Μάθε τα πάντα που αφορούν το botox από τον ειδικό πριν κλείσεις ραντεβού

Μάθε τα πάντα που αφορούν το botox από τον ειδικό πριν κλείσεις ραντεβού

Ο δερματολόγος, Στέλιος Αγγελίδης σου εξηγεί τι πρέπει να προσέξεις όταν αποφασίσεις να κάνεις θεραπεία botox.

Botox, μια θεραπεία τόσο εύκολη και τόσο ασφαλής που όμως μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα αν δεν γίνει από εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε θεραπεία botox:
• Χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.
• Όχι σε μη πιστοποιημένα σκευάσματα που εξυπηρετούν.
• Όχι στη μη φυσιολογική αραίωση του σκευάσματος. Το αποτέλεσμα θα εχει μικρή διάρκεια και θα χρειαστεί άμεση επανάληψη, δηλαδή επιπλέον κόστος.
• Χρειάζεται προσοχή στα σημεία εφαρμογής της θεραπείας για αποτέλεσμα φυσικό, χωρίς παραμόρφωση, μόνο με τη σωστή εφαρμογή διατηρείται η εκφραστικότητα του προσώπου.

Η αναχαίτιση της διαδικασίας που συμβάλει στη γήρανση του δέρματος είναι απλή, αρκεί να γίνει από εξειδικευμένο ιατρό και με τον σωστό τρόπο. Αυτό κάνει τη διαφορά!

Τι είναι το botox;
Η αλλαντοτοξίνη είναι τοξίνη η οποία δρα στους γραμμωτούς μύες με αναστρέψιμο τρόπο, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πτυχώσεων και των ρυτίδων που οφείλονται εξ’ ολοκλήρου ή μερικώς στη μυϊκή σύσπαση. Η εφαρμογή της άρχισε το 1950 για την θεραπεία υπερλειτουργούντων μυών και αργότερα για τη θεραπεία του στραβισμού στην οφθαλμολογία. Μετά το 1990 άρχισε να εφαρμόζεται στην κοσμητική. Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν επιτρέπεται η χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με νευροπάθεια, σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για νευρολογικές παθήσεις.

Πώς γίνεται η θεραπεία;
Με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής βελόνας, εγχύεται ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου σε διάφορα σημεία του προσώπου μεσόφρυο, μέτωπο, πόδι χήνας, περίγραμμα, μυώδες πλάτυσμα Πόνος δεν υπάρχει λόγω του μεγέθους της βελόνας και της μικρής ποσότητας του υλικού. Αναισθητική κρέμα δεν χρειάζεται. Δεν καταλαβαίνει κανείς ότι εσείς κάνατε κάτι. Μικρά, ελαφρά, κόκκινα σημαδάκια στα σημεία της ένεσης φεύγουν σε 15-20 λεπτά ή μπορούν να καλυφθούν με make up. 3-15 ημέρες μετά την εφαρμογή φαίνεσθε νεότεροι, φρέσκοι και άρα πιο ευδιάθετοι!

Το botox είναι ασφαλής θεραπεία;
Η μεγάλη ιστορία του φαρμάκου χωρίς παρενέργειες έχει αποδείξει ότι είναι ασφαλές ακόμη και για περιπτώσεις που η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που έχει ανάγκη ένα πρόσωπο για τη θεραπεία των ρυτίδων. Αρκεί να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό και σε καμία περίπτωση από άτομο που δεν είναι γιατρός.

Το botox καταπολεμά την αιτία που προκαλεί τις ρυτίδες;
Το botox περιορίζει την ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Έτσι, αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που τις δημιουργούν, καθυστερείται σημαντικά ο σχηματισμός τους. Στην περίπτωση που οι ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.

Το botox λέγεται και lunch-time treatment γιατί χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για τη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με botox που έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά. Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό και μπορείτε αμέσως μετά να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μπορώ να κάνω botox όσες φορές θέλω χωρίς πρόβλημα;
Έχει αποδειχθεί ότι ο αριθμός θεραπειών με botox δεν έχει περιορισμούς. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο, χωρίς την παραμικρή απόκλιση στην αποτελεσματικότητά του.

Θα “παγώσει” η έκφρασή μου αν κάνω botox;
Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με botox δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ούτε θα προδώσει το είδος της θεραπείας καθώς το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Απλά η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα το σταδιακό σβήσιμό τους.

Αν αποφασίσω να σταματήσω το botox το πρόσωπό μου θα χαλάσει;
Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν πλήρως την κινητικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

Πονάει η θεραπεία με botox;
Η θεραπεία με botox είναι μια από τις πιο ανώδυνες θεραπείες. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία. Η ενόχληση δε διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

Ευχαριστίες στον κο Στέλιο Αγγελίδη, Δερματολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, https://www.narcissusangelidis.gr/, Instagram: narcissusbysteliosangelidis, Facebook: Narcissus by Stelios Angelidis, Διεύθυνση: Νικοδήμου Μυλωνά 17, Λυκαβητός, Λευκωσία 1071, Κύπρος, Τηλέφωνο: +357 22 653700 / +357 97684686

Photo Credits: istock

www.ilovestyle.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr