Κατακράτηση υγρών: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Κατακράτηση υγρών: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Συχνά ενώ προσπαθείς να χάσεις βάρος ή αν απλώς θέλεις να διατηρήσεις τα κιλά σου, μπορεί να διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να απαλλαγείς, από εκείνο το τελευταίο κιλό που έχει μείνει, για να πετύχεις τον στόχο σου. Ταυτόχρονα, πολλοί αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις που τους κάνουν πιο επιρρεπείς στην κατακράτηση υγρών.

Ενώ οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην κατακράτηση υγρών, ποικίλλουν, συχνά παραβλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς: Τη διατροφή. Στην πραγματικότητα, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην κατακράτηση νερού, προάγοντας τη διούρηση ή την αυξημένη παραγωγή ούρων, ενώ άλλες μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να συγκρατήσει το νερό.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών ή κατακράτηση νερού;

Το ανθρώπινο σώμα, αποτελείται από περίπου 60% νερό. Αυτό το υγρό βοηθά στην προστασία και την προστασία των οργάνων, των αρθρώσεων και των ιστών μας. Εκτός από αυτό, βοηθά επίσης στην πέψη, την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών.

Το νερό ρυθμίζει επίσης τη θερμοκρασία του σώματός μας και παίζει ρόλο στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων. Τις περισσότερες φορές, το σώμα μας μπορεί να διατηρήσει μια υγιή ισορροπία νερού, ρυθμίζοντας την ποσότητα που καταναλώνουμε και αποβάλλοντας την περίσσεια μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες συνθήκες που μπορεί να αναγκάσουν το σώμα μας να συγκρατήσει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται:

Οίδημα:
Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για το οίδημα που προκαλείται από μια ανώμαλη συσσώρευση υγρού στους ιστούς. Το οίδημα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή η νεφρική νόσο. Τα κορτικοστεροειδή μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS):
Πολλές γυναίκες κατακρατούν νερό και παρουσιάζουν φούσκωμα, τις ημέρες πριν από την περίοδό τους.

Παχυσαρκία:
Η παχυσαρκία μπορεί να κάνει το σώμα να συγκρατεί νερό.

Ορμονικές αλλαγές:
Η κατακράτηση νερού μπορεί να είναι παρενέργεια αλλαγών σε ορισμένες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα ή η τεστοστερόνη.

Εγκυμοσύνη:
Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, χρειάζεται επιπλέον υγρά. Υγρά τα οποία συχνά, κατακρατούνται ακόμα και μετά τη γέννα.

Εμμηνόπαυση:
Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να αναγκάσουν ορισμένες γυναίκες να κατακρατήσουν νερό.

Τροφές που προκαλούν κατακράτηση υγρών
Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κατακράτηση νερού, καθώς μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή ή να επηρεάσουν τη φυσική ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρών. Παρακάτω θα βρεις μερικές ομάδες τροφίμων, που συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών.

Επεξεργασμένα τρόφιμα
Η επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνει διάφορα στάδια, που μπορούν να αλλάξουν την περιεκτικότητα και τη δομή των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Συχνά περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά, όπως το αλάτι, που μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού.

Αλκοόλ
Ενώ το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι βοηθά στην προώθηση της παραγωγής ούρων, μπορεί επίσης να προκαλέσει το σώμα να συγκρατήσει νερό λόγω της χρόνιας πρόσληψης αλκοόλ, η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες. Επιπλέον, το αλκοόλ συχνά συνδυάζεται με ζάχαρη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κατακράτηση υγρών

Αλμυρά τρόφιμα
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, μπορεί να κάνει το σώμα να κρατήσει το νερό. Αυτό συμβαίνει, επειδή το αλάτι προάγει την κατακράτηση νερού στο σώμα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Όπως το αλάτι, η ζάχαρη μπορεί επίσης να κάνει το σώμα να συγκρατεί περισσότερο νερό.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Η επεξεργασία των υδατανθράκων, αφαιρεί ορισμένες από τις φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, που υπάρχουν στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό μπορεί να τα κάνει να απορροφώνται πιο γρήγορα από το σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης ως απόκριση στην πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορεί να αναγκάσουν τα νεφρά να επαναπορροφήσουν περισσότερο αλάτι και να κατακρατήσουν υγρά.

www.ladylike.gr

Δηλητήριο φιδιού-Σέρουμ άμεσου αποτελέσματος. Ελιξίριο φυσικού μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr