Πυρίτιο: το δώρο της φύσης για υγεία και ομορφιά

Πυρίτιο: το δώρο της φύσης για υγεία και ομορφιά

Νιώθετε κόπωση και αδυναμία; Αδυνατείτε να συγκεντρωθείτε; Πότε κοιμάστε βαθιά κι άλλοτε έχετε υπερδιέγερση αϋπνίες; Μήπως πάλι αισθάνεστε το δέρμα σας άτονο και χαλαρό και τα μαλλιά σας αδύναμα; Συμπτώματα που δηλώνουν την έλλειψη πυριτίου.

Αλλά τι είναι το πυρίτιο; Ποια τα μοναδικά του οφέλη στην υγεία μας; Ας μάθουμε περισσότερα. – Πυρίτιο: το δώρο της φύσης για υγεία και ομορφιά –

της Μαρίας Γκέκα

Το πυρίτιο (λατινικά silicium) είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στον πλανήτη (το οξυγόνο είναι το πρώτο). Είναι το δώρο της γης για υγεία, ομορφιά, καλή λειτουργία των οργάνων, γερά oστά και ατσαλένια νεύρα.

Κι αυτό, γιατί ευνοεί την αύξηση και παραγωγή κολλαγόνου και είναι απαραίτητο στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού του σώματος. Ο συνδετικός ιστός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε οργάνου στο σώμα. Ο συνδετικός ιστός αποτελεί μια ποικιλία φυσικών δομών, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του χόνδρου, των οστών, του δέρματος (νύχια και τρίχες) και των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Επομένως, τα όργανα απαιτούν πυρίτιο για να αποκαταστήσουν ή να διατηρήσουν την υγεία και την ισορροπία τους, αλλά με τη διαδικασία της γήρανσης η συγκέντρωση πυριτίου που υπάρχει στα όργανα μειώνεται με φαινομενικά μη αναστρέψιμο τρόπο.

Επίσης, το πυρίτιο είναι απολύτως απαραίτητο στη διαδικασία της αναπνοής, δηλαδή στην παραγωγή του οξυγόνου που χρειαζόμαστε σε κάθε δευτερόλεπτο για να είμαστε στη ζωή. και δεν είναι μόνο αυτό…

Το πυρίτιο υπήρξε το βασικό στοιχείο που κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη μας. Όλα τα πυριτικά είναι ορυκτά που αποτελούνται από στοιχεία ενώσεων πυριτίου και οξυγόνου. Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής οι γεωλόγοι έχουν ανακαλύψει και ταξινομήσει περισσότερα από χίλια είδη πυριτικών ορυκτών στη γη. Αυτό σημαίνει ότι στον πλανήτη μας η παρουσία του πυριτίου είναι κυρίαρχη. Πράγματι το 87% του φλοιού και περίπου το 26% του χερσαίου μανδύα αποτελείται από πυριτικά άλατα.

Το διοξείδιο του πυριτίου είναι συνδεμένο με το οξυγόνο, έτσι δε βρίσκεται στη φύση στην καθαρή του μορφή. Οι ενώσεις του στοιχειακού πυριτίου με οξυγόνο / υδρογόνο ονομάζεται πυριτικό οξύ.

Το πυρίτιο που βρίσκεται σε γλυκό και αλμυρό νερό είναι κυρίως ορθοπυριτικό οξύ (OSA). Οι περισσότερες διατροφικές μορφές πυριτίου δεν είναι καλά αφομοιώσιμες. To ορθοπυριτικό οξύ αποτελεί τη μοναδική διατροφική μορφή πυριτίου που μπορεί να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό σε σημαντικό βαθμό και με πραγματικά οφέλη για την υγεία.

Το φυτό εκουιζέτο έχει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις του οργανικά δεσμευμένου διοξειδίου του πυριτίου. Το διοξείδιο του πυριτίου που βρίσκεται στο εκουιζέτο την περίοδο της άνοιξης περιλαμβάνει 5% έως 8% υδατοδιαλυτό ορθοπυριτικό οξύ.

Επίδραση στον οργανισμό
Το πυρίτιο, στη μορφή του ορθοπυριτικού οξέος, στις ιδανικές συγκεντρώσεις:

Υπάρχει στα βρέφη μετά τη γέννηση
Είναι παρόν σε οστά, τένοντες, αορτή, ήπαρ, νεφρούς και λεμφαδένες
Προσφέρει ελαστικότητα, δύναμη και ευκαμψία στα οστά και τους συνδετικούς ιστούς. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης ή της φυσιολογικής εξασθένησης των οστών με την πάροδο των ετών. Μάλιστα, μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πυρίτιο μπορεί να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών από το ασβέστιο.
Διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου & των οστικών κυττάρων (οστεοβλαστών). Το πυρίτιο έχει τον πρώτο λόγο στις θεραπείες αντιγήρανσης, διατηρώντας το κολλαγόνο (βασικό δομικό στοιχείο των κυττάρων μας σε υψηλά επίπεδα.
Συμβάλλει στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που σημαίνει ότι τα συμπληρώματα αντιγήρανσης με πυρίτιο μπορεί να αυξήσουν την καρδιαγγειακή υγεία σας και να περιορίσουν τον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, που είναι ο κύριος ένοχος στην καρδιακή νόσο.
Αντίθετα η ανεπάρκεια…
Μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση των οστών του κρανίου, των περιφερειακών οστών και των συνδέσμων
Μειώνει την πυκνότητα του κολλαγόνου των χόνδρων
Διαταράσσει την ισορροπία των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων στους μηρούς και τους σπονδύλους.
Η μείωσή του επιφέρει εξασθένηση των ούλων και των δοντιών μας αλλά και διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.
Παράγοντας αντιγήρανσης

Το πυρίτιο έχει τον πρώτο λόγο στα συμπληρώματα νεότητας κι ομορφιάς. Η ιδιότητά του να ευνοεί και να αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου το καθιστά ακόμα πιο σημαντικό για την καθυστέρηση της φθοράς του χρόνου στο σώμα μας. Καθώς τα χρόνια περνούν, το κολλαγόνο φθείρεται και χάνει τη φυσιολογική ελαστικότητά του, οδηγώντας σε χαλάρωση της επιδερμίδας, εξασθενημένα μαλλιά και εύθραυστα νύχια. Η επαρκής πρόσληψη πυριτίου όμως μειώνει τα παραπάνω συμβάλλοντας στην ελαστικότητα και ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, στη διατήρηση πυκνών και λαμπερών μαλλιών, καθώς και δυνατών νυχιών. Επίσης, το πυρίτιο ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας χαρίζοντάς μας ένα λαμπερό χαμόγελο που κρύβει τα χρόνια μας.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ανάγκη της επαρκούς πρόσληψης αυξάνεται με την είσοδο στην τρίτη ηλικία. Το ορθοπυριτικό οξύ αποτρέπει την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνει την οστική μάζα, μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων, επιταχύνει την επούλωση οστικών τραυμάτων σε αθλητές και ενισχύει την αντοχή και την αναγέννηση των αρθρώσεων.

Πηγή NaturaNrg #83

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr