Κράμπες περιόδου στην εμμηνόπαυση. Πως θα ανακουφιστείς απο τον πόνο.

Κράμπες περιόδου στην εμμηνόπαυση. Πως θα ανακουφιστείς απο τον πόνο.

Αχ, είναι πάλι εκείνη η ώρα του μήνα… Ή μήπως όχι; Εάν έχετε περάσει όλη σας τη ζωή συνδέοντας τις κράμπες με την περίοδο σας, η περιεμμηνόπαυση μπορεί να σας ρίξει σε σύγχυση.

Μερικές φορές, οι κράμπες στην εμμηνόπαυση συνδέονται με περίοδο. μερικές φορές, δεν είναι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ξεκάθαρα πόνος. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει κάθε περιεμμηνοπαυσιακή;

Η ειδική για την υγεία των γυναικών Alexa Fiffick, DO, εξηγεί γιατί μπορεί να έχετε τόσο άσχημες κράμπες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και, το πιο σημαντικό, τι μπορείτε να κάνετε για να τις ανακουφίσετε.

Κράμπες περιόδου που επιδεινώνονται πιο κοντά στην εμμηνόπαυση
Γνωστή και ως «εμμηνοπαυσιακή μετάβαση», η περιεμμηνόπαυση είναι ο χρόνος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση. Όταν έχετε περάσει ολόκληρους 12 μήνες χωρίς να έχετε περίοδο, έχετε μπει στην εμμηνόπαυση — αλλά πριν από τότε, η περίοδός σας μπορεί να είναι απρόβλεπτη, να έρχεται περισσότερο ή λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο. Αυτό είναι περιεμμηνόπαυση.

«Οι εμμηνορροϊκοί σας κύκλοι αρχίζουν να γίνονται ακανόνιστοι, συχνά μειώνονται ή επιμηκύνονται κατά μία εβδομάδα ή περισσότερο μεταξύ των κύκλων και μερικές φορές παραλείποντας έναν κύκλο», εξηγεί ο Δρ. Fiffick. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει για μερικά χρόνια έως ότου περάσετε 12 μήνες στη σειρά χωρίς περίοδο. αυτό σημαίνει ότι έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Κατά τη διάρκεια των τακτικών εμμηνορροϊκών κύκλων, τα επίπεδα οιστρογόνων σας μειώνονται μετά την ωορρηξία . Κατά την περιεμμηνόπαυση, ωστόσο, τα επίπεδα οιστρογόνων σας μπορεί να παραμείνουν υψηλά μετά την ωορρηξία λόγω των αλλαγών που υφίσταται το αναπαραγωγικό σας σύστημα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να αναγκάσουν το σώμα σας να απελευθερώσει προσταγλανδίνες, ή χημικές ουσίες που κάνουν τη μήτρα σας να συσπάται – γνωστές και οικείες συσπάσεις που περιγράφονται ως κράμπες.

«Οι περιεμμηνοπαυσιακές ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να επιδεινώσουν τα γνωστά, υποκείμενα προεμμηνορροϊκά και εμμηνορροϊκά συμπτώματα», λέει ο Δρ Fiffick. “Και μερικές φορές, οι ασθενείς εμφανίζουν νέα συμπτώματα που δεν είχαν προηγουμένως.”

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ να αντιμετωπίσετε κράμπες περιόδου στο παρελθόν, μπορεί να αρχίσετε να τις αντιμετωπίζετε στην περιεμμηνόπαυση. Και μπορεί να μην συνοδεύονται καν από περίοδο.

Μπορείς να έχεις κράμπες χωρίς περίοδο;
Οι κράμπες χωρίς περίοδο ονομάζεται δευτεροπαθής δυσμηνόρροια και ναι, είναι ένα πιθανό σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης. Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν αυτή την αίσθηση ως «πόνο στις ωοθήκες».

«Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες σας και στη διάρκεια του κύκλου σας μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη ωορρηξία μέχρι να φτάσετε στην εμμηνόπαυση», λέει ο Δρ. Fiffick. «Όταν οι ορμόνες σας δεν ακολουθούν πλέον το μηνιαίο μοτίβο που είχατε συνηθίσει στα προεμμηνοπαυσιακά σας χρόνια, μπορεί να εμφανίσετε κράμπες που δεν συνοδεύονται από αιμορραγία».

Και αν έχετε πάντα κράμπες που σχετίζονται με την περίοδο, αυτές επίσης μπορεί να επιδεινωθούν κατά την περιεμμηνόπαυση. Οι κράμπες που σχετίζονται με την περίοδό σας ονομάζονται πρωτοπαθής δυσμηνόρροια και πάλι βέβαια, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να τις επιδεινώσουν.

Πολλές γυναίκες έχουν μια υποκείμενη πάθηση που ονομάζεται αδενομύωση που μπορεί να προκαλέσει τόσο πρωτοπαθή όσο και δευτεροπαθή δυσμηνόρροια, μαζί με βαριά αιμορραγία.

Άλλες καταστάσεις όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση και οι κύστεις των ωοθηκών μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία που επιδεινώνεται στην περιεμμηνόπαυση λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων.

Ανακούφιση για τις περιεμμηνοπαυσιακές κράμπες
Εάν η περιεμμηνόπαυση κάνει τις κράμπες σας πιο βαριές και επώδυνες ή αν τις βιώνετε τώρα για πρώτη φορά, μπορεί να αισθάνεστε απελπισμένες  και αδύναμες  να ανακουφίσετε το σώμα σας απο τον πόνο. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βρείτε γλυκιά ανακούφιση.

Φαρμακευτική αγωγή
Ο Δρ. Fiffick συνιστά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (γνωστά ως ΜΣΑΦ), για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Η ιβουπροφαίνη (πωλείται ως Advil® ή Motrin®) και η ναπροξένη (Aleve®) είναι οι καλύτερες.

«Μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για τον πόνο κράμπας, ιδιαίτερα όταν τα παίρνετε με την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων σας», προσθέτει.

Αντισύλληψη
Ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση ορισμένων ορμονικών ζητημάτων και συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε κατά την περιεμμηνόπαυση.

«Ο έλεγχος των γεννήσεων με ορισμένα συνδυασμένα ορμονικά σκευάσματα (συμπεριλαμβανομένων και των οιστρογόνων και της προγεστίνης) και τα σπιράλ προγεστίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά για τη θεραπεία της κράμπας», λέει ο Δρ. Fiffick. Και αν έχετε ενδομητρίωση ή αδενομύωση, ένα σπιράλ που περιέχει λεβονοργεστρέλη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας, ειδικά εάν ελπίζετε να αποφύγετε μια υστερεκτομή.

Ασκηση αερόμπικ
Το να πάτε στο γυμναστήριο μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας όταν χτυπούν οι κράμπες, αλλά η αυξημένη κίνηση μπορεί πραγματικά να μειώσει τον πόνο σας.

Ακόμη και η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, μπορεί να κάνει το αίμα σας να κυκλοφορεί και να αντλούν τις ενδορφίνες σας. Οι ενδορφίνες , μερικές φορές γνωστές ως χημικές ουσίες «καλής αίσθησης», είναι τα φυσικά αναλγητικά του σώματός μας.

Πρόσθετες φυσικές θεραπείες
«Άλλες μέθοδοι για τον έλεγχο του πόνου περιλαμβάνουν θερμαντικά επιθέματα, βελονισμό , τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμό», λέει ο Δρ. Fiffick.

Απλώς αποφύγετε τα συμπληρώματα και βιταμίνες χωρίς ιατρική συνταγή που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στον πόνο από κράμπες. Δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θεραπεύουν.

Πότε πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό για τις κράμπες στην εμμηνόπαυση
Περίοδος ή καθόλου περίοδος, δεν χρειάζεται να υπομείνετε τον πόνο απο τις κράμπες. Αλλά μόνο ένας εκπαιδευμένος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την πηγή των κράμπών σας και να καθορίσετε τη σωστή πορεία θεραπείας για εσάς.

«Οποιαδήποτε νέα ή επιδεινούμενη κράμπα θα πρέπει να συζητηθεί με έναν έμπιστο ιατρό», τονίζει ο Δρ. Fiffick, «ιδιαίτερα επειδή η υπερπαραγωγή οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία νέων ή επιδεινούμενων προβλημάτων υγείας». Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

Βαριές περίοδοι.
Επώδυνες περίοδοι.
Πόνος στο στήθος ή κύστεις.
Υπερπλασία ενδομητρίου.
Ανάπτυξη βλαβών ενδομητρίωσης/αδενομύωσης.
Ανάπτυξη ινομυωμάτων της μήτρας.
Ημικρανίες.

Επιπλέον, οι κράμπες χωρίς περίοδο δεν σχετίζονται πάντα καθαρά με την περιεμμηνόπαυση. Τόσο η πρωτοπαθής όσο και η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια μπορεί επίσης να προκληθούν από διαταραχές και λοιμώξεις που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Μπορεί επίσης να είστε πιο επιρρεπείς σε κράμπες που δεν σχετίζονται με αιμορραγία εάν έχετε ένα σπιράλ που περιέχει προγεστίνη, έχετε ιστορικό αφαίρεσης του ενδομητρίου ή ακόμη και έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή. Επειδή τα σπιράλ και ορισμένες διαδικασίες συχνά οδηγούν σε έλλειψη αιμορραγίας της εμμήνου ρύσεως, είναι σημαντικό να αναζητήσετε φροντίδα για την αλλαγή ή την επιδείνωση των κράμπων, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζετε αιμορραγικές αλλαγές.

«Το να συζητήσετε τα συμπτώματά σας με τον κλινικό σας γιατρό είναι ζωτικής σημασίας για τον αποκλεισμό άλλων υποκείμενων παθήσεων, ειδικά εάν επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας», λέει ο Δρ. Fiffick.

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

 

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr