Φούσκωμα: Τροφές που το καταπολεμούν μια και καλή

Φούσκωμα: Τροφές που το καταπολεμούν μια και καλή

Το φούσκωμα, πολλές φορές μας προκαλεί αμηχανία και είναι άβολο, επηρεάζει σχεδόν κάθε άνθρωπο. Οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι η διατροφή. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα και μπορείτε να στραφείτε σε αυτές όταν χρειάζεται να αποφύγετε τα αέρια και την αμηχανία που τα συνοδεύει.

Τι ακριβώς είναι το φούσκωμα;
Σύμφωνα με την Linda Lee, MD, MBA, διευθύντρια γαστρεντερολογίας στο Maimonides Medical Center στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το φούσκωμα ορίζεται ως μια κατάσταση στην οποία το στομάχι σας αισθάνεται γεμάτο και σφιγμένο,και επηρεάζει περίπου το 24% των γυναικών.

Το να είσαι φουσκωμένος, αναφέρει στο realsimple.com, είναι άβολο, ερεθιστικό, αμήχανο και μερικές φορές εντελώς επώδυνο, γι αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι αναζητούν υγιεινές, καθημερινές λύσεις για την ανακούφισή τους.

Τα καλά νέα: Υπάρχουν μικρές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από το φούσκωμα και να το αποτρέψουμε στο μέλλον, λέει η λέει η διατροφολόγος Maya Feller, MS, RD, CDN και συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής The Southern Comfort Food Diabetes Cookbook: Over 100 Recipes for a Healthy Life, συστήνει πέντε τροφές, για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα μια και καλή!

Τροφές που το καταπολεμούν μια και καλή
Βατόμουρα
Είναι ένας καλός συνδυασμός νερού και φυτικών ινών, τα οποία εμπλέκονται και τα δύο στην υγεία του εντέρου. «Τα βατόμουρα είναι περίπου 85 έως 95% νερό και περιέχουν περίπου 4 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών ανά μερίδα 1 φλιτζάνι», εξηγεί η Feller. «Οι διαλυτές φυτικές ίνες προσελκύουν το νερό και βοηθούν στη διευκόλυνση των κινήσεων του εντέρου απομακρύνοντας το υπερβολικό νερό».

Σέλινο

Σύμφωνα με την Feller, το σέλινο είναι πλούσιο σε κάλιο και βασικό μικροθρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. «Είναι επίσης μια καλή πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην προσθήκη όγκου στα κόπρανα καθώς και στη μετακίνηση του μέσω του πεπτικού σωλήνα, μειώνοντας τόσο το φούσκωμα του νερού όσο και των αερίων», λέει.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει ανθρακούχο αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του σχηματισμού αερίων που προκαλεί φούσκωμα, λέει η Feller. «Επιπλέον, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την πέψη, βοηθώντας στη μετακίνηση των τροφών μέσω του πεπτικού σωλήνα, έτσι ώστε να μην είναι τόσο πιθανό να ζυμωθούν στα έντερα και να παράγουν αέρια».

Μάραθος
Αυτό το ποώδες λαχανικό βοηθά στην επιτάχυνση της πέψης και ενισχύει την έκκριση ενζύμων που εμπλέκεται στη διάσπαση της τροφής. «Η αύξηση του ρυθμού πέψης έχει τη δυνατότητα να μειώσει το φούσκωμα». Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο μάραθος έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως προβιοτικό, το οποίο βοηθά στην πέψη μειώνοντας τα αέρια και το φούσκωμα. Πάρτε τη συνταγή για σολομό με σαλάτα αγγουριού-μάραθου.

Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά στην αποβολή της περίσσειας νερού από το σώμα, μειώνοντας το φούσκωμα που σχετίζεται με το νερό,. Θεωρείται επίσης ανθρακούχο βότανο, το οποίο βοηθά στη μείωση του σχηματισμού αερίων.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Εάν παρατηρήσετε σοβαρά συμπτώματα φουσκώματος, η Feller συνιστά να κάνετε τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

Περιορίστε τα πολύ όξινα, πικάντικα τρόφιμα, καθώς και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες—ορισμένα σάκχαρα που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές σε ορισμένους). Αυτά μπορεί να επιδεινώσουν το φούσκωμα και την ενόχληση σε μερικούς ανθρώπους.

Η διατήρηση ενός αρχείου καταγραφής τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό της πηγής του φούσκωμα.

Αποφύγετε να ξαπλώνετε για τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό.

Πηγαίνετε για έναν ήπιο περίπατο μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της πέψης.

Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ, ανθρακούχων ποτών και ποτών με τεχνητά γλυκαντικά.

Τρώτε αργά και μασώντας καλά την τροφή πριν την κατάποση

healthstories.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr