Βιταμίνη Ε Η Γυναικεία Βιταμίνη.

Βιταμίνη Ε Η Γυναικεία Βιταμίνη.

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά είναι χρήσιμα στη διατροφή, επειδή εξουδετερώνουν τα μόρια των ελευθέρων ριζών στο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια κυττάρων που έχουν οξειδωθεί. Μπορεί να είναι επιβλαβείς και προκαλούνται από φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Η αφθονία των ελευθέρων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Η πρόσληψη ικανής ποσότητας βιταμίνης Ε μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες.

Η τοκοφερόλη, ή το μόριο της βιταμίνης Ε, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη σε οκτώ μορφές που είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται συχνά σε κρέμες και λοσιόν για το δέρμα επειδή πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ενθάρρυνση της επούλωσης του δέρματος και στη μείωση των ουλών μετά από τραυματισμούς όπως εγκαύματα. Η βιταμίνη Ε υπάρχει σε οκτώ διαφορετικές μοριακές μορφές. Κάθε μόριο βιταμίνης Ε έχει τη δική του βιολογική δραστηριότητα, το μέτρο της ισχύος ή της λειτουργικής χρήσης στο σώμα.

Η άλφα-τοκοφερόλη είναι η πιο ενεργή μορφή βιταμίνης Ε στον άνθρωπο και είναι ένα ισχυρό βιολογικό αντιοξειδωτικό.

 

Βιταμίνη Ε και καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι αναπτύξεις στον φακό του ματιού που θολώνουν την όραση. Αυξάνουν τον κίνδυνο αναπηρίας και τύφλωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες. Τα αντιοξειδωτικά μελετώνται για να καθοριστεί εάν μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης καταρράκτη. Μελέτες παρατήρησης βρήκαν ότι η διαύγεια των φακών, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καταρράκτη, ήταν καλύτερη σε τακτικούς χρήστες συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα. 

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Οι καρδιακές παθήσεις είναι υπεύθυνες για τους περισσότερους θανάτους γυναικών από οποιαδήποτε άλλη χρόνια ασθένεια. Η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Συνδέεται με τη μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή «κακή» χοληστερόλη (LDL) και τους θρόμβους του αίματος. Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) είναι το μόριο που μεταφέρει τη χοληστερόλη μέσω του αίματος στα κύτταρα. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στην ανάπτυξη πλάκας που προσκολλάται στις αρτηρίες. Η μείωση της LDLμειώνει την ανάπτυξη της πλάκας και την απόφραξη της αρτηρίας.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Η βιταμίνη Ε μπορεί να συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, αλλά και στους άνδρες στη μείωση του καρκίνου του προστάτη. Ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης της βιταμίνης Ε για την πρόληψη του καρκίνου είναι η θετική επίδραση που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα και η ικανότητά της να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την εκδήλωση καρκίνου.

Ανακουφίζει από τις εξάψεις
Η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι ευεργετική για τις γυναίκες που περνούν τη φάση της εμμηνόπαυσης. Οι δυσάρεστες παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την πρόσληψη της βιταμίνης Ε, σύμφωνα με μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Gynecologic and Obstetric Investigation. Η μελέτη εξέτασε την πρόσληψη βιταμίνης Ε σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο στις γυναίκες που περνούσαν την εμμηνόπαυση και βρήκε πως μείωσε σημαντικά τη σοβαρότητα των εξάψεων.

Πηγές και συνιστώμενη πρόσληψη
Oι γυναίκες ηλικίας άνω των 14 είναι ανάγκη να λαμβάνουν 15 mg βιταμίνης Ε καθημερινά. Καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και το ηλιέλαιο, το φύτρο σιταριού και τα φουντούκια. Η βιταμίνη Ε είναι, επίσης, διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος. Αν πρόκειται να πάρετε συμπλήρωμα, ωστόσο, πρέπει προηγουμένως να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

www.medinova.gr

/www.worldofmolecules.com/

Βιταμίνη Ε για τη διατήρηση της νεότητας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr