Ρετινόλη: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το “μαγικό” συστατικό που δίνει νέα κύτταρα στο δέρμα.

Ρετινόλη: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το “μαγικό” συστατικό που δίνει νέα κύτταρα στο δέρμα.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής; Έχει πράγματι αποτελέσματα κατά των κηλίδων και των ρυτίδων; Ανακάλυψε τα πάντα για τη ρετινόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΛΕΙΑ ΚΕΧΡΗ

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά για την περιποίηση της επιδερμίδας και την αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη πολλές απορίες γύρω από την φύση αλλά και την χρήση της ρετινόλης. Δες όλες τις απαντήσεις στις απορίες σου πριν ξεκινήσεις να την χρησιμοποιείς.

Τι είναι η Ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι μια μορφή της Βιταμίνης Α, μιας βιταμίνης που έχει πολλά διαφορετικά παράγωγα, φυσικά και συνθετικά, τα οποία στο σύνολό τους ονομάζονται “ρετινοειδή”. Τα κυριότερα είδη ρετινοειδών είναι το ρετινοϊκό οξύ, η ρετινάλη (ρετιναλδεΰδη), οι ρετινυλικοί εστέρες και, φυσικά, η ρετινόλη. Κάποια από τα ρετινοειδή χρησιμοποιούνται τοπικά για την περιποίηση της επιδερμίδας όμως η ρετινόλη είναι αυτή που εξασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα και είναι, συγχρόνως, ανεκτή από την επιδερμίδα.

Τι κάνει η Ρετινόλη;

Η κύρια λειτουργία της ρετινόλης στην επιδερμίδα είναι πως ενισχύει την κυτταρική ανανέωση καθώς και την φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Ακριβώς επειδή διεγείρει την κυτταρική ανανέωση βοηθά στην πιο γρήγορη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας αποκαλύπτοντας ένα πιο λείο, λαμπερό και σφριγηλό δέρμα. Μειώνει με άλλα λόγια την εμφάνιση των δυσχρωμιών και των λεπτών γραμμών. Από την άλλη, τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα εξασφαλίζοντας σφριγηλότητα και ενυδάτωση. Η αναγεννητική της δράση είναι ιδανική για το δέρμα με τάση για ακμή αφού μειώνει την εμφάνιση των ατελειών και ενισχύει την σύνθεση κολλαγόνου επιταχύνοντας την επούλωση σημαδιών και ουλών ακμής.

Πώς την χρησιμοποιώ;

Η χρήση της εξαρτάται σημαντικά από τον τύπο της επιδερμίδας σου. Αν δεν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει ένα προϊόν με ρετινόλη ή έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα ξεκίνα με μια κρέμα ή έναν ορό ρετινόλης που θα εφαρμόζεις σε καθαρή επιδερμίδα κάθε δεύτερο βράδυ, ως φροντίδα νύχτας. Αν έχεις κανονική ή μικτή επιδερμίδα μπορείς να φοράς τη ρετινόλη κάθε βράδυ, φροντίζοντας πάντα το επόμενο πρωί να χρησιμοποιήσεις μια αντηλιακή κρέμα. Σημαντικό ρόλο για να δεις αποτελέσματα από τη χρήση ρετινόλης είναι και η συγκέντρωση που θα επιλέξεις. Υπάρχουν προϊόντα με περιεκτικόκτητα μόλις 0,1% σε ρετινόλη και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει και φτάνει μέχρι και το 1%. Όλες οι συγκεντρώσεις προσφέρουν αποτελέσματα καλό είναι όμως να ξεκινήσεις από ένα με μικρό ποσοστό και να ανέβεις σταδιακά ώστε να είσαι σίγουρη πως η επιδερίδα σου δεν αντιδρά.

Tips

1 Αφού ολοκληρώσεις τον καθαρισμό της επιδερμίδας περίμενε περίπου 30′ πριν εφαρμόσεις τον ορό ή την κρέμα με ρετινόλη ώστε να επανέλθουν στην επιδερμίδα τα φυσικά της έλαια

2 Δοκίμασε τη μέθοδο σάντουιτς: άπλωσε ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής, στη συνέχεια τον ορό με ρετινόλη και μετά άλλο ένα στρώμα ενυδατικής. Η ενυδατική βάση που προηγείται της ρετινόλης δεν μειώνει τη δράση της αλλά ενισχύει την ανεκτικότητα της επιδερμίδας.

3 Καθώς η ρετινόλη επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση κάνει την επιδερμίδα επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα για αυτό και το αντηλιακό είναι απαραίτητο καθημερινά.

Υγρή βιταμίνη Α. Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr