7 tips αν στεγνώνουν τα μάτια σου, τσούζουν και δακρύζουν

7 tips αν στεγνώνουν τα μάτια σου, τσούζουν και δακρύζουν

Αν στεγνώνουν τα μάτια σου μπορεί να φταίει το κλιματιστικό στο γραφείο ή η διατροφή σου! Διάβασε σημαντικές συμβουλές για κάθε πρόβλημα.

Συνεργάστηκε ο Xάρης Μπριλάκης, χειρουργός-οφθαλμίατρος, M.D., MPH

Τα προβλήματα στα μάτια μπορεί να μην είναι επικίνδυνα, είναι όμως ενοχλητικά. Παρακάτω, θα βρεις τις περιπτώσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια πρώτη διάγνωση και να τι να κάνεις σε συνηθισμένα προβλήματα, π.χ. αν στεγνώσουν τα μάτια σου.

“Χρησιμοποιώ τεχνητά δάκρυα για να αποτρέπω την ξηρότητα. Όμως η κατάσταση χειροτερεύει. Γιατί;”
Ίσως το προϊόν που χρησιμοποιείς να μην είναι το σωστό. Υπάρχουν 4 τύποι προϊόντων για την ξηροφθαλμία, που δεν μπορείς να επιλέξεις στην τύχη. Επιπλέον, ενδέχεται να είσαι μη ανεκτική, χωρίς να το γνωρίζεις, σε κάποια συντηρητικά που περιέχουν ορισμένες μάρκες.

Τι να κάνεις: Πριν χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε, πήγαινε στον οφθαλμίατρο. Θα σε υποβάλει σε μια σειρά εξετάσεων για να αποφασίσει ποιος τύπος δακρύων ενδείκνυται για την περίπτωσή σου. Επίσης, θα μπορέσει να αποκλείσει ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα τη δακρυϊκή δυσλειτουργία και να διαπιστώσει τυχόν αλλεργίες στις ουσίες του προϊόντος που ήδη χρησιμοποιείς.

Όταν κάνει κρύο ή φυσάει πολύ, νιώθω σαν να έχει μπει άμμος στα μάτια μου”
Μαζί με το νέφος και τη σκόνη, αυτές οι συνθήκες είναι οι πιο επικίνδυνες. Η αιτία; Εξατμίζουν πιο γρήγορα το νερό από το οποίο αποτελούνται τα δάκρυα. Εάν η δακρυϊκή μεμβράνη δεν είναι επαρκής, ο κερατοειδής χιτώνας ερεθίζεται και υφίσταται μικρά “τραύματα”.

Τι να κάνεις Εάν η δυσφορία που νιώθεις δεν περνά έπειτα από 2-3 ημέρες, μίλησε με τον οφθαλμίατρό σου. Θα σου συνταγογραφήσει κολλύριο και ειδικά τεχνητά δάκρυα.

“Όταν μένω για πολλές ώρες σε χώρους με κλιματισμό τα μάτια μου καίνε”
Τα κλιματιστικά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, εξατμίζοντας γρήγορα το υγρό που προστατεύει τα μάτια. Μακροπρόθεσμα, αν συνεχίσεις να περνάς ώρες σε κλιματιζόμενους χώρους, αρχίζουν οι ενοχλήσεις.

Τι να κάνεις Όταν είσαι στο γραφείο ή στο σπίτι, άφηνε το παράθυρο λίγο ανοιχτό. Το σημαντικό είναι να ανακυκλώνεται ο αέρας.

Χρησιμοποιώ πολλές ώρες κινητά, laptop, tablet κ.λπ. Είναι βλαβερό;”
Όχι, αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση: μην υπερβάλλεις. Μακροπρόθεσμα, οι τόσο μικρές οθόνες (του υπολογιστή λιγότερο, ωστόσο) μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα ξηροφθαλμίας. Επειδή όταν τα κοιτάς ανοιγοκλείνεις λιγότερο συχνά τα βλέφαρα απ’ όσο χρειάζεται για τα μάτια, προκαλείται κνησμός και ερύθημα.

Τι να κάνεις Για κάθε ώρα που περνάς μπροστά στην οθόνη, τουλάχιστον 10 λεπτά διάλειμμα.

“Από τότε που ξεκίνησα δίαιτα έχω φαγούρα και ενοχλήσεις στα μάτια. Φταίει η διατροφή;”
Μια μη ισορροπημένη διατροφή, πολύ φτωχή σε υγρά, πολύ αυστηρή ή, αντίθετα, πολύ πλούσια σε λιπαρά, μπορεί να μεταβάλλει την έκκριση δακρύων, που αποτελούνται από νερό αλλά και από πολλές άλλες ουσίες, όπως οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια.

Τι να κάνεις Προτίμησε μια ισορροπημένη διατροφή, ακολουθώντας τον κανόνα “πέντε την ημέρα”: πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά, μοιρασμένες σε πέντε γεύματα μες στην ημέρα. Πίνε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα (και τα μάτια διψούν!) και για άμεση ανακούφιση χρησιμοποίησε τα τεχνητά δάκρυα που σου έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός σου.

Φοράω χρόνια φακούς επαφής αλλά τελευταία δεν τους ανέχομαι πλέον. Μπορεί να οφείλονται για την ξηροφθαλμία μου;”
Όσοι φορούν φακούς επαφής ενδέχεται να εμφανίσουν αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι λόγοι; Μπορεί να είναι διάφοροι: οι φακοί επαφής μειώνουν γενικά την οξυγόνωση του κερατοειδούς, επειδή μειώνουν την επαφή του με τα δάκρυα. Κι αυτό, ειδικά αν έχεις ήδη ανεπάρκεια δακρυϊκής έκκρισης και δεν το ξέρεις, περιπλέκει τα πράγματα. Εάν τους χρησιμοποιείς για πολλές συνεχόμενες ώρες ή τους φοράς όταν κοιμάσαι, είναι επικίνδυνο.

Τι να κάνεις Προσπάθησε να μειώσεις σημαντικά το χρόνο που τους φοράς. Προβλέπεται να τους φοράς για 10-12 ώρες; Χώρισε το διάστημα σε δύο μέρη, με 1 ή 2 ώρες διάλειμμα. Η κατάσταση δε βελτιώνεται; Ρώτα το οφθαλμίατρό σου, αν μπορεί να σου γράψει φακούς που επιτρέπουν μεγαλύτερη οξυγόνωση των ματιών.

Άρχισα να παίρνω αγχολυτικά και παρατηρώ ότι τα μάτια μου είναι ερεθισμένα. Γιατί;”
Οι μεταβολές στην παραγωγή δακρύων (πολύ λίγων ή πολύ υδαρών) σχετίζονται συχνά με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Έτσι, αν ακολουθείς μια αγωγή αντικαταθλιπτικών, καθώς και διουρητικών ή φαρμάκων κατά της υπέρτασης, είναι πιθανή κάποια επίδραση στην όραση.

Τι να κάνεις Μίλησε με το γιατρό σου: ίσως να είναι προσωρινό (και μπορείς να ξεπεραστεί με το κατάλληλο προϊόν για τα μάτια) – ίσως, πάλι, η αλλαγή της δοσολογίας να μειώσει το πρόβλημα της ξηροφθαλμίας.

shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr