Βελτίωσε τον ύπνο, την ενέργεια και τον μεταβολισμό σου | Οι 10+1 «μαγικοί» ρόλοι του μαγνησίου

Βελτίωσε τον ύπνο, την ενέργεια και τον μεταβολισμό σου | Οι 10+1 «μαγικοί» ρόλοι του μαγνησίου

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η δυτικού τύπου διατροφή συχνά οδηγούν σε έλλειψη μαγνησίου με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Βελτίωσε τον ύπνο, την ενέργεια και τον μεταβολισμό σου | Οι 10+1 «μαγικοί» ρόλοι του μαγνησίου

Γράφει η Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου – Κλινικός διαιτολόγος, διατροφολόγος M.Sc. Nutritional Medicine

Αν ψάχνεις λύση για να απαλλαγείς από πονοκεφάλους, να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου, να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια και να έχεις καλύτερο ύπνο, αύξησε το μαγνήσιο στη διατροφή σου!

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η δυτικού τύπου διατροφή συχνά οδηγούν σε έλλειψη μαγνησίου με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Έχει βρεθεί ότι περίπου 50% του πληθυσμού έχει έλλειψη σε μαγνήσιο.

Σε τι βοηθά το μαγνήσιο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας; 10 + 1 ρόλοι του μαγνησίου:

Το μαγνήσιο βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα, μυϊκούς πόνους και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση.

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ημικρανίες. Η αύξηση του μαγνησίου στη διατροφή μειώνει την συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα, βοηθά τον μεταβολισμό και την διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Η αύξηση της κατανάλωσης μαγνησίου μπορεί να βελτιώσει την δράση της ινσουλίνης και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη και προ-διαβήτη.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο βοηθά στην χαλάρωση των μυών και ολόκληρου του σώματος. Αυξάνει τις ώρες του ύπνου, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και μειώνει τις αϋπνίες.

Το μαγνήσιο βοηθά επίσης να χαλαρώσουν οι αρτηρίες, βοηθώντας έτσι να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα και καλή υγεία της καρδίας.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες το μαγνήσιο έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου όπως είναι η κατακράτηση υγρών, η αυξημένη επιθυμία για γλυκό και τα φουσκώματα που εμφανίζονται τις μέρες πριν την περίοδο.

Αν γυμνάζεστε συστηματικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η άσκηση αυξάνει τις ανάγκες μας για μαγνήσιο κατά 10-20%. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο βελτιώνουν την αθλητική επίδοση βοηθώντας τους μύες να παράγουν πιο αποτελεσματικά την ενέργεια που χρειάζονται ενώ παράλληλα το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μυς, αποτρέπει τις κράμπες και μειώνει την αίσθηση της κούρασης.

Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με κακή διάθεση, κατάθλιψη και νευρολογικές διαταραχές. Τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της ανησυχίας. Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές νευρικό σύστημα!

Η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.

Τέλος, το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την δόμηση των οστών και βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Πόσο χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές θα το βρούμε;

Οι ενήλικες άντρες χρειάζονται 420 mg και οι γυναίκες 320 mg μαγνησίου την ημέρα. Βάλτε στη διατροφή σας καθημερινά τροφές που είναι πλούσιες με μαγνήσιο όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, μαϊντανός, σέσκουλα και φύλλα παντζαριού), το κακάο, η μαύρη σοκολάτα, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, τα όσπρια, η βρώμη, το φαγόπυρο, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και οι σπόροι (ηλιόσπορος και κολοκυθόσπορος).

enallaktikidrasi.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr