Πέντε τροφές που εξισορροπούν φυσικά τις ορμόνες

Πέντε τροφές που εξισορροπούν φυσικά τις ορμόνες

Μια μικρή ανισορροπία των ορμονών μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του σώματος.

Κωνσταντίνα Κύρκου

Οι ορμόνες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία, επηρεάζοντας συχνά το βάρος, την όρεξη και την διάθεσή μας. Οι αδένες που υπάρχουν στο σώμα μας απελευθερώνουν ορμόνες, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν υγιές το σώμα.

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό, μια μικρή ανισορροπία να διαταράξει την φυσιολογική λειτουργία, προκαλώντας κυκλοθυμίες, καταθλιπτικά συναισθήματα, ακόμα και αύξηση ή μείωση βάρους. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και συνήθως δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Για να αντιμετωπίσεις φυσικά την παραπάνω φυσιολογική κατάσταση, μπορείς να επιλέξεις να καταναλώσεις τις εξής τροφές:

Αβοκάντο
Το αβοκάντο συμβάλει στη μείωση της απορρόφησης οιστρογόνων, ενώ είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά και φυτικές ίνες, τα οποία βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών συνολικά. Όταν αισθάνεσαι νευρική ή έντονα στεναχωρημένη μπορείς να προσθέσεις αβοκάντο στη σαλάτα σου ή να επιλέξεις ένα αβοκάντο τοστ για να “χαλαρώσεις” το σώμα σου.

Αυγό
Έχοντας επιλέξει ένα αβοκάντο τοστ για την εξισορρόπηση των ορμονών σου, μπορείς να προσθέσεις σε αυτό και ένα βραστό αυγό, καθώς το τελευταίο αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές εξισορρόπησης της ινσουλίνης και της ορμόνης γκρελίνης. Η πρώτη ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ η δεύτερη φροντίζει για τη φυσιολογική όρεξη σου.

Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και οι σαρδέλες βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τη μείωση της αύξησης βάρους, της κατάθλιψης και της κούρασης.

Σταυρανθή λαχανικά
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, το kale κ.α. Τα παραπάνω λαχανικά συμβάλουν στην επεξεργασία και στην απομάκρυνσης της περίσσειας οιστρογόνων από το σώμα.

Plus tip: το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ασβέστιο το οποίο ανακουφίζει τις κράμπες και το φούσκωμα που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, στη διάρκεια του οποίου διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των ορμονών.

Κεράσια
Τα κεράσια είναι πλούσια σε μελατονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τον ποιοτικό ύπνο. Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, το στοιχείο που ρυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης, τα οποία όταν δεν είναι φυσιολογικά, έχουν αρνητική επίδραση στην παραγωγή ορμονών.

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr