Τέλος η τριχόπτωση, ναι στο τέλειο δέρμα: Ηλιόσποροι & άλλα μυστικά για ενίσχυση της κερατίνης

Τέλος η τριχόπτωση, ναι στο τέλειο δέρμα: Ηλιόσποροι & άλλα μυστικά για ενίσχυση της κερατίνης

Γίνε μόνη σου η βασίλισσα της κερατίνης και δες άμεσα αποτελέσματα.
Ανθή Μιμηγιάννη

Ηκερατίνη είναι ένας τύπος δομικής πρωτεΐνης που βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της δομής του δέρματός μας, την υποστήριξη της επούλωσης των πληγών και τη διατήρηση των μαλλιών και των νυχιών μας σε υγιή κατάσταση.

Τα συμπληρώματα κερατίνης συχνά λέγεται ότι βοηθούν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, στην αύξηση της ανάπτυξης των νυχιών και στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Ωστόσο, πολλές υγιεινές τροφές μπορούν να υποστηρίξουν με φυσικό τρόπο τη σύνθεση της κερατίνης από το σώμα.

Ακολουθούν 10 τροφές που προωθούν την παραγωγή κερατίνης.

Αυγά

Η κατανάλωση αυγών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, ενός βασικού θρεπτικού συστατικού που εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης. Ένα μόνο μαγειρεμένο αυγό παρέχει 10 mcg αυτής της θρεπτικής ουσίας. Επιπλέον, η πρωτεΐνη των αυγών προάγει την παραγωγή κερατίνης, με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης να συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αυγό των 50 γραμμαρίων.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια δεν είναι μόνο υπέροχα για να αρωματίζουν τα αγαπημένα μας πιάτα, αλλά και για να ανεβάζουν την παραγωγή κερατίνης. Αυτό το λαχανικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Ν-ακετυλοκυστεΐνη, ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που το σώμα μετατρέπει σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-κυστεΐνη – ένα συστατικό της κερατίνης.

Τα κρεμμύδια παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών θυλάκων της τρίχας.

Σολομός

Ο σολομός είναι υψηλός σε πρωτεΐνες, αλλά αποτελεί και μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, ενός άλλου βασικού θρεπτικού συστατικού που υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης. Μόλις 85 γραμμάρια κονσερβοποιημένου σολομού περιέχουν 5 mcg βιοτίνης.

Αυτό το ψάρι είναι επίσης πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έναν τύπο λιπαρών ουσιών που είναι υγιεινά για την καρδιά και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών, στην ενίσχυση της πυκνότητας των μαλλιών και στην προστασία από την τριχόπτωση, όταν χρησιμοποιούνται σε μορφή συμπληρώματος.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ιδανικές για την προώθηση της παραγωγής κερατίνης. Είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε καροτενοειδή της προβιταμίνης Α. Τα καροτενοειδή της προβιταμίνης Α, όπως το β-καροτένιο, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Μια μέτρια γλυκοπατάτα (περίπου 150 γραμμάρια) παρέχει 1.150 mcg – πάνω από το 100% της DV – προβιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α προάγει τη σύνθεση κερατίνης και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Κάθε μερίδα αυτού του λαχανικού περιέχει επίσης μια πλούσια δόση καλίου, μαγγανίου και βιταμινών B6 και C.

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι δεν είναι μόνο πολύ γευστικοί. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή τόσο βιοτίνης όσο και πρωτεΐνης για την υποστήριξη της παραγωγής κερατίνης. Μόλις 1/4 φλιτζανιού (35 γραμμάρια) προσφέρει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2,6 mcg βιοτίνης.

Επιπλέον, αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μια ποικιλία άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, του χαλκού, του σεληνίου και του παντοθενικού οξέος.

Μάνγκο

Τα μάνγκο, που κατάγονται από τη Νότια Ασία, υποστηρίζουν τη σύνθεση κερατίνης. Συγκεκριμένα, αυτό το τροπικό φρούτο είναι γεμάτο με προβιταμίνη Α, με 89 mcg ανά 165 γραμμάρια. Τα μάνγκο είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά-κλειδιά για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.

Σκόρδο

Όπως και τα κρεμμύδια, το σκόρδο διαθέτει άφθονη Ν-ακετυλοκυστεΐνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε L-κυστεΐνη – ένα αμινοξύ που βρίσκεται στην κερατίνη. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει την υγεία του δέρματος, καθώς προστατεύει τα κύτταρα των κερατινοκυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κερατίνης, από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το σκόρδο διαθέτει επίσης πολλά ευεργετικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C.

Λάχανο

Το λάχανο είναι γνωστό για το εντυπωσιακό προφίλ θρεπτικών συστατικών του. Αυτό το φυλλώδες λαχανικό είναι μια καλή πηγή προβιταμίνης Α για την υποστήριξη της σύνθεσης κερατίνης, διαθέτοντας 50 mcg σε μόλις 1 ωμό φλιτζάνι (21 γραμμάρια).

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μιας υδατοδιαλυτής θρεπτικής ουσίας που διπλασιάζεται ως αντιοξειδωτικό. Αυτή η βιταμίνη συμβάλλει επίσης στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, ενός τύπου πρωτεΐνης που διατηρεί τη δύναμη, τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος.

Μοσχαρίσιο συκώτι

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές βιοτίνης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή αν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο.

Στην πραγματικότητα, μόλις 85 γραμμάρια μαγειρεμένο συκώτι βοδινού κρέατος περιέχουν 31 mcg βιοτίνης, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας. Επιπλέον, η ίδια ποσότητα μοσχαρίσιου συκωτιού παρέχει άφθονα γραμμάρια πρωτεΐνης και 7.960 mcg βιταμίνης Α.

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι επίσης εξαιρετική πηγή πολλών άλλων βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και ο σίδηρος.

Καρότα

Τα καρότα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό ρίζας που συγγενεύει στενά με το σέλινο και τον μαϊντανό. Ειδικότερα, τα καρότα είναι πλούσια σε προβιταμίνη Α, με 1.070 mcg σε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο (128 γραμμάρια). Είναι επίσης φορτωμένα με βιταμίνη C, η οποία προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου για την υποστήριξη της υγείας των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη βοηθά στην επούλωση των πληγών, ανακουφίζει από τις φλεγμονές και προστατεύει από τη φθορά του δέρματος. Επιπλέον, τα καρότα προσφέρουν άφθονη βιοτίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο και βιταμίνη Κ1.

www.queen.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr