Πως θα γυρίσεις το χρόνο πίσω με τα μυστικά της Αγιουρβέδα!

Πως θα γυρίσεις το χρόνο πίσω με τα μυστικά της Αγιουρβέδα!

Όμορφο & υγιές δέρμα με την Αγιουρβέδα!

Όμορφο & υγιές δέρμα. Γυρίστε το χρόνο πίσω με τη βοήθεια της Αγιουρβέδα…

Αγιουρβέδα είναι το παραδοσιακό σύστημα ολιστικής υγείας 5000 χρόνων, αναγνωρισμένο από τον Π.Ο.Υ., που μεταξύ άλλων μας δίνει βαθιά γνώση για το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε, να διαμορφώσουμε, να επεκτείνουμε και τελικά να ελέγξουμε τις ζωές μας χωρίς την παρεμβολή των ασθενειών και της γήρανσης.

⇒της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα), www.ayurveda-hellas.gr

Στην επιστήμη της Αγιουρβέδα, αλλά και σε όλα σχεδόν τα ολιστικά θεραπευτικά συστήματα, το δέρμα αποτελεί ένα βασικό όργανο του οργανισμού και μάλιστα αυτό που ουσιαστικά περικλείει και προστατεύει όλα τα όργανα του σώματος.

Ύψιστη λοιπόν η σημασία της σωστής του φροντίδας. Δεν έχει να κάνει με την μόνο αισθητική αλλά με την ουσιαστική υγεία, μιας και σ’ αυτό αντανακλώνται οι δυσλειτουργίες όλου του οργανισμού.

Όμορφο & υγιές δέρμα με την Αγιουρβέδα!
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που το δέρμα εκτίθεται περισσότερο στους εξωτερικούς παράγοντες, αφού ο ρουχισμός μας είναι ελαφρύς, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή.

Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο ανανεώνεται το 98 % του συνολικού αριθμού των ατόμων του σώματός μας. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από ραδιοϊσοτοπικές μελέτες στα εργαστήρια του Oak Ridge της Καλιφόρνια. Πιο συγκεκριμένα το δέρμα ανανεώνεται κάθε 5 εβδομάδες.

Οπότε έχουμε πολλές δυνατότητες να συντονιστούμε με αυτήν την έμφυτη εσωτερική μας δύναμη και με «εγχειρίδιο χρήσης» την Αγιουρβέδα* να αξιοποιήσουμε το σύνολο των τεχνικών της, που σύμφωνα με τα αγιουρβεδικά κείμενα, μπορούν να αναστρέψουν τη βιολογική ηλικία κατά μέσο όρο 15-20 χρόνια…

Νέοι και υγιείς για πολλά χρόνια
Πράγματι, η επιστήμη της Αγιουρβέδα έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά και καινοτόμα συστήματα θεραπείας “Νου-Σώματος”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, μέσα από τη βαθιά Γνώση της Ύπαρξής μας δίνει προτάσεις και λύσεις για να παραμείνουμε νέοι & υγιείς για πολλά – πολλά χρόνια.

Βασικός πυλώνας υγείας στο αγιουρβεδικό σύστημα είναι η απομάκρυνση των ama (τοξίνες): υλικές, νοητικές, συναισθηματικές. Δηλαδή, η φυσική αποτοξίνωση. Η απαλλαγή από τις τοξίνες σημαίνει ότι η πεπτική φωτιά (agni) πρέπει να είναι ισχυρή.

Προκειμένου για αυτό διαθέτει ένα ολόκληρο “οπλοστάσιο” με βότανα, θεραπείες – τεχνικές lifestyle, καθημερινές – εποχιακές – ηθικές αγωγές κ.α που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας, στο λεγόμενο αγιουρβεδικό μας τύπο.

Κύρια αποτοξινωτικά βότανα
Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τρία σημαντικά αγιουρβεδικά βότανα: το triphala, το turmeric και το neem.

Τriphala
To triphala είναι ένας βοτανικός συνδυασμός (bibhitaki, amalaki και haritaki) Το triphala χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα για χιλιάδες χρόνια. Δυναμώνει την πεπτική φωτιά και αναζωογονεί τη μεμβράνη που καλύπτει το πεπτικό σύστημα ενώ συμβάλλει στον καθαρισμό του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με μια εργαστηριακή μελέτη (1) σε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα διαπιστώθηκε ότι το triphala είχε προστατευτική επίδραση στην επιδερμίδα και στους δερματικούς ινοβλάστες, τα οποία είναι κύτταρα του δέρματος που το βοηθούν να ανακάμψει από τραυματισμό. Το triphala αύξησε επίσης την παραγωγή κολλαγόνου.

Turmeric – Haridra
Για εκατοντάδες χρόνια, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν συνδέσει το turmeric με θεραπευτικές ιδιότητες και καλλυντικά οφέλη. Διατίθεται ως αρωματικό μπαχαρικό ή σε συμπληρώματα και άλλα προϊόντα ομορφιάς και δερματολογίας. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει καταγράψει πολλές ευεργετικές χρήσεις του για το δέρμα.

Συγκεκριμένα, περιέχει συστατικά που αναζωογονούν το δέρμα αναδεικνύοντας τη φυσική του λάμψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το turmeric μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ιστό και το κολλαγόνο. Ακόμη, μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές, μειώνοντας τη φλεγμονή και την οξείδωση. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ψωρίασης αλλά και σε άλλα δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, αλωπεκία, λειχήνες, ακμή, κ.α. Στα αγιουρβεδικά κείμενα λέγεται ότι αν μια έγκυος παίρνει turmeric στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της θα είναι ευλογημένη με ένα παιδί με όμορφο δέρμα.

Νeem
Tέλος, το neem αποτελεί το κατεξοχήν παραδοσιακό αγιουρβεδικό βότανο για το δέρμα, τον καθαρισμό του, την αποτοξίνωσή του, την καλή του λειτουργία. Υπάρχει πληθώρα ερευνών που υποστηρίζουν τη χρήση ελαίου neem στη φροντίδα του δέρματος. Μια μελέτη του 2017 δείχνει ότι το έλαιο neem είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για τη θεραπεία συμπτωμάτων γήρανσης, ξηρότητα και ρυτίδες. (2)

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως ψωρίαση και έκζεμα. Μεταξύ άλλων, αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή.

Ειδικές αγιουρβεδικές κούρες
Abhyanga: κλασικό μασάζ βασισμένο στην επιστήμη της Αγιουρβέδα έλαια με ειδικά αγιουρβεδικά έλαια.
Shirodhara: η σταθερή ροή ειδικού ελαίου στο τρίτο μάτι που εξισορροπεί τις ενέργειες Vata-Pitta-Kapha. Με εξαιρετικά οφέλη στο νευρονοητικό σύστημα.
Nasyam: ρινική τεχνική που αποτοξινώνει το αναπνευστικό σύστημα και βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία.
Swedana: αγιουρβεδικό βοτανόλουτρο
Udvartana: αλεσμένα αγιουρβεδικά βότανα με πολύτιμα έλαια απλώνονται με ειδικές τεχνικές στο δέρμα με αποτέλεσμα την αποτοξίνωσή του, τη θρέψη, την ενεργοποίηση του φυσικού μεταβολισμού του δέρματος και λεμφικής ροής.
Ειδικές ασάνες (ασκήσεις γιόγκα) συντελούν στην βαθύτερη (νοητική-συναισθηματική) αποτοξίνωση.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως η φυσική αντιγήρανση διαφέρει από την «τεχνητή» κυρίως στο ότι γίνεται με τη συμμετοχή όλης της Ύπαρξής μας, με σεβασμό και ενίσχυση των λειτουργιών αυτοθεραπείας και προπαντός της ζωτικής μας δύναμης (prana), συντελώντας στην απόκτηση μιας αδιατάρακτης –ισορροπημένης Συνειδητότητας: το «κλειδί» στην τέλεια υγεία, ευτυχία, και μακροζωία, που βέβαια αντανακλά σε ένα όμορφο, λαμπερό και υγιές δέρμα.

Παραπομπές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26731545/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1011134416303323
Πηγή: www.naturanrg.gr, Naturanrg#114o

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr