Πόνος στον ώμο: Ο ορθοπαιδικός εξηγεί τι είναι η τενοντίδα ώμου

Πόνος στον ώμο: Ο ορθοπαιδικός εξηγεί τι είναι η τενοντίδα ώμου

Η τενοντίτιδα ώμου συνήθως προκαλείται από υπερβολική καταπόνηση του τένοντα ή από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς του.

Από τον δρα Ιωάννη Ν. Χιώτη, ορθοπαιδικό χειρουργό-αθλητίατρο, αναπληρωτή διευθυντή Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου “Υγεία”, επιστημονικό συνεργάτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πιστοποιημένο χειρουργό στη χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος (chiotisioannis.gr).

H τενοντίτιδα ώμου ή, αλλιώς, τενοντοπάθεια του υπερακανθίου, του υπακανθίου, υποπλατίου, μεμονωμένα ή και συνδυασμός αυτών, ονομάζεται η φλεγμονή στους τένοντες του ώμου και αποτελεί τη συχνότερη αιτία για την εμφάνιση πόνου στον ώμο. Συνήθως προκαλείται από υπερβολική καταπόνηση του τένοντα ή από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς του, ενώ η συνύπαρξη του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής σαφώς επιδεινώνει τη φλεγμονή. Επίσης, η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε κάποιον μεμονωμένο οξύ τραυματισμό κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Συμπτώματα τενοντίτιδας ώμου
• Πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου, που μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα, τον αυχένα ή/και την πλάτη. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται βαθμιαία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
• Πόνος που ξυπνά τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο.
• Αδυναμία και δυσκαμψία του άνω άκρου.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό και βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση, τη συμπτωματολογία, στον μηχανισμό κάκωσης ή/και στον συνυπολογισμό παραγόντων που επιβαρύνουν την κατάσταση. Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις με σκοπό τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Συντηρητική θεραπεία
Η θεραπεία στα αρχικά στάδια της τενοντίτιδας περιλαμβάνει αποφόρτιση των μυών του στροφικού πετάλου, τροποποίηση της άσκησης και φυσικοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, έγχυση διαλύματος τοπικού αναισθητικού με κορτιζόνη υπακρωμιακά ή έγχυση πλάσματος πλούσιου σε πρωτεΐνες από τον ίδιο τον ασθενή (PRP). Επίσης, εφόσον η τενοντίτιδα συνοδεύεται από την παρουσία ασβεστώσεων (ασβεστοποιός τενοντίτιδα), μπορεί να εφαρμοστεί με τοπική αναισθησία αναρρόφηση των επασβεστώσεων με την τεχνική Barbotage. Πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική τεχνική, με πολύ καλά αποτελέσματα για τα δύο τρίτα των ασθενών στους οποίους εφαρμόζεται. Σε περίπτωση που δεν αποδώσει η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Στην περίπτωση αυτή επιλέγεται η αρθροσκόπηση ώμου, κατά την οποία ουσιαστικά αποσυμπιέζεται η περιοχή γύρω από τον τένοντα ώστε να σταματήσει να φθείρεται. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ή μόνο νευρικό αποκλεισμό και, μέσω δύο-τριών μικρών τομών ελάχιστων χιλιοστών η καθεμία, επιτυγχάνεται αρθροσκοπική υπακρωμιακή αποσυμπίεση. Ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

shape.gr

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr