Τι είναι η Flexitarean διατροφή που συστήνει και η επιστήμη.

Τι είναι η Flexitarean διατροφή που συστήνει και η επιστήμη.

Τι είναι η Flexitarean διατροφή που ακούς παντού τελευταία
Τσακιρίδου Χριστίνα

H Κάτια Αννούση, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος QMU, Wellness Coach μας έλυσε τις απορίες για την ευέλικτη δίαιτα που υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι.

ΗFlexitarian Diet αποτελεί την τελευταία τάση στον κόσμο της διατροφής και της υγείας και την συναντάμε πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα. Πώς είναι λοιπόν η ευέλικτη δίαιτα, διατροφικά; Είναι πιο υγιεινή για εσένα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ευέλικτης δίαιτας;

H Κάτια Αννούση, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος QMU, Wellness Coach μας εξήγησε τα πάντα για την ευέλικτη δίαιτα που υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τελευταία.

Τι είναι η ευέλικτη δίαιτα;

Σκέψου την ευέλικτη διατροφή ως «ευέλικτη χορτοφαγία». Όταν είσαι ευέλικτη τις περισσότερες φορές κάνεις χορτοφαγική διατροφή, αλλά περιστασιακά, τρως κρέας.
Έτσι, αν σου αρέσει η ιδέα να γίνεις χορτοφάγος ή vegan, τότε ίσως θέλεις να δοκιμάσεις μια ευέλικτη δίαιτα. Με τη μαζική αύξηση του βιγκανισμού, αυτές τις μέρες, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ευέλικτη δίαιτα για να αναφερθούν στον «ευέλικτο βιγκανισμό». Αυτό σημαίνει ότι είσαι vegan τις περισσότερες φορές, αλλά κάθε τόσο, θα τρως κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι ή άλλα ζωικά προϊόντα.

Ενώ συνήθως απορρίπτω όλες τις δίαιτες, η ευέλικτη δίαιτα είναι περισσότερο τρόπος ζωής παρά δίαιτα (γι’ αυτό αγνόησε τη λέξη δίαιτα).

Μειονεκτήματα της ευέλικτης δίαιτας
1) Μεγαλύτερη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων

Το κρέας (και τα ζωικά προϊόντα) τείνουν να είναι αρκετά χορταστικά καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος. Μπορεί να τρως περισσότερο junk food και επεξεργασμένες τροφές εάν δεν προσπαθείς συνειδητά να κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή.

2) Επιρρέπεια σε ανεπάρκεια Β12 και σιδήρου

Θα πρέπει να προσέχεις τα επίπεδα Β12 και σιδήρου, τα οποία ωστόσο βρίσκονται και σε φυτικές πηγές, πέρα από τις ζωικές, όπως τα όσπρια και οι σπόροι.

Πλεονεκτήματα της flexitarian διατροφής

1) Μεγάλη ευελιξία

Οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν επειδή είναι άκαμπτες και μπορούν να προκαλέσουν στέρηση. Με μια ευέλικτη δίαιτα, μπορείς να ακολουθήσεις τη ροή και δεν χρειάζεται να προγραμματίζεις με εμμονή τα γεύματα και τις εξόδους σου.

2) Κοινωνικά χωρίς αποκλεισμούς

Μπορεί να είναι δύσκολο να είσαι vegan ή χορτοφάγος. Εάν δεν σου αρέσει η ιδέα να φέρνεις το δικό σου ξεχωριστό φαγητό σε ένα πάρτι, τότε η flexitarian διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις.

3) Εξοικονόμηση χρημάτων

Το κρέας είναι πραγματικά ακριβό. Σύμφωνα με έρευνες, τρώμε πάρα πολύ από αυτό. Παρόλο που θα τρως περισσότερα φρέσκα προϊόντα, θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα τρώγοντας λιγότερο κρέας.

4) Περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Δεδομένου ότι εξακολουθείς να λαμβάνεις περιστασιακά κάποιο ζωικό προϊόν, αυτομάτως σημαίνει ότι θα έχεις μια διατροφή πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από φυτικές πηγές. Αυτό έχει ως συνέπεια καλύτερο ανοσοποιητικό, καλύτερο δέρμα και μαλλιά.

5) Μακροζωία

Έρευνες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι και οι vegan έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ζουν περισσότερο.

6) Περιβαλλοντικά οφέλη

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος έχει άμεσο όφελος για τον πλανήτη. Δεν χρειάζεσαι τόσο πολύ κρέας όσο νομίζεις.

Θα χάσεις βάρος με την ευέλικτη δίαιτα;

 

Αν αναρωτιέσαι αν θα χάσεις βάρος με μια ευέλικτη δίαιτα, η απάντηση είναι πολύ πιθανό, ναι. Έρευνες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο. Προσωπικά, δεν θα συνιστούσα να ξεκινήσεις μια ευέλικτη δίαιτα για να χάσεις βάρος. Αντίθετα, δοκίμασέ το για άλλους λόγους και αν τύχει να χάσεις βάρος, τότε αυτό θα είναι απλώς ένα συν.

Ευχαριστούμε θερμά την Κάτια Αννούση, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο QMU, Wellness Coach με εξειδίκευση σε Διατροφικές Διαταραχές και Μεταβολικά Νοσήματα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

www.queen.gr

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr