Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί είναι να πίνεις καφέ;

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί είναι να πίνεις καφέ;

Αυτή η απλή καθημερινή συνήθεια -ίσως- να μην είναι και ό,τι καλύτερο τελικά για τον οργανισμό μας

 

Για τους περισσότερους ο πρωινός καφές είναι αξία ανεκτίμητη και μια από τις καθημερινές τους συνήθειες που δεν θα άλλαζαν με τίποτα. Όταν, όμως, ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που μπαίνει στο στομάχι μας από την ώρα που θα ξυπνήσουμε -ίσως- να μην είναι και ότι καλύτερο για τον οργανισμό μας, ασχέτως αν εμείς το βλέπουμε σαν μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, θα πρέπει να καταναλώνουμε ένα καλό πρωινό αφότου σηκωθούμε από το κρεβάτι και πως η κατάλληλη ώρα για να πιούμε τον πρώτο καφέ της ημέρας είναι ενάμιση με δύο ώρες μετά το πρόγευμα. Κι αυτό επειδή συμβαίνουν κάποια πράγματα στο σώμα μας, τα οποία μπορείτε να δείτε στη συνέχεια και σε καμία περίπτωση δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας.

Μπορεί να νιώθουμε περισσότερη υπνηλία

Κι όμως… Μπορεί ο καφές είναι ένα ρόφημα αφύπνισης για πολλούς από εμάς, αλλά η κατανάλωση του μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η καφεΐνη διπλασιάζει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον ύπνο, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε κούραση.

Αν για παράδειγμα ξεκινήσεις την μέρα σου με ένα φλιτζάνι καπουτσίνο με ζάχαρη, τότε είναι πολύ πιθανόν να αισθάνεσαι ότι νυστάζεις μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, επειδή το σώμα μας παράγει ινσουλίνη για να αντισταθμίσει το σάκχαρο, προκαλώντας πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μας, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενέργειας και άγχους.

Το σώμα μας μπορεί να χάσει τα απαραίτητα μέταλλα πιο γρήγορα

Η κατανάλωση καφέ νωρίς το πρωί μπορεί να μας κάνει να χάσουμε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να υπονομεύσει την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνήσιου και των βιταμινών Β που είναι ζωτικής σημασίας για το νευρικό μας σύστημα.

Μπορεί να αναστατώσει το στομάχι μας

Ενώ εσύ πιστεύεις ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις την μέρα σου, στη συνέχεια της η μέρα μπορεί να μην κυλήσει και τόσο καλά, καθώς ενδέχεται να επισκέπτεσαι το μπάνιο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ιατροί συνιστούν ακόμη και την κατανάλωση καφέ ως τρόπο προετοιμασίας για ορισμένες εξετάσεις. Ο λόγος επειδή πολύ απλά, ο καφές ενεργοποιεί το νευρικό μας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Παρά το γεγονός ότι ο μαύρος καφές συστήνεται όταν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος, μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο. Πολλά ροφήματα καφέ, όπως τα δημοφιλή ζαχαρούχα μείγματα, είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες και μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους.

Μπορεί να επιδεινώσει το άγχος

Τα επίπεδα ορμονών του στρες, συνήθως το πρωί είναι στα υψηλότερα επίπεδα, σε συνδυασμό με την κατανάλωση καφεΐνης από πολύ νωρίς το πρωί, μπορεί να μας προκληθεί περισσότερη νευρικότητα ή ακόμη και κρίσεις άγχους.

Μπορεί να στεγνώσει το δέρμα μας

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο καφές μας κάνει να χρησιμοποιούμε την τουαλέτα πιο συχνά, με αποτέλεσμα το σώμα μας να αφυδατώνεται. Όταν αφυδατωνόμαστε, είναι πιο δύσκολο για τις τοξίνες να βγουν από το σώμα μέσω του δέρματός μας. Αυτό, με τη σειρά του, στεγνώνει το δέρμα και το κάνει πιο ευάλωτο σε διάφορα προβλήματα, όπως οι πρόωρες ρυτίδες.

Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας

Ο πρωινός καφές καθιστά πιο δύσκολο στα κύτταρά μας να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων.

Λάδι πράσινου τσαγιού. Δέρμα, κυτταρίτιδα μαλλιά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr