Τι θα σας συμβεί εάν σταματήσετε να τρώτε κόκκινο κρέας

Τι θα σας συμβεί εάν σταματήσετε να τρώτε κόκκινο κρέας

Έχετε ποτέ σκεφτεί να σταματήσετε να τρώτε κρέας;
Είτε θέλετε να σώσετε τα ζώα είτε να προστατέψετε το περιβάλλον είτε να αλλάξετε τη διατροφή σας, δείτε τα θα συμβεί αν σταματήσετε να τρώτε κόκκινο κρέας
Τζουλιάννα Καρνέζη

Μπορεί να νιώθετε λιγότερο φουσκωμένοι
Το σώμα αφομοιώνει το κόκκινο κρέας πιο αργά από ό,τι άλλα τρόφιμα, γι’ αυτό μπορεί να αισθανθείτε δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και αυξημένα αέρια μετά από ένα δείπνο.

Αν και μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια δυσπεψία αμέσως μετά την αποκοπή του κόκκινου κρέατος, είναι κυρίως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Μακροπρόθεσμα, θα αυξήσετε τα υγιή βακτήρια στο έντερό σας, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Τα επίπεδα χοληστερόλης σας μπορεί να πέσουν
Η American Heart Association συνιστά να λαμβάνετε όχι περισσότερο από 5 έως 6 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά. Αυτή η ισορροπία μειώνει τον κίνδυνο της υψηλής χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο (CAD), καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) και περιφερική αρτηριακή νόσο.

Ενώ η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συνδεθεί με τα γονίδιά σας, η περικοπή του κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση των επιπέδων.

Μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους
Εάν κόψετε το κόκκινο μπορεί να μειώσετε και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου ειδικά αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια σας. Η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έχει συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου.

Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινόμησε το κόκκινο κρέας ως πιθανό καρκινογόνο , που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. Υπήρξαν αναφορές που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια μελέτη του 2019 στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 76 γραμμαρίων (περίπου 2,6 γραμμάρια) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα συσχετίστηκε με 20% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο περίπου 21 γραμμαρίων ημέρα.

Επιπλέον το μαγείρεμα του κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες πυροδοτεί την παραγωγή αρκετών ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα, έχουν επίσης νιτρώδη, τόσο φυσικά όσο και ως πρόσθετα συντηρητικά. Τα νιτρικά άλατα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον καρκίνο.

Θα μπορούσατε να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών
Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή σας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών. Το κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.

Θα βοηθήσετε το περιβάλλον
Η εκτροφή ζώων απαιτεί τεράστιες ποσότητες γης, ζωοτροφών, ενέργειας και νερού. Ένα εντυπωσιακό 51 τοις εκατό ή περισσότερο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκαλείται από τη κτηνοτροφία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Worldwatch Institute. Κάθε χρόνο ο κτηνοτροφικός τομέας παράγει 59 εκατομμύρια τόνους κρέατος βοοειδών και βουβάλων παγκοσμίως και 11 εκατομμύρια τόνους κρέατος από αιγοπρόβατα. Οι Αμερικανοί τρώνε κατά μέσο όρο  270 κιλά κρέας ανά άτομο ετησίως.

Αιθέριο έλαιο δάφνης. Για πολλά μικρά προβλήματα υγείας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr