Χαμομήλι: ένας παράδεισος για την υγεία. Και πως θα φτιάξετε το δικό σας λάδι χαμομηλιού με τις θεραπευτικές ιδιότητες

Χαμομήλι: ένας παράδεισος για την υγεία. Και πως θα φτιάξετε το δικό σας λάδι χαμομηλιού με τις θεραπευτικές ιδιότητες

Τα θεραπευτικά οφέλη του χαμομηλιού
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως θεραπευτικό βότανο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το χαμομήλι ( Chamomilla recutita ) είναι ένα εξαιρετικό βότανο που μπορείτε να έχετε στο χέρι σε ένα εντελώς φυσικό κιτ πρώτων βοηθειών.

Λουλούδι χαμομηλιούΤο χαμομήλι αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο. Σπέρνεται με σπόρο την άνοιξη. Οι κεφαλές των λουλουδιών μαζεύονται το καλοκαίρι και στη συνέχεια ξηραίνονται. Μόλις στεγνώσει, φροντίστε να κρατήσετε το αποξηραμένο βότανο μακριά από το άμεσο φως. Μια χάρτινη σακούλα λειτουργεί καλά για αυτό ή ακόμα και ένα γυάλινο δοχείο αν δεν υπάρχει υγρασία. Τοποθετήστε τα σε ένα σκοτεινό, στεγνό ντουλάπι.

Εσωτερικές χρήσεις για το χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι ένα φυτικό νεύρο. Το νεύρο είναι ένα χαλαρωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των κατεστραμμένων νεύρων. Λαμβάνεται ως τσάι, το χαμομήλι μπορεί να σας ηρεμήσει. Μπορούν να το πιουν και παιδιά που είναι λίγο νευρικά. Όταν το χαμομήλι λαμβάνεται πριν τον ύπνο, μπορεί να σας ηρεμήσει σε έναν ήπιο νυχτερινό ύπνο. Τα παιδιά μπορούν επίσης να ωφεληθούν πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι πριν τον ύπνο για να τα βοηθήσουν να χαλαρώσουν από την ημέρα.

Η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού λειτουργεί επίσης ως αντισπασμωδικό στην κοιλιά. Ένα αντισπασμωδικό βοηθά στη διακοπή ή τη μείωση των σπασμών. Το χαμομήλι λαμβάνεται για πεπτικά προβλήματα από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Είναι απαλό και είναι πολύ κατάλληλο για παιδιά. Χρησιμοποιείται για τη δυσπεψία, το φούσκωμα, τους κολικούς και την οξύτητα. Η λήψη ενός φλιτζανιού τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει να τακτοποιήσετε μια αναστατωμένη κοιλιά τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Ηρεμεί και καταπραΰνει την επένδυση του στομάχου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των τεντωμένων μυών και χρησιμοποιείται από βοτανολόγους για ασθενείς με εμμηνορροϊκό πόνο.

Εξωτερικές χρήσεις για το χαμομήλι
Εξωτερικά, το χαμομήλι, είναι επίσης πολύ χρήσιμο στον οργανισμό μας. Ένα έγχυμα από άνθος χαμομηλιού μπορεί να προστεθεί στο μπάνιο σας για να βοηθήσει σε εξάνθημα ή φαγούρα στο δέρμα. Το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει τον ερεθισμό του δέρματος από το έκζεμα.

Μια κρέμα ή αλοιφή εμποτισμένη με χαμομήλι είναι επίσης υπέροχη για το δέρμα. Βοηθά στην επούλωση πολλών εξανθημάτων, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος .

Το ήξερες….?
Το χαμομήλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλύσιμο ματιών. Πάρτε το έγχυμα (τσάι) και προσθέστε λίγο νερό για να το αραιώσετε. Τοποθετήστε ένα βαμβάκι στο αραιωμένο τσάι. Στύψτε το για να μην στάζει και τοποθετήστε το πάνω από κλειστό μάτι.
Ένα φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού θα βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και μπορεί να βοηθήσει όταν τα μάτια σας είναι κουρασμένα.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για στελέχη και άλλους ερεθισμούς των ματιών. Απλώς καθαρίστε την περιοχή με αραιωμένο τσάι. Προσέξτε να μην εισχωρήσει πολύ στο ίδιο το μάτι.

Ένα φρέσκο ​​λουλούδι έχει τις ισοδύναμες θεραπευτικές ιδιότητες με ένα φακελάκι τσαγιού από το βότανο του συσκευασμένου τσαγιού.

Χαμομήλι, αποξηραμένο για τσάιΠώς να φτιάξετε ένα τσάι χαμομηλιού από χαλαρό χύμα βότανο
Εάν δεν είχατε ποτέ ξανά τσάι χαμομηλιού από χύμα βότανα, τότε δεν είχατε ποτέ πραγματικά τσάι χαμομηλιού. Τα φακελάκια τσαγιού που παίρνετε από τις περισσότερες εταιρείες δεν έχουν σχεδόν τη γεύση που παίρνετε από ένα χύμα τσάι. Μπορείτε να αγοράσετε χύμα χαμομήλι στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής καθώς και στο διαδίκτυο.

Για να φτιάξετε το τσάι με το φλιτζάνι, θα χρειαστείτε:

Το αγαπημένο σας φλιτζάνι καφέ
Ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού βότανο χαμομηλιού
Ζεστό νερό
Το αγαπημένο σας γλυκαντικό.
Ένας τρόπος για να στραγγίξετε το βότανο
Ζεσταίνουμε το νερό λίγο κάτω από το στάδιο βρασμού. Τοποθετήστε το βότανο σε ένα φλιτζάνι. Ρίξτε το νερό πάνω από το βότανο. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Σούρωσε σε ένα άλλο φλιτζάνι. Προσθέστε γλυκαντικό και απολαύστε! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια πρέσα τσαγιού ή άλλη συσκευή έγχυσης τσαγιού για να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα.

Πώς να φτιάξετε λάδι χαμομηλιού
Είναι πολύ εύκολο και απλό να φτιάξετε το δικό σας λάδι χαμομηλιού στο σπίτι. Αυτό είναι ένα εμποτισμένο λάδι, που δεν πρέπει να συγχέεται με ένα αιθέριο έλαιο.

Αρχικά, θα προσθέσετε το αποξηραμένο χαμομήλι στο βάζο ή την κονσερβοποιία. Ρίξτε το λάδι πάνω από το βότανο μέχρι να καλυφθεί όλο το βότανο. Ανακινήστε το λίγο για να βεβαιωθείτε ότι το βότανο είναι καλυμμένο.

Στη συνέχεια, καλύψτε το βάζο και βάλτε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Αφήστε το βότανο να μουλιάσει στο λάδι για 8 εβδομάδες. Στο τέλος των 8 εβδομάδων, το λάδι έχει πλέον τις φυτικές φαρμακευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού. Σουρώνουμε χρησιμοποιώντας ένα τυρόπανο. Βάλτε το στραγγισμένο λάδι σε ένα σκούρο γυάλινο βάζο. Ένα πορτοκαλί, μπλε ή πράσινο λειτουργεί καλά. Το σκούρο βάζο βοηθά στο να κρατήσει το φως έξω.

Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Χρησιμοποιήστε περίπου 2-3 ​​σταγόνες ανά ουγγιά λαδιού.

Προφυλάξεις από το χαμομήλι
Το φρέσκο ​​φυτό μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα σε ευαίσθητα άτομα. Μην το χρησιμοποιείτε εάν είστε αλλεργικοί στις μαργαρίτες. Μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε άτομα αλλεργικά στις μαργαρίτες.

Το χαμομήλι μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα. Το χαμομήλι μπορεί επίσης να αυξήσει τις επιδράσεις των αντιπηκτικών και ηρεμιστικών (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ).

Εάν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως το Coumadin.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr