Τι προσφέρει η καθημερινή χρήση αντηλιακού τον χειμώνα;

Τι προσφέρει η καθημερινή χρήση αντηλιακού τον χειμώνα;

Η τακτική χρήση του αντηλιακού προλαμβάνει και προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, τις ανεπιθύμητες φλεγμονές που πυροδοτούν ενοχλητικές δερματικές παθήσεις και φυσικά από τον καρκίνο του δέρματος.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί επιμένουν να φοράμε το εξειδικευμένο αντηλιακό κάθε πρωί πάνω από την κρέμα ημέρας όλο το χρόνο. Με κρύο ή ζέστη, τις ηλιόλουστες ή βροχερές ακόμη και τις μέρες με χιόνι.

Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της λίστας με τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την καλή υγεία του δέρματος. Ο λόγος φυσικά για τον ήλιο και την έκθεση στις ακτίνες UV οι οποίες, όπως αποδεικνύεται από επιστημονικές μελέτες, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην επιδερμίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία η καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο χωρίς προστασία- ακόμη και σε μικρές δόσεις- είναι η κύρια αιτία για την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης και όχι μόνο. Αξίζει λοιπόν να το διακινδυνεύουμε; Σίγουρα όχι.

Δέρμα και ήλιος
Κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι, χειμώνα ή καλοκαίρι, με ήλιο ή συννεφιά, εκθέτουμε την επιδερμίδα μας στις ακτίνες UV, που, όπως πια ξέρουμε πολύ καλά, καταφέρνουν και διαπερνούν τα σύννεφα. Η διαφορά ανάμεσα στις εποχές είναι ότι τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες οι UVB φτάνουν σε εμάς εξασθενημένες ενώ οι UVA παραμένουν το ίδιο ισχυρές και απειλητικές για την υγεία του δέρματος. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει η καθημερινή, αντηλιακή προστασία η υπεριώδης ακτινοβολία:

πυροδοτεί τη διαδικασία σχηματισμού ελευθέρων ριζών

φθείρει τα δερματικά κύτταρα με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση σημαδιών γήρανσης

προκαλεί δομικές αλλαγές στο DNA των κυττάρων.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι από τη δεκαετία των 30 και μετά η αντηλιακή κρέμα πρέπει να ολοκληρώνει την καθημερινή πρωινή ρουτίνα περιποίησης. Ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα, που ο παγωμένος αέρας και η έκθεση στις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας διαταράσσουν την ισορροπία στο υδρολιπιδικό φιλμ και ο προστατευτικός φραγμός αποδυναμώνεται και καταλήγει ευάλωτος στις εξωτερικές επιθέσεις και τα μικρόβια, το εξειδικευμένο αντηλιακό προϊόν ενισχύει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα προστασίας του δέρματος.

Τι προσφέρει η καθημερινή χρήση αντηλιακού

1 Προστασία από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση

Ο μεγάλος όγκος των καθημερινών επιθέσεων του ανθρώπινου οργανισμού από εξωγενείς- περιβαλλοντικοί ρύποι, ηλιακή και υπέρυθρη ακτινοβολία, μικρόβια και ιοί- αλλά και ενδογενείς βλαβερούς παράγοντες οδηγεί αναπόφευκτα στην ανεπάρκεια των φυσικών μηχανισμών προστασίας και επανόρθωσης. Και το οξειδωτικό στρες που οδηγεί τα κύτταρα σε πρόωρη γήρανση επιβεβαιώνεται με τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, την πάχυνση της επιφανειακής στιβάδας, την τραχιά υφή και το θαμπό χρώμα που αλλοιώνουν την καλή όψη της επιδερμίδας.

2 Προστασία από τη φωτογήρανση

Οι επίμονοι σκουρόχρωμοι λεκέδες με οβάλ σχήμα και διάμετρο μεγαλύτερη του ενός εκατοστού που σχηματίζονται στα πιο εκτεθειμένα σημεία του σώματος όπως είναι το πρόσωπο και τα χέρια αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη έγκαιρης και σωστής αντηλιακής προστασίας. Όταν δε με το πέρασμα του χρόνου οι φυσικοί μηχανισμοί διόρθωσης ατονούν, οι κηλίδες γίνονται μόνιμες και τότε η φωτογήρανση απειλεί σοβαρά το περίφημο …healthy glow της επιδερμίδας.

3 Προστασία από τις φλεγμονές

Είναι γνωστό ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κρύο, ο αέρας, η ζέστη αλλά και οι αστικοί ρύποι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή φθορά στα λιπίδια του φραγμού. Ταυτόχρονα, ανάλογη φθορά προκαλούν τα υψηλά επίπεδα αφριστικών παραγόντων στα προϊόντα καθαρισμού και ντεμακιγιάζ αλλά και η υπερβολική και συχνή απολέπιση. Ο επιδερμικός φραγμός αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα τα δερματικά κύτταρα να γίνονται πιο ευάλωτα, να δημιουργούνται φλεγμονές, η επιδερμίδα να ευαισθητοποιείται και να γερνάει πολύ πριν σημάνει το βιολογικό ρολόι. Η καθημερινή, υψηλή αντηλιακή προστασία έχει αποδειχτεί ότι οχυρώνει και διασφαλίζει την αντοχή του φραγμού σε βάθος χρόνου.

omorfamystika.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr