Γήρανση λαιμού: Τα 6 λάθη που κάνουμε και 4 αποτελεσματικές σπιτικές μάσκες

Γήρανση λαιμού: Τα 6 λάθη που κάνουμε και 4 αποτελεσματικές σπιτικές μάσκες

Πολλές φόρες, τόσο στο περιοδικό μας όσο και γενικότερα σε στήλες άλλων περιοδικών, βλέπουμε να αναφέρονται συμβουλές, τρόποι πρόληψης και μάσκες – χειροποίητες ή αγοραστές – με δράση υπέρ της μείωσης των ήδη υπαρχόντων ρυτίδων στο πρόσωπο.

Συγγραφέας Ιωάννα Φωτοπούλου

www.dynamikhgynaika.gr

 

Αυτό, όμως, που παραλείπεται σε αρκετές περιπτώσεις, ίσως επειδή θεωρείται δεδομένο είτε επειδή εστιάζουμε στο πρόσωπο και τις ρυτίδες σε αυτό, είναι ο λαιμός και συγκεκριμένα η γήρανση λαιμού.

Η γήρανση λαιμού, όπως όλες λίγο – πολύ γνωρίζουμε, είναι εξίσου σημαντική και χρήζει ίσης αντιμετώπισης με αυτήν του προσώπου, ενώ, ουκ ολίγες οι περιπτώσεις των γυναικών που, η γήρανση στην περιοχή του λαιμού τους είναι πιο έντονη, πιο αισθητή οπτικά σε σύγκριση με αυτήν του προσώπου τους.

Οι δύο προαναφερθέντες λόγοι είναι που μας ώθησαν στη σύνταξη ενός ξεχωριστού άρθρου, ενός άρθρου αφιερωμένου στη γήρανση του λαιμού, εντός του οποίου θα μιλήσουμε για τα 6 συνηθέστερα λάθη που κάνουμε και ευνοούμε την ανάπτυξη ρυτίδων, καθώς και για τις 4 πιο καλές σπιτικές μάσκες που μπορεί η καθεμία από εσάς να ετοιμάζει μόνη της με στόχο είτε την πρόληψη κατά της εμφάνισης ρυτίδων είτε την αντιμετώπιση στη γήρανση λαιμού που έχει ήδη εμφανιστεί. Ας ξεκινήσουμε!

Εμείς οι γυναίκες εμπίπτουμε σε ορισμένα σφάλματα ή / και διατηρούμε μερικές συνήθειες, που ωθούν στην πρόωρη γήρανση λαιμού αλλά και προσώπου. Όλες αυτές οι συνήθειες και τα λάθη μας είναι που ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για τις ρυτίδες και μάλιστα για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας μας. Ποια είναι αυτά;

Γήρας. Το αναφέρουμε πρώτο, αν και δεν αποτελεί μία κακή μας συνήθεια αλλά κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά, η επιδερμίδα του προσώπου μας γίνεται ολοένα και πιο ξηρή και πιο ανελαστική με αποτέλεσμα να δημιουργείται έφορο έδαφος για το σχηματισμό ρυτίδων. Ωστόσο, το γήρας από μόνο του σηματοδοτεί τη φυσική ροή των πραγμάτων, και δεν μπορεί ασφαλώς να επιφέρει από μόνο του πρόωρες ρυτίδες, αφού οι πρόωρες ρυτίδες (όπως και λέει και ο χαρακτηρισμός τους) είναι οι ρυτίδες που εμφανίζονται νωρίτερα από τη φυσιολογική ηλικία γήρανσης, και άρα άλλοι είναι οι πιθανοί παράγοντες που έχουν δημιουργήσει τις πρόωρες ρυτίδες. Οι συνηθέστεροι είναι αυτοί που θα αναφέρουμε ακριβώς παρακάτω.

Τρόποι αντιμετώπισης: Όσον αφορά στους τρόπους αντιμετώπισης, ασφαλώς και δεν υπάρχει κάποια μέθοδος (φυσική) που να αντιμετωπίζει… το γήρας (!) παρά μόνον οι κατάλληλες σπιτικές μάσκες και η προσοχή των κακών συνηθειών που το εντείνουν και το επισπεύδουν.
«Απροστάτευτη» έκθεση στον ήλιο. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο ήλιος είναι παρών σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όταν, λοιπόν, εκθέτουμε διαρκώς τον ευαίσθητο στη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου λαιμό μας χωρίς να φοράμε το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν, σε επαρκή ποσότητα, ο λαιμός μας είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσει πρόωρες ρυτίδες.

Τρόποι αντιμετώπισης: Όσο κι αν σας αρέσει ο ήλιος και το μαύρισμα, όσο κι αν βαριέστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, όλα είναι υποχρεωτικά αν δε θέλετε να αποκτήσετε πρόωρες ρυτίδες. Και, το σημαντικότερο εν προκειμένω είναι να μην ξεχνάτε να απλώνετε επαρκή ποσότητα από το αντηλιακό προϊόν σας και στο λαιμό σας, κάτι που πολλές και πολλοί από εμάς κάνουμε.

Κάπνισμα. Το κάπνισμα δρα με δύο αρνητικούς τρόπους στο πρόσωπό μας: Πρώτον, σχηματίζει ρυτίδες έκφρασης, της γνωστές και ως ρυτίδες του καπνιστή, οι οποίες είναι συνήθως γύρω από την περιοχή των χειλιών, ανάμεσα στα φρύδια, στο πλάι των ματιών και σε όλη την έκταση του λαιμού. Δεύτερον, λόγω της σύστασής των τσιγάρων, το δέρμα αφενός αφυδατώνεται αφετέρου φθείρεται. Μάλιστα, σε έρευνα που έχει διεξαχθεί στην Αμερική, βρέθηκε ότι η πλειονότητα των κοριτσιών που καπνίζουν εμφανίζουν πρόωρες ρυτίδες σε ηλικίες κάτω των 25 ετών!…

Τρόπος αντιμετώπισης: Κόψτε το κάπνισμα! Είναι μία βλαβερή συνήθεια από κάθε άποψη, και η γήρανση λαιμού και προσώπου που επιφέρει είναι ένας ακόμα λόγος στη λίστα με τους δεκάδες λόγους που πρέπει να κινητοποιούν όλες και όλους μας στο να το κόψουμε.

Ελλιπής ενυδάτωση.

Πίνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα; Απλώνετε είτε το πρωί είτε το βράδυ ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό σας και μάλιστα και στο λαιμό σας; Εφαρμόζετε πού και πού κάποια μάσκα προσώπου; Όσα περισσότερα είναι τα «Όχι.» σας στα τρία προηγούμενα ερωτήματα, τόσο περισσότερο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης το θεματάκι για εσάς, αφού οι ρυτίδες θα σας χτυπήσουν γρήγορα τον κώδωνα του κινδύνου, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.
Τρόποι αντιμετώπισης: Πρώτον, κάθε μέρα θα πίνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό.

Δεύτερον, κάθε μέρα ή κάθε βράδυ θα απλώνετε την ενυδατική σας κρεμούλα στο πρόσωπό σας· μην παραλείπετε την περιοχή του λαιμού – συχνό λάθος. Και τρίτον, μία φορά στις 15 μέρες το πολύ θα εφαρμόζετε μία έξτρα ενυδατική μάσκα στο πρόσωπο και στο λαιμό σας για να επιτυγχάνετε βαθύτερη ενυδάτωση και να προλαμβάνετε τη γήρανση λαιμού και προσώπου. Ενδεικτικά, μπορείτε να μπείτε εδώ ή εδώ και να πάρετε μερικές ιδέες για αποτελεσματικές σπιτικές μάσκες ενυδάτωσης.

Εσφαλμένη στάση στον ύπνο. Όσο βολική κι αν είναι για πολλές από εσάς η εμβρυική στάση στον ύπνο σας, στην πραγματικότητα κάνει κακό, με την έννοια ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες ρυτίδες τόσο στο πρόσωπο όσο και στο λαιμό σας. Πιο ειδικά, οι ρυτίδες που σχηματίζονται εκεί εξαιτίας της συγκεκριμένης στάσης ύπνου προκαλούνται από το πρήξιμο που δημιουργείται στο πρόσωπο όταν κάθε βράδυ ζουπάτε με αυτό το μαξιλάρι σας επί 7 ώρες.

Τρόποι αντιμετώπισης: Μπορείτε να κοιμάστε ανάσκελα ή, εναλλακτικά, μπορείτε να κοιμάστε την περισσότερη ώρα της νύχτας ανάσκελα κι έπειτα να γυρίζετε στο πλάι, χωρίς όμως να βάζετε ολόκληρο το πρόσωπό σας πάνω (ή μήπως να πούμε μέσα;!) στο μαξιλάρι.
Παραμέληση απολέπισης. Ένα τελευταίο σφάλμα στην καθημερινότητά μας που μπορεί να φέρει ευθύνη για τη γήρανση λαιμού είναι η παραμέληση της απολέπισης της εν λόγω περιοχής. Όταν δεν κάνετε τακτικά απολέπιση στο πρόσωπό σας, τότε το τελευταίο μοιάζει θαμπό, γερασμένο και αποκτά διχρωμίες. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει όταν η απολέπιση απουσιάζει ή δεν πραγματοποιείται τακτικά (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα) στο λαιμό σας.

Τρόπος αντιμετώπισης: Έστω 1 φορά ανά 7 ημέρες να κάνετε μασάζ στο πρόσωπό σας με κάποιο σπιτικό σκραμπ προσώπου. Θα τρίβετε καλά όλο το πρόσωπό σας με αυτό το μείγμα, όχι όμως την περιοχή των ματιών φυσικά, καθώς επίσης και το λαιμό σας. Έπειτα, θα ξεπλένετε με χλιαρό νερό βρύσης, θα σκουπίζεστε με μία καθαρή πετσέτα κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις (κι όχι τρίβοντας την πετσέτα με την επιδερμίδα σας) και, τέλος, θα απλώνετε την ενυδατική σας κρέμα.

Γήρανση λαιμού: 2 Σπιτικές μάσκες για την πρόληψη της εμφάνισης (πρόωρων) ρυτίδων

Μάσκα με γάλα και λεμόνι: η συνταγή της γιαγιάς που αποτελεί εγγύηση για την πρόληψη ενάντια στην εμφάνιση ρυτίδων ή / και τη λείανση των ήδη σχηματισμένων ρυτίδων

Τι θα χρειαστείτε:

Ελάχιστο φρέσκο γάλα και
6 – 8 σταγόνες από φρεσκοκομμένο λεμόνι.

Διαδικασία:

Κόβετε ένα φρέσκο λεμόνι στη μέση. Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ (μικρό) χύνετε ένα οριζόντιο δάκτυλο φρέσκο γάλα, που σημαίνει 1 με 2 το πολύ εκατοστά γάλα. Προσθέτετε 6 με 8 σταγόνες από το φρεσκοκομμένο λεμόνι. Βρέχετε με τα δυο αυτά υλικά ένα κομμάτι από βαμβάκι. Εφαρμόζετε με ταμποναριστές κινήσεις το μείγμα σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ. Επαναλαμβάνετε από 1 φορά ανά εβδομάδα έως και 3.

Συμβουλές:

Α) Εάν χρησιμοποιείτε βραδινή ενυδατική κρέμα, αφήστε τη μάσκα αντιγήρανσης για 10 λεπτά, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε τις περιοχές όπου χρησιμοποιήσατε τη μάσκα ταμποναριστά με μια πεντακάθαρη βαμβακερή πετσέτα. Εν συνεχεία, βάλτε την ενυδατική σας και πέστε για ύπνο.
Β) Εάν δε χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα νυκτός, όπως πιθανώς να κάνετε αν είστε σε ηλικίες όπως 15 ετών, αφήστε τη μάσκα να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου σας. Αφαιρέστε με χλιαρό νεράκι το πρωί και σκουπίστε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Με αβοκάντο και λεμόνι: Μία υπέροχη παραλλαγή της προηγούμενη που έχει εξαιρετική δράση τόσο ως προς την πρόληψη στη γήρανση λαιμού και προσώπου όσο και προς τη μείωση των ήδη σχηματισμένων ρυτίδων

Τι θα χρειαστείτε:

1 ώριμο αβοκάντο και
½ κούπα χυμό από λεμόνι (κατά προτίμηση φυσικό λεμόνι, σε περίπτωση που δεν έχετε κάποια φορά, χρησιμοποιείστε έτοιμο συσκευασμένο χυμό λεμονιού).

Διαδικασία:

Αφαιρείτε με ένα κουτάλι το εσωτερικό του αβοκάντο. Το λιώνετε καλά μέσα σε ένα μικρό σκεύος χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Προσθέτετε το χυμό από το λεμόνι. Ανακατεύετε καλά, έως ότου τα δύο υλικά ομογενοποιηθούν και πάρουν τη μορφή κρέμας. Σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό, απλώνετε το κρεμώδες μείγμα. Αφήνετε τη μάσκα αντιγήρανσης προσώπου να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Την αφαιρείτε με λίγο βαμβάκι και άφθονο χλιαρό νερό. Σκουπίζεστε ταμποναριστά με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα και είστε έτοιμες. Επαναλαμβάνετε από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα.

Συμβουλές:

Α) Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες που ενυδατώνουν, θρέφουν και προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρόωρη γήρανση. Το λεμόνι εμπεριέχει βιταμίνη C και κιτρικό οξύ τα οποία προσφέρουν στο δέρμα λάμψη, απολέπιση, ομοιόμορφο χρώμα και λείανση των ρυτίδων. Μία από τις πιο αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες τόσο για την λείανση όσο και για την πρόληψη των ρυτίδων είναι ακριβώς αυτή εδώ.
Β) Επειδή το λεμόνι περιέχει, όπως προαναφέρθηκε, το κιτρικό οξύ, δε σας συνιστούμε να εφαρμόζετε αυτή τη μάσκα κατά τις πρωινές ώρες, όταν δηλαδή σκοπεύετε να εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά το βράδυ, 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Γήρανση λαιμού: 2 Σπιτικές μάσκες για την αντιμετώπιση των ήδη υπαρχόντων ρυτίδων

Μάσκα με έλαια και λεμόνι: μία πολλά υποσχόμενη μάσκα· αναστέλλει την εμφάνιση ρυτίδων, καταπολεμά τις ήδη υπάρχουσες ρυτίδες, ενυδατώνει την επιδερμίδα και βελτιώνει την ξηροδερμία

Τι θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές της σούπας από λάδι βερίκοκου
4 κουταλάκια του γλυκού από χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο και
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο.

Διαδικασία:

Σε μπεν μαρί, θερμαίνετε ελαφρώς τα έλαιά σας (έλαιο βερίκοκου, έλαιο ελιάς, σησαμέλαιο και αμυγδαλέλαιο) κι έπειτα προσθέτετε το χυμό από λεμόνι (είτε στύβετε λίγο λεμόνι είτε χρησιμοποιείτε τον έτοιμο χυμό λεμονιού). Αποσύρετε από τη φωτιά κι ανακατεύετε έως ότου το μείγμα κρυώσει. Εφαρμόζετε το μείγμα με τα λαδάκια στο πρόσωπο και στο λαιμό σας, σε μπόλικη ποσότητα, κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις (μικρά χτυπηματάκια). Φροντίστε προηγουμένως να έχετε πλύνει το πρόσωπό σας και το λαιμό σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν σκόνες στην επιδερμίδας σας και, ασφαλώς, να το έχετε ντεμακιγιάρει. Αφήνετε τη μάσκα για 1 με 2 ώρες στο πρόσωπό σας μέχρι να απορροφηθεί καλά. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε όσο τακτικά επιθυμείτε, ακόμη και καθημερινά.

Συμβουλή:

Επειδή το λεμόνι περιέχει το κιτρικό οξύ, δε σας συνιστούμε να εφαρμόζετε καμία από τις μάσκες που το εμπεριέχουν κατά τις πρωινές ώρες, όταν δηλαδή σκοπεύετε να εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά το βράδυ, 1 με 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Μάσκα με παπάγια και πατάτα: ανανεώνει τα κύτταρα, ενώ η βιταμίνη Β είναι αρμόδια για την καταπολέμηση των ρυτίδων

Τι θα χρειαστείτε:

1 μικρή πατάτα και
Μισή παπάγια.

Διαδικασία:

Ξεφλουδίζετε και τρίβετε τη φρέσκια πατάτα (ωμή) καθώς και την παπάγια που έχετε αγοράσει. Αναμειγνύετε τα δύο προϊόντα. Τοποθετείτε το μείγμα πάνω σε δύο μαντιλάκια καθαρισμού τύπου pom pon ή σε μερικά κομμάτια από βαμβάκι, τα οποία κι εφαρμόζετε πάνω στο πρόσωπο ή μόνο πάνω στο λαιμό σας για 15 λεπτά. Ξεπλένετε την κρέμα με δροσερό νεράκι και στεγνώνετε ταμποναριστά με μία καθαρή πετσέτα. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε μόνο 1 φορά κάθε εβδομάδα.

Συμβουλή:

Η παρούσα συνιστά μία από τις αποτελεσματικότερες σπιτικές μάσκες αναφορικά με τη γήρανση λαιμού που όλες οι γυναίκες, έπειτα από μία ηλικία τουλάχιστον, οφείλουμε να εφαρμόζουμε στο πρόσωπο και το λαιμό μας έτσι ώστε να είμαστε διαρκώς φρέσκιες και λαμπερές. Είναι μακράν καλύτερη από πολλές πανάκριβες αντιγηραντικές μάσκες και κρέμες του εμπορίου.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr