Πόνος στην κοιλιά: Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σου;

Πόνος στην κοιλιά: Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σου;

Ο πόνος στην κοιλιά έχει πολλές αιτίες, μερικές πιο σοβαρές από άλλες. Αυτό που μοιάζει με στομαχόπονο μπορεί να προέρχεται από άλλο όργανο στην κοιλιά ή εκτός του πεπτικού συστήματος.

Ο πόνος στην κοιλιά στην πραγματικότητα, μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, από αέρια έως πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή η νόσος του Crohn. Η επισήμανση της σοβαρότητας και της περιοχής της κοιλιάς που επηρεάζεται μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Ο κοιλιακός πόνος, είναι πόνος που εμφανίζεται μεταξύ του θώρακα και της πυέλου. Μπορεί να είναι διακοπτόμενος ή οξύς. Ο εντοπισμένος πόνος, περιορίζεται σε μία περιοχή της κοιλιάς. Αυτός ο τύπος πόνου προκαλείται συχνά από προβλήματα σε ένα συγκεκριμένο όργανο. Η πιο κοινή αιτία εντοπισμένου πόνου, είναι τα έλκη στομάχου.

Ο πόνος που μοιάζει με κράμπα, μπορεί να σχετίζεται με διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή μετεωρισμό. Στις γυναίκες, μπορεί να σχετίζεται με την περίοδό του, αποβολή ή αναπαραγωγικές επιπλοκές. Αυτός ο πόνος έρχεται και φεύγει και μπορεί να υποχωρήσει μόνος του, χωρίς θεραπεία.

Ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις που επηρεάζουν το στομάχι, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σημαντικό κοιλιακό άλγος.

Πόνος στην κοιλιά: Τύποι
Δεν είναι όλοι οι κοιλιακοί πόνοι ίδιοι. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζεις οξύ κοιλιακό άλγος, πιθανότατα αντιμετωπίζεις την ενόχληση για περίπου μία εβδομάδα, ίσως και λιγότερο. Ο χρόνιος κοιλιακός πόνος, από την άλλη πλευρά, είναι πόνος που είναι σταθερός ή επαναλαμβανόμενος. Διαρκεί για περίοδο 3 μηνών ή περισσότερο.

Δεδομένου ότι υπάρχει ένας αριθμός γαστρεντερικών και συστηματικών διαταραχών, που οδηγούν σε πόνο στην κοιλιά, οι επαγγελματίες υγείας μερικές φορές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη βασική αιτία του πόνου.

Ο προοδευτικός κοιλιακός πόνος είναι πόνος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τυπικά άλλα συμπτώματα εμφανίζονται καθώς ο κοιλιακός πόνος εξελίσσεται. Ο προοδευτικός κοιλιακός πόνος είναι συχνά σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Παρακάτω θα βρεις τους διαφορετικούς τύπους κοιλιακού πόνου, πού εμφανίζεται και τις πιθανές αιτίες.

Πώς γίνεται αισθητός;
Ο κοιλιακός πόνος, μπορεί να γίνει αισθητός οπουδήποτε ανάμεσα στο στήθος και τη βουβωνική χώρα του σώματος. Ο πόνος μπορεί να είναι γενικευμένος, εντοπισμένος ή μπορεί να γίνει αισθητός σαν κράμπα. Εάν έχεις κράμπες ή δυσφορία στο στομάχι, μπορεί να οφείλεται σε αέρια, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα. Ή μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης.

Τι προκαλεί πόνο στην κοιλιά;
Πολλές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος. Όμως οι κύριες αιτίες είναι:

μόλυνση
φλεγμονή
εντερικές διαταραχές
ασθένειες που επηρεάζουν τα όργανα στην κοιλιά

Οι λοιμώξεις στον λαιμό, τα έντερα και το αίμα, μπορούν να προκαλέσουν την είσοδο βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα κοιλιακό άλγος. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στην πέψη, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Οι κράμπες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, είναι επίσης πιθανή πηγή πόνου στην κάτω κοιλιακή χώρα, αλλά είναι πιο συχνά γνωστό ότι προκαλούν πυελικό πόνο.

Άλλες κοινές αιτίες κοιλιακού πόνου περιλαμβάνουν:

δυσκοιλιότητα
διάρροια
γαστρεντερίτιδα
παλινδρόμηση γαστρικών υγρών
εμετός
στρες
Ασθένειες που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα μπορεί επίσης να προκαλέσουν χρόνιο κοιλιακό άλγος:

γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (μια διαταραχή που προκαλεί κοιλιακό άλγος, κράμπες και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου)
Νόσος του Crohn (μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου)
δυσανεξία στη λακτόζη (αδυναμία πέψης της λακτόζης, της ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα)

Οι αιτίες του σοβαρού κοιλιακού πόνου περιλαμβάνουν:

μερική ή ολική οργάνου (όπως η σκωληκοειδίτιδα)
πέτρες στη χοληδόχο κύστη (γνωστές ως πέτρες στη χολή)
πέτρες στα νεφρά
λοίμωξη των νεφρών
Η θέση του πόνου μέσα στην κοιλιά μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την αιτία του
Μια σημαντική ένδειξη για τον κοιλιακό πόνο, είναι το που εντοπίζεται, καθώς μπορεί να υποδεικνύει ποια όργανα εμπλέκονται.

Ο πόνος που γενικεύεται σε όλη την κοιλιά (όχι σε μια συγκεκριμένη περιοχή) μπορεί να υποδεικνύει:

σκωληκοειδίτιδα
νόσος του Crohn
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
γρίπη
Ο πόνος που εστιάζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί να υποδεικνύει:

σκωληκοειδίτιδα
εντερική απόφραξη
έκτοπη κύηση (μια εγκυμοσύνη που συμβαίνει εκτός της μήτρας)

Πώς αντιμετωπίζεται;
Ακριβώς όπως οι αιτίες της εμφάνισής του, έτσι και οι θεραπείες για τον πόνο στην κοιλιά, ποικίλλουν. Ορισμένες καταστάσεις, όπως οι πέτρες στη χολή ή η σκωληκοειδίτιδα, μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Άλλες, όπως έλκη ή λοιμώξεις, μπορεί να ανακουφιστούν με φάρμακα. Και μερικές φορές μπορεί απλώς να χρειαστεί να περάσεις μια κρίση γρίπης του στομάχου ή μια πέτρα στα νεφρά, μέχρι να περάσει.

Εάν δεν γνωρίζετε τι προκαλεί τον πόνο στην κοιλιά σου, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή, ειδικά αν δεν υποχωρεί από μόνος του. Να θυμάσαι ότι ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές. Ωστόσο, εάν ο πόνος στην κοιλιά σου σχετίζεται με την πέψη ή την περίοδό σου, μπορείς να:

Τρως μόνο εύπεπτες τροφές όπως κράκερ ή μπανάνες
Πίνεις άφθονο νερό
Κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ή να βάλεις μια θερμοφόρα στην κοιλιά σου
Δοκιμάσεις ένα τσάι με γλυκόριζα, τζίντζερ ή μέντα
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

WELLNESS
Πόνος στο στήθος: Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σου;
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

WELLNESS
Πόνοι περιόδου: Τι λένε για την υγεία σου καθώς μεγαλώνεις
TAGS: WELLNESS ΥΓΕΙΑ

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr