Πρωινό: Ποια τροφή θα σας βοηθήσει να είστε συγκεντρωμένοι όλη τη μέρα

Πρωινό: Ποια τροφή θα σας βοηθήσει να είστε συγκεντρωμένοι όλη τη μέρα

Έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και οι έρευνες το επιβεβαιώνουν. Είτε ανυπομονείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας για να το απολαύσετε είτε περιμένετε την όρεξή σας να… ξυπνήσει αργότερα μέσα στην μέρα, τα συστατικά που θα βάλετε στο πρώτο πιάτο της ημέρας έχουν αδιαμφισβήτητα σημαντικό αντίκτυπο στο τρόπο που θα κυλήσει.

Επιπλέον, έρευνα δείχνει ότι το να ξεκινάτε την ημέρα σας με τις σωστές τροφές βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, συμβάλλει σε σταθερά επίπεδα ενέργειας αλλά και στην βέλτιστη γνωστική λειτουργία. Για αυτόν τον λόγο, ο Austin Perlmutter, ειδικός στην υγεία του εγκεφάλου μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές του για να δημιουργήσετε ένα σούπερ πρωινό για τον εγκέφαλο, που θα σας κρατήσει συγκεντρωμένους από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Τι να προσέξετε στο πρωινό σας για καλή συγκέντρωση
Καθώς ετοιμάζετε το πρωινό σας, εστιάστε στις ακόλουθες συμβουλές:

1. Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης
Ανεξάρτητα από το αν περιμένετε μέχρι τις 11 για να φάτε πρωινό ή φάγατε μόλις ξυπνήσατε, η επιλογή τροφών με άφθονη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι πολύ καλύτερα, συγκριτικά με τους απλούς υδατάνθρακες ή τις τροφές με ζάχαρη, όπως τα μάφιν.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε εντελώς τους υδατάνθρακες, καθώς αποτελούν βασικό συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Αντ’αυτού επιλέγετε τροφές που είναι συσκευασμένες με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Αυτές οι πηγές σύνθετων υδατανθράκων που τονώνουν τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως φρούτα, γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και λαχανικά.

2. Αποφύγετε την ζάχαρη
Ενώ οι ειδικοί ενθαρρύνουν τη συμπερίληψη σύνθετων υδατανθράκων στο πρωινό, τονίζουν επίσης η σημασία της επιλογής τροφών με φυτικές ίνες, χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη. Ειδικά αν τείνετε να τρώτε πρωινό απέξω στο δρόμο σας προς τη δουλειά ή τα Σαββατοκύριακα, είναι σημαντικό να προσέχετε ακόμα και φαινομενικά υγιεινές επιλογές όπως το πλιγούρι βρώμης ή οι μπάρες granola.

«Η προστιθέμενη ζάχαρη περιλαμβάνεται στο 70% περίπου των τροφίμων που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ σήμερα, και αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πρωινό μας», λέει ο Δρ Perlmutter. Πολλά είναι επίσης τα δημητριακά πρωινού που «κρύβουν» μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για την προσθήκη ζάχαρης και την ετικέτα των συστατικών για να δείτε από πού προέρχεται αυτή η ζάχαρη.

3. Τα 3 κορυφαία συστατικά για δυναμική αρχή
Τα τρία κορυφαία συστατικά για μια δυναμική αρχή περιλαμβάνουν την πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά και τις φυτικές ίνες, με τον συνδυασμό τους να ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία για να αισθάνεστε και να αποδίδετε καλά σε ό,τι και αν κάνετε ολόκληρη την ημέρα.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γεμάτα με οφέλη, που περιλαμβάνουν από την υγιή γήρανση και την λαμπερή επιδερμίδα έως και την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και, φυσικά, τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου.

Τι ισχύει για τον καφέ;
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα αφορά την κατανάλωση του καφέ, αφού πολλοί είναι εκείνοι που χρειάζονται ένα ή και περισσότερα φλιτζάνια για να καταφέρουν να ξυπνήσουν και να παραμείνουν ενεργοί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τον Δρ Perlmutter μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, καθώς αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν συνδεθεί με την καλύτερη γνωστική και ψυχική υγεία. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι ο καφές σας μπορεί να αντικαταστήσεις το πρωινό σας.

Ygeiamasnews.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr