10 Απίστευτα Οφέλη Του Τσαγιού Μαϊντανού

10 Απίστευτα Οφέλη Του Τσαγιού Μαϊντανού

Το τσάι μαϊντανού  έχει την ικανότητα να αποτοξινώνει το σώμα, να τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώνει την όραση, να προστατεύει από χρόνιες ασθένειες, να προλαμβάνει τον σχηματισμό όγκων, να βοηθά στην υγεία της καρδιάς , να μειώνει τη φλεγμονή, να φρεσκάρει την αναπνοή σας, να προστατεύει από το άσθμα, να ρυθμίζει την έμμηνο ρύση και να μειώνει τον κίνδυνο των γενετικών ανωμαλιών.

Αυτό το ισχυρό τσάι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους, ιδιαίτερα από έγκυες γυναίκες, εκείνες με προϋπάρχουσες νεφρικές διαταραχές και άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Τι είναι το τσάι μαϊντανού;
Επιστημονικά γνωστό ως Petroselinum crispum  το φυτό του μαϊντανού είναι ένα φυτό που αναγνωρίζεται εύκολα και χρησιμοποιείται ευρέως, συχνά ως γαρνιτούρα, αλλά όλο και περισσότερο και για τα εντυπωσιακά φαρμακευτικά του οφέλη. Οι δύο παραλλαγές που πιθανότατα έχετε δει είναι ο σγουρός και ο ιταλικός μαϊντανός, και οι δύο έχουν παρόμοια χημικά στοιχεία και ιατρικές εφαρμογές. Το ποικίλο μείγμα μετάλλων και πτητικών ενώσεων που βρίσκονται στον μαϊντανό μπορεί να έχει τον ισχυρό αντίκτυπό του στην ανθρώπινη υγεία, γι’ αυτό το τσάι μαϊντανού γίνεται τόσο δημοφιλές φυσικό φάρμακο!

Οφέλη από το τσάι μαϊντανού

Τα οφέλη για την υγεία του τσαγιού μαϊντανού μπορεί να περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές,  αντιοξειδωτικές, διεγερτικές, αντισπασμωδικές, χαλαρωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Αυτά τα οφέλη προέρχονται από το πιθανώς ευρύ φάσμα μετάλλων, θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών σε αυτό το τσάι, όπως ο σίδηρος , η βιταμίνη Α , Β και C, καθώς και ευγενόλη, λιμονένιο, απιγενίνη, λουτεολίνη και άλλες δραστικές ενώσεις που μπορούν να βρεθούν στο φυτό. 

Μπορεί να ανακουφίσει την αναπνευστική δυσχέρεια
Αυτό το τσάι από βότανα συνιστάται συχνά σε άτομα που πάσχουν από άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Η βήτα-καροτίνη, που βρίσκεται στον μαϊντανό, έχει συνδεθεί άμεσα με τη μείωση του κινδύνου άσθματος, ενώ οι άλλες βιταμίνες και ενώσεις του, καταπολεμούν τις λοιμώξεις βοηθούν στη χαλάρωση του φλέγματος και της βλέννας και εξουδετερώνουν την υποκείμενη βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλεί τη συμφόρηση, σύμφωνα με σχεική μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό όγκων
Η μυριστικίνη είναι μια από τις πτητικές ενώσεις που βρίσκονται στο λάδι μαϊντανού , το οποίο απελευθερώνεται σε μικρές ποσότητες κατά την παρασκευή του. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Cellular and Molecular Biology Journal αναφέρει ότι αυτό το αντιοξειδωτικό έχει συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη του σχηματισμού όγκων, ειδικά στους πνεύμονες, όπου ο καρκίνος εμφανίζεται πολύ συχνά. 

Μπορεί να έχει αντικαρκινικό δυναμικό
Το τσάι μαϊντανού είναι γνωστό για τις πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με τους B. Daneshvar, SE Nielsen et al, Institute of Food Safety and Toxicology, Danish Veterinary and Food Administration, Κοπεγχάγης, το τσάι μαϊντανού επωφελείται επίσης από μια σειρά φλαβονοειδών και άλλων χημειοπροστατευτικών ενώσεων που μπορούν να εξουδετερώσουν τις καρκινογόνες ουσίες προτού προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς και διεγείρουν την απόπτωση ή τον κυτταρικό θάνατο σε υγιή κύτταρα. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου , σε συνδυασμό με τα άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτό το τσάι. 

Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία


Τα φύλλα μαϊντανού χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή τουρκική ιατρική για τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μια μελέτη σε ζώα για την επαλήθευση αυτής της πεποίθησης, που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι ο μαϊντανός μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Επιπλέον, μείωσε και άλλες εκφυλιστικές αλλαγές που προκαλούνται από τον διαβήτη .

Κυκλοφορικό.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Bioenergetics Journal , ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε σίδηρο. Περιττό να πούμε ότι το τσάι του μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα και μπορεί να αποτρέψει το «αδύναμο αίμα», γνωστό και ως αναιμία. Ο σίδηρος είναι ένα κρίσιμο μέρος της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να φέρει οξυγονωμένο αίμα σε κύτταρα που χρειάζονται θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο για επισκευή και λειτουργία. Το πιθανό υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο τσάι μαϊντανού βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο, βοηθώντας περαιτέρω τα κυκλοφορικά προβλήματα. 

Πιθανώς υψηλό σε φολικό οξύ
Το τσάι μαϊντανού είναι πιθανώς υψηλό σε φολικό οξύ , μια κρίσιμη βιταμίνη της οικογένειας Β που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα βρέφη. Το φολικό οξύ είναι επίσης η κύρια ένωση που εξουδετερώνει την ομοκυστεΐνη στο σώμα, μια ένωση που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal. 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacalogy , το τσάι μαϊντανού είναι γνωστό ως διουρητική ουσία, που σημαίνει ότι μπορεί να διεγείρει την ούρηση και τον γενικό καθαρισμό της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. Τα διουρητικά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποβάλλει γρήγορα τις περιττές τοξίνες, λίπη, άλατα και νερό και να μειώσει την πίεση στα νεφρά. 

Το τσάι μαϊντανού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και πέτρες στα νεφρά, λέει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας στην Υγεία. 

Μπορεί να διευκολύνει την έμμηνο ρύση
Η δυσμηνόρροια επηρεάζει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, μαζί με μια σειρά από άλλα εμμηνορροϊκά συμπτώματα. Το τσάι μαϊντανού χρησιμοποιείται συνήθως για τον μετριασμό των επιπτώσεων της εμμήνου ρύσεως, λόγω της πιθανής παρουσίας απιόλης, μιας από τις ενώσεις που μπορούν να βρεθούν στα αιθέρια έλαια του μαϊντανού . Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Complementary and Alternative Medicine, η απιόλη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των μηνιαίων περιόδων και στη μείωση της σοβαρότητάς τους, ιδιαίτερα τους μήνες μετά τον τοκετό μιας γυναίκας. 

Μπορεί να λειτουργήσει ως ανανεωτικό της αναπνοής


Ως γνωστόν, ο μαϊντανός χρησιμοποιείται για να φρεσκάρει την αναπνοή και μπορεί να έχει ορισμένες δυνητικά αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορεί να τον κάνουν εξαιρετικό για τη στοματική υγεία. Υπάρχει ένας λόγος που ο μαϊντανός χρησιμοποιείται τόσο συχνά ως γαρνιτούρα στα εστιατόρια. Το τσάι μαϊντανού μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη στην αναπνοή σας!

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η αδυναμία του σώματός σας να παράγει επαρκή ινσουλίνη, η οποία είναι μια απαραίτητη ορμόνη για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια, μπορεί να είναι αυτό που οδηγεί σε διαβήτη. Μερικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το τσάι μαϊντανού μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει και να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια ομάδα Τούρκων ερευνητών δημοσίευσε μια μελέτη στο Phytotherapy Research Journal που έδειξε σημαντική βελτίωση στην υγεία του ήπατος των αρουραίων με διαβήτη μετά τη χορήγηση μαϊντανού. Αυτό με τη σειρά του ρύθμισε επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. 

Μια άλλη μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Biological and Pharmaceutical Bulletin αναφέρει πώς οι διαβητικοί αρουραίοι όταν χορηγήθηκαν με μαϊντανό έδειξαν σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, απαιτούνται ισχυρότερα επιστημονικά στοιχεία για να προσδιοριστούν οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του μαϊντανού στον άνθρωπο. 

Πώς να φτιάξετε τσάι μαϊντανού;
Η παρασκευή τσαγιού μαϊντανού είναι πολύ εύκολη, με την προϋπόθεση ότι έχετε μαϊντανό (αποξηραμένο ή φρέσκο), νερό και οποιαδήποτε φυσικά γλυκαντικά προτιμάτε. Συνήθως συνιστώνται φρέσκα φύλλα μαϊντανού, αλλά αν δεν έχετε κήπο με βότανα ή αν είναι ο χειμώνας, τα αποξηραμένα φύλλα μαϊντανού θα λειτουργήσουν τέλεια. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα αν θέλετε να φτιάξετε αυτό το νόστιμο και θρεπτικό τσάι από βότανα!

Συστατικά

30 γραμμάρια φύλλα μαϊντανού (φρέσκα ή αποξηραμένα)
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι ή λιγότερο σύμφωνα με τα γούστα σας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Οδηγίες
Για να φτιάξετε τσάι μαϊντανού, αφαιρέστε τα φρέσκα φύλλα μαϊντανού από τους μίσχους και στεγνώστε τα .
Εν τω μεταξύ, βάζετε δύο φλιτζάνια νερό να βράσουν στην κατσαρόλα.
Προσθέστε τα φύλλα μαϊντανού στο νερό για περίπου 1 λεπτό πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήστε τα φύλλα να μουλιάσουν για περίπου 10 λεπτά στο ζεστό νερό.
Ρίξτε το μείγμα μέσα από σουρωτήρι ή φίλτρο καφέ σε ένα φλιτζάνι.
Προσθέστε μέλι και  λεμόνι για γεύση αν θέλετε, και μετά απολαύστε!

Παρενέργειες του τσαγιού μαϊντανού
Ενώ το τσάι μαϊντανού έχει αρκετά οφέλη, έχει επίσης μερικές πιθανές παρενέργειες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Complementary and Alternative Medicine , το αιθανολικό εκχύλισμα φύλλων του Petroselinum crispum μπορεί να είναι τοξικό εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι, οι έγκυες συνιστάται να απέχουν από την κατανάλωση τσαγιού μαϊντανού, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει συστολή της μήτρας. 

Σέρουμ ταμανού. Ανάπλαση- σύσφιξη- ανόρθωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr