Ρόδι κατά του καρκίνου

Ρόδι κατά του καρκίνου

Τα αντικαρκινικά οφέλη του ροδιού (μελέτη)

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως.

Οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς μπορούν να προβλεφθούν μέσω μιας μεθόδου εκτίμησης της πρόγνωσης των καρκινοπαθών, με βάση την πυκνότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού που διεισδύουν στον καρκίνο και προκαλούν κυτταρικό θάνατο (κύτταρα CD8+) μέσα στους όγκους.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι συμπυκνωμένες μορφές ουρολιθίνης Α (UA), ενός φυσικού προϊόντος της πέψης του ροδιού, προκαλούν μιτοφαγία – τη διάσπαση παλαιών ή περιττών «κυτταρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας», τα γνωστά μιτοχόνδρια. Η διαδικασία αυτή ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων και επιβραδύνει την εξέλιξη των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η ουρολιθίνη A έχει ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις στα κύτταρα που μειώνουν τη φλεγμονή παράλληλα με τα κύτταρα που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Περαιτέρω μελέτη των επιδράσεων της ουρολιθίνης Α στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών.

Ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης
Πρόσφατα, οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις της ουρολιθίνης Α στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ποντίκια. Διαπίστωσαν ότι προκάλεσε «ισχυρά προστατευτική» αντικαρκινική ανοσία Τ-κυττάρων σε ποντίκια, τόσο όταν καταναλώνεται σε τρόφιμα όσο και όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με ανοσοθεραπεία με CAR-T κύτταρα, μια θεραπεία στην οποία τα Τ κύτταρα -ένας τύπος ανοσοκυττάρων- μεταβάλλονται για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά επειδή η εστίαση δεν γίνεται στο καρκινικό κύτταρο αλλά στο ανοσοποιητικό σύστημα, τη φυσική άμυνα κατά του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ. Dominic Denk, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία, και πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης.

«Συνεχίζουν να λείπουν αξιόπιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην καθημερινότητα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Βελτιώνοντας τη συνδυαστική θεραπεία με υπάρχουσες ανοσοθεραπείες, η μελέτη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω εφαρμογή στην κλινική πράξη. Ελπίζουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων καρκίνων», πρόσθεσε.

Πώς προκύπτει η ουρολιθίνη Α
Η ουρολιθίνη Α είναι ένας μεταβολίτης των ελλαγιταννινών που είναι ένας τύπος πολυφαινολών. Είναι γνωστό ότι οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ελλαγιταννίνες βρίσκονται κυρίως στα ρόδια αλλά και στις φράουλες, στα σμέουρα και στους ξηρούς καρπούς, κυρίως στα καρύδια.

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μια πληθώρα θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών που είναι πολύ ευεργετικά για τη συνολική υγεία. Οι ελλαγιταννίνες μετατρέπονται σε ουρολιθίνη Α. Πρέπει δηλαδή κανείς να έχει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου για να πραγματοποιηθεί αυτή η μετατροπή.

Η μελέτη
Οι ερευνητές χώρισαν ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ακολουθούσε δίαιτα με ουρολιθίνη Α και η άλλη δίαιτα ελέγχου για 18 εβδομάδες.

Στο τέλος της περιόδου, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα της ουρολιθίνης A παρουσίασαν σημαντική μείωση στη συχνότητα εμφάνισης και το μέγεθος των όγκων, ενώ παράλληλα εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα Τ κυττάρων στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα θετικά ανοσολογικά αποτελέσματα της ουρολιθίνης Α δεν υπήρχαν ούτε σε ποντίκια χωρίς ώριμα Τ και Β κύτταρα, ούτε σε ποντίκια χωρίς CD8+ Τ κύτταρα. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι τα θετικά αποτελέσματα της ουρολιθίνης Α εξαρτώνται από την παρουσία ορισμένων Τ κυττάρων.

«Η μελέτη δείχνει ότι πέρα ​​από τις αναμενόμενες γενικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει η ουρολιθίνη A, μπορεί επίσης να επιτρέψει μεγαλύτερη ανοσοτροποποίηση, όπου το σώμα μπορεί να ανιχνεύσει και να διαχειριστεί πρώιμες αναπτύξεις όγκων στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπως αυτές που παρατηρούνται στον καρκίνο του παχέος εντέρου» είπε ο Δρ. Holland.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της ουρολιθίνης Α στα ανθρώπινα Τ κύτταρα από πέντε δότες.

«Αν και παρατηρήθηκε in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα), αποδείχθηκε ότι η ουρολιθίνη Α έχει την ικανότητα να επάγει την παραγωγή Τ κυττάρων μνήμης CD4. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει την ταχεία αντίδραση σε περίπτωση επανέκθεσης σε ένα αντιγόνο – στην προκειμένη περίπτωση, αντιγόνα ειδικά για τον όγκο», σημείωσε ο Δρ. Holland.

Σε άλλα πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με κύτταρα CAR-T, μιας πολλά υποσχόμενης νέας ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αν και η έρευνα κατέληξε σε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν άγνωστοι.

«Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι μια καλά σχεδιασμένη διατροφή, πλούσια σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών που περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ουσίες, δεν είναι μόνο ωφέλιμη για τη γενική υγεία και τη μακροζωία, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης και καρκίνου. Επιπλέον, ένας υγιεινός τρόπος ζωής –συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας, του καλού ύπνου, της κοινωνικοποίησης, της μείωσης του στρες κ.λπ.– είναι πρωταρχικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της σωματικής και γνωστικής λειτουργίας», είπε ο Δρ. Holland.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Immunity.

www.onmed.gr

Έλαιο Σπόρων  Ροδιού: (Το Ελιξίριο Της Νιότης – Ειδική Τιμή).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr