηθά επίσης στις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, στην υγεία των ορμονών, στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πρωτεϊνών και DNA, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης. Είναι επίσης βασικό μέταλλο για το ανοσοποιητικό σύστημα και την επούλωση πληγών.

Φώσφορος

Ο φώσφορος βοηθά στο μεταβολισμό, διατηρώντας τα αιμοφόρα αγγεία μας χαρούμενα και τα οστά μας υγιή.

Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τις ορμόνες του φύλου και την πήξη του αίματος και να σχηματίζει συνδετικούς ιστούς και οστά.

Σελήνιο

Το σελήνιο βοηθά στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις και βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθά επίσης στην αναπαραγωγή, την παραγωγή DNA και τη λειτουργία του θυρεοειδούς .

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να διατηρήσει το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας του.

Χαλκός

Ο χαλκός βοηθά να διατηρούνται τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία χαρούμενα βοηθώντας στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βοηθά επίσης στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία των οστών.

Φθόριο

Πιθανότατα να το έχετε ακούσει στο πλαίσιο της οδοντόκρεμας και της υγείας των δοντιών. Το φθόριο βοηθά στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών και στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών. Ωστόσο, δεν απαιτείται για την ανάπτυξη ή τη διατήρηση της ζωής και πιθανώς δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε ποσότητες στην οδοντόκρεμα σας.

Χλώριο

Το χλώριο βοηθά το νευρικό μας σύστημα να αναμεταδίδει μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, καθώς και βοηθά στην συστολή της καρδιάς και των άλλων μυών.

Ιχνοστοιχεία

Αυτά είναι μέταλλα που χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ποσότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να καλύψουν αυτές τις απαιτήσεις μέσω της τροφής. Αυτά τα ιχνοστοιχεία περιλαμβάνουν ιώδιο, ψευδάργυρο, κοβάλτιο, φθόριο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Πώς Να Αυξήσετε Την Πρόσληψη Μετάλλων Σας
Όπως αναφέραμε, οι περισσότερες απαιτήσεις σε μεταλλικά στοιχεία μπορούν να καλυφθούν μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Ενώ διαφορετικά μέταλλα μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικά τρόφιμα, εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές για να αυξήσετε τη συνολική πρόσληψη μετάλλων:

Θαλασσινά, ειδικά οστρακοειδή όπως τα στρείδια
Ξηροί καρποί και σπόροι
Αρχαία σιτάρια
Φυλλώδη λαχανικά
Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί
Φασόλια
Αμυλούχα λαχανικά όπως παστινάκια, πατάτες και σκουός
Μούρα, τροπικά φρούτα και αβοκάντο
Φύκια και φύκια
Κρέατα οργάνων
Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών

Ενώ η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη μετάλλων, εάν χρειάζεται, μπορείτε επίσης να πάρετε συμπληρώματα μετάλλων για να βοηθήσετε σε τυχόν ελλείψεις.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ορισμένα μέταλλα τοπικά, όπως το μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να απαλύνετε τους μυϊκούς πόνους και τις κράμπες.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr