Μήλα: Γιατί να τα προσθέσετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Μήλα: Γιατί να τα προσθέσετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Ποια τα αναπάντεχα οφέλη τους για το δέρμα
Είναι γνωστό ότι τα μήλα έχουν ένα σωρό οφέλη για την υγεία του σώματός σας, γι’ αυτό και το ρητό «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Τι γίνεται όμως με το δέρμα σας; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους η προσθήκη μήλων στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας μπορεί να υποστηρίξει το υγιές δέρμα.

Για αρχή, τα μήλα ξεχειλίζουν από βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν, επίσης, υψηλές ποσότητες φυτοχημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή, φαινολικά και φλαβονοειδή, τα οποία συνδέονται με άλλα οφέλη για την υγεία (π.χ. μείωση των πιθανοτήτων άσθματος, καρκίνου και άλλα), επισημαίνει μελέτη του 2004 στο Nutrition Journal, ενώ μια άλλη μελέτη του 2019 ανέφερε ότι τα φλαβονοειδή λειτουργούν προστατευτικά για το δέρμα, αποκρούοντας τις βλάβες από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μήλα
«Τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση, η οποία συμβάλλει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), τη ρύπανση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες», εξηγεί η δερματολόγος Najia Shaikh στο Healthline. Κάθε ένας από αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, αλλά τα μήλα ή το εκχύλισμα φρούτων μήλου καταπολεμούν τις επιπτώσεις.

Τα μήλα έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθώς στην πραγματικότητα περιέχουν περίπου 85% νερό, σύμφωνα με το Medical News Today. Έτσι, είναι εξαιρετικά ενυδατικά για το δέρμα ενώ περιέχουν, επίσης, υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, όπως επισημαίνει το Healthline.

Ποια τα οφέλη των μήλων για το δέρμα

Όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος, το μηλόξυδο ανεβάζει αυτά τα οφέλη για την υγεία το δέρματος. Σύμφωνα με το Healthline, το μηλόξυδο (το οποίο παρασκευάζεται από μήλα) είναι γεμάτο οξικό οξύ και κιτρικό οξύ. Και καθένα από αυτά τα οξέα έχει ισχυρές ιδιότητες που βοηθούν το δέρμα να λάμπει και να ακτινοβολεί.

Ερευνητές από μια μελέτη του 2021 διαπίστωσαν ότι το οξικό οξύ μπορεί να καταπολεμήσει μυκητιακές και βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Και το κιτρικό οξύ βοηθά στην απομάκρυνση του θαμπού και νεκρού δέρματος, εξηγεί έρευνα από μελέτη του 2018. Μαζί αυτά τα οξέα έχουν ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση των κηλίδων, τη θανάτωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή και την απολέπιση του δέρματος, αποκαλύπτοντας την απόλυτη ανταμοιβή –λείο, λαμπερό δέρμα. Εναλλακτικά, «ο πουρές μήλου αναμεμειγμένος με κρέμα γάλακτος προσφέρει ανακούφιση για την ακμή», εξηγεί η συνιδρύτρια του Skinfluencer, Sharin Shafer στο Healthline.

Έχετε υπόψη, όμως, ότι το μηλόξυδο μπορεί να είναι εξαιρετικά σκληρό και να ξηραίνει το δέρμα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το αραιώνετε. Το Healthline συνιστά να χρησιμοποιείτε δοκιμασμένα προϊόντα αντί να φτιάχνετε μόνοι σας για να μην βλάψετε το δέρμα σας, αλλά αν θέλετε πραγματικά να το δοκιμάσετε, η Shafer προτείνει να χρησιμοποιείτε φέτες μήλου στο πρόσωπό σας για να ενισχύσετε την ενυδάτωση.

www.newsbeast.gr

Σέρουμ ταμανού. Ανάπλαση- σύσφιξη- ανόρθωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr