Διατροφή για ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα): τι να αποφεύγετε στη δίαιτα για ευερέθιστο έντερο (απο τον Γαστρεντερολόγο)

Διατροφή για ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα): τι να αποφεύγετε στη δίαιτα για ευερέθιστο έντερο (απο τον Γαστρεντερολόγο)

Ευερέθιστο έντερο ή σπαστική κολίτιδα όπως περιγράφεται και στο αντίστοιχο άρθρο είναι μια πολύ συχνή λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Οι εκδηλώσεις της είναι ποικίλες τόσο σε είδος όσο και σε ποσότητα και ένταση.

Πολλές φορές καλούμαστε ως γαστρεντερολόγοι να δώσουμε οδηγίες για τη σωστή διατροφή για ευερέθιστο έντερο προκειμένου να βελτιωθούν τα υποκείμενα ενοχλήματα.

Αν και δεν υπάρχει δίαιτα για ευερέθιστο έντερο καθολικά αποτελεσματική με την έννοια του διαιτολογίου, οι παρακάτω οδηγίες προσπαθούν να δώσουν ορισμένες κατευθύνσεις πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να δοκιμάσει και να διακρίνει τί ακριβώς προκαλεί ή και ενισχύει τα ενοχλήματά του και επομένως πρέπει να αποφεύγει.

Η δίαιτα για ευερέθιστο έντερο (σωστή διατροφή για ευερέθιστο έντερο) περιλαμβάνει τις παρακάτω γενικές οδηγίες:

Τρώτε μικρότερα γεύματα και πιο συχνά ημερησίως (δοκιμάστε 6 μικρά γεύματα την ημέρα).
Τροφές υψηλής περιεκτικότητας, πλούσιες σε λιπαρά, συνήθως, δεν είναι καλώς ανεκτές. Δοκιμάστε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μερικοί τρόποι για να μειώσετε τα λιπαρά είναι:
Να επιλέγετε άπαχα κρέατα (ψάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο) ψητά, στο φούρνο ή στη σχάρα.
Προτιμάτε τα ημιαποβουτυρωμένα ή 0% γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά).
Να μαγειρεύετε με ελάχιστο λάδι.

Υιοθετήστε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Η λακτόζη υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν τα συμπτώματά σας βελτιωθούν με τη χρήση δίαιτας χαμηλής σε λακτόζη φροντίστε να συμπεριλάβετε σε αυτή μια διαφορετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D (γαλακτοκομικά χαμηλά σε λακτόζη, συμπλήρωμα ενζύμου λακτάσης, γιαούρτι με προβιοτικά, γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση: γιαούρτι, κεφίρ, αριάνι).

Η καφεΐνη (καφέ, τσάι), η σοκολάτα, το κακάο, τα ανθρακούχα ποτά και το αλκοόλ μπορεί να είναι από τα είδη που επιδεινώνουν το ευερέθιστο έντερο και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε εσάς. Δοκιμάστε να τα περιορίσετε σταδιακά.

Τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες είναι καλύτερα από αυτά με αδιάλυτες φυτικές ίνες. Η σταδιακή προσθήκη διαλυτής φυτικής ίνας στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.

Μειώστε την ποσότητα τροφίμων που δημιουργούν πολλά αέρια και σακχάρων που απορροφώνται δυσκολότερα και προκαλούν διάταση στο στομάχι και τα έντερα. Πολλά άτομα επωφελούνται από διατροφή χαμηλή σε ολιγο-, δι- και μονο- σακχαρίτες καθώς και πολυόλες. Μερικές τροφές που μπορείτε να αποφεύγετε:

Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γρέϊπφρουτ), μήλο, αχλάδι, ανανάς, πεπόνι (φρούτα με πολλή φρουκτόζη).
Κρεμμύδι, πράσο, σπαράγγι, αγκινάρα (λαχανικά με πολλές φρουκτάνες).
Σορβιτόλη και μαννιτόλη. Υπάρχουν σε τσίχλες, γλυκά και φάρμακα, όπου χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικές ύλες.
Κουνουπίδι, μαρούλι, ρόκα, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών (περιέχουν το σάκχαρο ραφινόζη και η πέψη τους παράγει αέρια).
Πίνετε άφθονα υγρά (6-8 ποτήρια νερό ημερησίως).
Η ήπια φυσική δραστηριότητα ανακουφίζει από το φούσκωμα και τα αέρια.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 – ιατρείο: 2310233882 |[email protected]

gastrenterologos.net

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr