Πόνοι αερίων και αντιμετώπιση-λύσεις παύσης.

Πόνοι αερίων και αντιμετώπιση-λύσεις παύσης.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα καθορίσει τι προκαλεί τους πόνους και τα αέρια με βάση:

Το ιατρικό ιστορικό σας
Μια ανασκόπηση των διατροφικών σας συνηθειών
Μια φυσική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να αγγίξει την κοιλιά σας για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ευαισθησία και εάν κάτι αισθάνεται μη φυσιολογικό. Το να ακούτε τον ήχο της κοιλιάς σας με ένα στηθοσκόπιο μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει πόσο καλά λειτουργεί το πεπτικό σας σύστημα.

Ανάλογα με την εξέταση και την παρουσία άλλων σημείων και συμπτωμάτων — όπως απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα σας ή διάρροια — ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις.

Θεραπευτική αγωγή
Εάν οι πόνοι στα αέρια προκαλούνται από άλλο πρόβλημα υγείας, η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Διαφορετικά, το ενοχλητικό αέριο αντιμετωπίζεται γενικά με διαιτητικά μέτρα, τροποποιήσεις του τρόπου ζωής ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Αν και η λύση δεν είναι η ίδια για όλους, με λίγη δοκιμή και κάποια λάθη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βρουν κάποια ανακούφιση.

Διατροφή
Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας αερίων που παράγει το σώμα σας ή να βοηθήσουν τα αέρια να κινούνται πιο γρήγορα στο σύστημά σας. Η τήρηση ημερολογίου της διατροφής σας και των συμπτωμάτων αερίων θα βοηθήσει τον γιατρό σας και εσάς να καθορίσετε τις καλύτερες επιλογές για αλλαγές στη διατροφή σας. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε ορισμένα είδη ή να φάτε μικρότερες μερίδες από άλλα.

Η μείωση ή η εξάλειψη των παρακάτω διατροφικών παραγόντων μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αερίων:

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορούν να προκαλέσουν αέρια περιλαμβάνουν φασόλια, κρεμμύδια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρες, σπαράγγια, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ολικής αλέσεως και πίτουρο. Μπορείτε να πειραματιστείτε για να καταλάβετε ποια τρόφιμα σας επηρεάζουν περισσότερο. Μπορείτε να αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες για μερικές εβδομάδες και να τα προσθέσετε σταδιακά. Μιλήστε με το γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε μια υγιή πρόσληψη διαιτητικών ινών.

Γάλα. Η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν περιέχουν λακτόζη ή να πάρετε γαλακτοκομικά προϊόντα συμπληρωμένα με λακτάση για να βοηθήσετε στην πέψη.

Υποκατάστατα ζάχαρης. Καταργήστε ή μειώστε τα υποκατάστατα ζάχαρης ή δοκιμάστε ένα διαφορετικό υποκατάστατο.

Τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα. Το διαιτητικό λίπος καθυστερεί την απομάκρυνση των αερίων από τα έντερα. Η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών ή λιπαρών τροφίμων μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Ανθρακούχα αναψυκτικά. Αποφύγετε ή μειώστε την πρόσληψη ανθρακούχων ποτών.

Συμπληρώματα φυτικών ινών. Εάν χρησιμοποιείτε συμπλήρωμα φυτικών ινών, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα και τον τύπο του συμπληρώματος που είναι καλύτερο για εσάς.

Νερό. Για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα, πίνετε νερό με τα γεύματά σας, όλη την ημέρα και με συμπληρώματα φυτικών ινών.

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Τα ακόλουθα προϊόντα μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα αερίων σε ορισμένα άτομα:

Η άλφα-γαλακτοσιδάση (Beano, BeanAssist, άλλα) βοηθά στη διάσπαση των υδατανθράκων στα φασόλια και σε άλλα λαχανικά. Παίρνετε το συμπλήρωμα λίγο πριν φάτε ένα γεύμα.

Τα συμπληρώματα λακτάσης (Lactaid, Digest Dairy Plus, άλλα) σας βοηθούν να αφομοιώσετε τη ζάχαρη στα γαλακτοκομικά προϊόντα (λακτόζη). Αυτά μειώνουν τα συμπτώματα αερίων εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα λακτάσης εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Η σιμεθικόνη (Gas-X, Mylanta Gas Minis, άλλα) βοηθά στη διάσπαση των φυσαλίδων στο αέριο και μπορεί να βοηθήσει τα αέρια να περάσουν από το πεπτικό σας σύστημα. Υπάρχουν ελάχιστα κλινικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αερίων.

Ο ενεργός άνθρακας (Actidose-Aqua, CharcoCaps, άλλοι) που λαμβάνεται πριν και μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, αλλά η έρευνα δεν έχει δείξει σαφές όφελος. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά φάρμακα. Ο άνθρακας μπορεί να λερώσει το εσωτερικό του στόματός σας και τα ρούχα σας.
Mayo Clinic

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr