Υδατάνθρακες για βραδινό: Είναι κακό να τρώμε ζυμαρικά το βράδυ;

Υδατάνθρακες για βραδινό: Είναι κακό να τρώμε ζυμαρικά το βράδυ;

Η κατανάλωση ζυμαρικών και γενικά υδατανθράκων το βράδυ λέγεται ότι παχαίνει. Είναι όμως πραγματικά τόσο κακό; Ας μάθουμε την αλήθεια.
Από όλους τους μύθους που αφορούν τον κόσμο της διατροφής, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους αφορά την πεποίθηση ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν και ότι αν καταναλωθούν το βράδυ είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, πολλοί καταλήγουν στο να τους μειώνουν δραστικά ή να τους αποκλείουν από τη διατροφή τους.

Ωστόσο, είναι καλό να θυμάστε ότι οι υδατάνθρακες εμπίπτουν στην κατηγορία των βασικών μακροθρεπτικών συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες και τα λίπη και δεν μπορούν να αποκλειστούν από μια ισορροπημένη διατροφή εάν θέλετε να διασφαλίσετε την ευημερία ολόκληρου του σώματος.

Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας για το σώμα, καθώς είναι σε θέση να παρέχουν γλυκόζη η οποία είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των πιο σημαντικών ζωτικών λειτουργιών. Τι συμβαίνει όμως αν τρώτε υδατάνθρακες στο βραδινό;

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ παχαίνει και ότι τα ζυμαρικά στο βραδινό δεν συνιστώνται για αυτόν τον λόγο; Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε και να μάθουμε όλη την αλήθεια επί του θέματος.

Πίτσα, ζυμαρικά και άλλοι υδατάνθρακες για δείπνο: Ναι ή όχι;
Η πεποίθηση ότι οι υδατάνθρακες στο δείπνο δεν μπορούν να καταναλωθούν βασίζεται κυρίως στο οτι είναι σάκχαρα και η λήψη τους πριν τον ύπνο δεν δίνει στον οργανισμό τη δυνατότητα να τους κάψει, επομένως αυξάνεται η πιθανότητα να μετατραπούν σε λίπη.

Όμως στην πραγματικότητα ακόμη και ο ύπνος συνεπάγεται με μια ορισμένη ενεργειακή δαπάνη, παρόμοια με αυτή που συμβαίνει όταν κάθεστε σε ένα γραφείο, επομένως όσοι κάνουν καθιστική εργασία δεν έχουν λόγο να διανέμουν τα σάκχαρα μόνο στο πρώτο μισό της ημέρας.

Επιπλέον, η ευημερία του οργανισμού δεν βασίζεται σε μεμονωμένους παράγοντες, αλλά σε ένα σύνολο. Το σκεπτικό ότι για να χάσετε βάρος πρέπει να εξαλείψετε τους υδατάνθρακες στο δείπνο είναι, επομένως, μια απολυταρχική φράση που δεν μπορεί να ακολουθηθεί σε κάθε περίσταση και από κάθε άτομο.

Όπως έχουμε ήδη καταλάβει, στην πραγματικότητα δεν είναι το είδος του φαγητού ή η ώρα της ημέρας που καταναλώνεται που κάνει τη διαφορά, αλλά η ποσότητα. Η κατανάλωση υδατανθράκων στο βραδινό ή το βράδυ δεν βλάπτει, εάν ληφθούν στις σωστές ποσότητες που απαιτεί ο οργανισμός.

Αντί λοιπόν να εστιάζετε στον ρόλο των υδατανθράκων στο δείπνο, είναι προτιμότερο να προσέχετε ποιους και πόσους υδατάνθρακες καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης για να επιτραπεί η καλύτερη πέψη και η επαρκής απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συνιστάται ο συνδυασμός υδατανθράκων με μια μικρή μερίδα υγιών λιπαρών. Τέλος οι υδατάνθρακες στο δείπνο είναι καλό να συνοδεύονται από πρωτεΐνες, ειδικά από ψάρια ή όσπρια, για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη και τη διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

jenny.gr

Σέρουμ ταμανού. Ανάπλαση- σύσφιξη- ανόρθωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr