3 Διατροφικά λάθη που σε ωθούν στα υπερφαγικά επεισόδια

3 Διατροφικά λάθη που σε ωθούν στα υπερφαγικά επεισόδια

Υπερφαγικά επεισόδια

Τα υπερφαγικά επεισόδια, ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους στην καθημερινότητα τους. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορούν να έχουν τον έλεγχο με το φαγητό, κάνουν υπερφαγικό επεισόδιο και έπειτα αρχίζουν οι ενοχές και οι τύψεις για αυτό που έκαναν. Νιώθουν αδύναμοι, και πως ο φαύλος κύκλος αυτός δε θα τελειώσει ποτέ.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είσαι ούτε μόνος, ούτε αδύναμος Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό, τόσο συναισθηματικοί όπως το άγχος όσο και διατροφικοί που θα δούμε παρακάτω. Είναι σίγουρο ότι με τη βοήθεια ειδικών μπορείς να καταφέρεις και να βγεις από αυτό το φαύλο κύκλο της συναισθηματικής υπερφαγίας και των ενοχών.

Και όχι, για να το ξεκαθαρίσουμε με τον όρο υπερφαγικό επεισόδιο δεν εννοούμε πως απλώς μια φορά θα παραφάς. Όσοι το βιώνουν, γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό! Στο άρθρο αυτό, θα βρεις 3 λόγους για τους οποίους μπορεί να κάνεις συχνά υπερφαγικά επεισόδια.

Γιατί έχω συναισθηματική υπερφαγία;

1.Ανεπαρκής Πρόσληψη Πρωτεΐνης
Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, είναι συνώνυμη με τα υπερφαγικά επεισόδια. Γενικότερα η παράλειψη γευμάτων, όπως θα αναφέρουμε και παρακάτω, μπορεί να σε ωθήσει σε υπερφαγικά επεισόδια. Όμως, συγκεκριμένα η πρωτεΐνη πρέπει να υπάρχει τόσο στα κύρια γεύματα σου, όσο και στα σνακ σου, έτσι ώστε να σου δημιουργεί περισσότερο κορεσμό. Να καταφέρνεις να έχεις τον έλεγχο απέναντι στο φαγητό. Ειδικά στο πρωινό σου, να φροντίζεις να έχεις μια γενναιόδωρη ποσότητα πρωτεΐνης. Ανάλογα φυσικά και με το πόση σου αναλογεί μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Δε θέλουμε υπερβολές!

2.Δεν κάνεις συχνά γεύματα
Υπερφαγικά επεισόδια συχνά γεύματαΥπερφαγικά επεισόδια συχνά γεύματα

Αν είσαι από τους ανθρώπους που παραλείπουν τα γεύματα τους, προκειμένου να αποφύγουν τις θερμίδες τότε ενδέχεται να είναι και ο λόγος που συνεχίζεις να κάνεις υπερφαγικά επεισόδια. Εκείνη που ευθύνεται για αυτό το γεγονός, είναι η καμπύλη της γλυκόζης σου. Όταν κάνεις πάρα πολύ ώρα να φας ανάμεσα στα γεύματα σου, τότε εκείνη πέφτει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε εσύ δεν μπορείς να ελέγξεις την επιθυμία σου για φαγητό και καταλήγεις να τρως ότι βρεις μπροστά σου. Προσπάθησε να έχεις μια οργάνωση στα γεύματα σου, και να μην κάνεις πάνω από 3 μίση ώρες να φας κάποιο γεύμα, ή έστω ένα σνακ.

3.Κατηγοριοποείς τις τροφές σε καλές και κακές
Μια παγίδα που πέφτουμε πολύ συχνά, είναι να έχουμε στο κεφάλι μας τις τροφές ως καλές και κακές. Το καλό αβοκάντο, η κακή πατάτα. Αν έχεις αυτή τη λογική, και κάνεις υπερφαγικά επεισόδια μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις λίγο τον τρόπο που βλέπεις τις τροφές;

Ο λόγος είναι, ότι αν τρως μόνο τις ”καλές” τροφές που έχεις στο μυαλό σου, τότε όταν έρθει η ώρα που θα φας κάποια από τις ανθυγιεινές, “κακές” τροφές, θα απογοητευτείς με τον εαυτό σου. Θα κάνεις σκέψεις όπως:

<<Είμαι αδύναμος. Δεν τα κατάφερα. Τώρα τα χάλασα όλα. Ας φάω σήμερα ότι βρω και ας ξεκινήσω από αύριο πάλι>>. Αναγνωρίζεις αυτό το μοτίβο σκέψεων; Αν ναι, έχεις μπει σε μια λογική του όλα ή τίποτα, που είναι καιρός να αποχωριστείς. Μην πιστεύεις σε μύθους σχετικά με τη διατροφή, και μην περιορίζεις τρόφιμα!

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και το γνωρίζουμε. Τα υπερφαγικά επεισόδια, είναι ένα μείγμα διατροφής και ψυχολογίας. Ένας ειδικός, είναι αυτό που χρειάζεσαι αν αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο πρόβλημα. Είναι μια κατάσταση πολύ ψυχοφθόρα, αλλά μπορείς να βγεις από αυτή. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές, και μαζί με τον ειδικό που εσύ εμπιστεύεσαι θα σπάσετε το φαύλο κύκλο της υπερφαγίας!

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr