11 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε με την φλούδα

11 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε με την φλούδα

Ροδάκινα
Η κατανάλωση μόνο της σάρκας των ροδάκινων μειώνει τα αντιοξειδωτικά που καταναλώνονται κατά 13 έως 48 τοις εκατό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Το χλωρογενικό οξύ που βρίσκεται στη φλούδα των ροδάκινων συμβάλλει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ εμποδίζοντας το ένζυμο αφυδρογονάση της γλυκόζης-6-φωσφορικής.

Αγγούρι
Η φλούδα του αγγουριού έχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλίου, βιταμινών και β-καροτενίου. Η κατανάλωση αγγουριού με τη φλούδα βελτιώνει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων και δυσκοιλιότητας, εκτός από τη βελτίωση της όρασης και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι γεμάτα φυτικές ίνες στη φλούθδα τους, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η βιταμίνη C στα δαμάσκηνα μειώνει την ποσότητα των ελεύθερων ριζών, οδηγώντας σε ενισχυμένη κυτταρική υγεία.

Κολοκύθι
Η κολοκύθα διατηρεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά της στη φλούδα της, η οποία αποτελεί το 95% του νερού της.

Ακτινίδιο
Τα ακτινίδια περιέχουν βιταμίνη C. Η κατανάλωση της φλούδας τριπλασιάζει την ποσότητα των φυτικών ινών που λαμβάνει ο οργανισμός.

Μούρα
Τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των cranberries, περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια ένωση που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο φλοιό τους. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγεται με φυσικό τρόπο.

Μήλα
Η φλούδα στο μήλο περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κερκετίνη. Η κερκετίνη είναι ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών και στην προστασία της καρδιάς.

Κεράσια
Οι ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των κερασιών, είναι υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα του φρούτου. Η βιταμίνη Α, C, το φολικό οξύ και η βιταμίνη C των κερασιών ενισχύουν τη μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο.

Ντομάτα
Η ναρινγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα της ντομάτας, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και φλεγμονής στο σώμα.

Αχλάδια

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, η κατανάλωση κερκετίνης που βρίσκεται στη φλούδα του αχλαδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων καρκίνου.

Πατάτα
Οι φυτικές ίνες, ο σίδηρος, η βιταμίνη C, το κάλιο και το φολικό οξύ περιέχονται στη φλούδα της πατάτας. Πριν από το μαγείρεμα, τρίψτε τη φλούδα με μια βούρτσα πλύσης λαχανικών και χρησιμοποιήστε την ολόκληρη.

 fmh.gr 

Χριστιάνα Αμπατζή, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr