Δίαιτα: Το βραδινό που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία

Δίαιτα: Το βραδινό που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία

Το βραδινό είναι εξίσου σημαντικό γεύμα με το πρωϊνό και το μεσημεριανό. Χρειάζεται όμως προσοχή με τις τροφές που καταναλώνεις λίγο πριν κοιμηθείς ειδικά αν θέλεις να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις τα κιλά σου. Επίσης καλό είναι να ακολουθείς μια συγκεκριμένη διατροφή το βράδυ ώστε να κοιμάσαι ανάλαφρα και χωρίς ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

www.tlife.gr

Κι αν έχεις απορίες σχετικά με το βραδινό σου η αγαπημένη Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος θα σου εξηγήσει και πάλι τα πάντα με λεπτομέρειες.

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την αύξηση του βάρους όταν τρώνε αργά το βράδυ. Μια κοινή πεποίθηση είναι η αποφυγή κατανάλωσης φαγητού μετά τις 8μ.μ., αλλά οι συμβουλές για το βραδινό φαγητού διαφοροποιούνται συνεχώς. Στην πραγματικότητα, η τήρηση της συχνότητας γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με την ποιότητα των τροφίμων είναι πιο σημαντικά, συγκριτικά με την ώρα του βραδινού.

Η ιδέα ότι το φαγητό το βράδυ μας κάνει να παχαίνουμε, προέρχεται από μελέτες σε ζώα, οι οποίες δείχνουν ότι το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι το φαγητό τη νύχτα στρέφεται κατά του κιρκάδιου ρυθμού, ο οποίος είναι ο 24ωρος κύκλος που λέει στο σώμα μας πότε να κοιμηθεί, να φάει και να ξυπνήσει. Σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό, η νύχτα είναι για ύπνο και όχι για φαγητό. Πράγματι, αρκετές μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Τα ποντίκια που τρώνε αντίθετες ώρες με τον κιρκάδιο ρυθμό τους, ακόμα και αν τρώνε την ίδια ποσότητα τροφής παίρνουν περισσότερα κιλά, συγκριτικά με εκείνα τα ποντίκια που σταματάνε νωρίς τα γεύματά τους.

Ωστόσο, όλες οι μελέτες σε ανθρώπους έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια έρευνα σε πάνω από 1600 παιδιά δεν βρήκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην αύξηση βάρους και στην πρόσληψη φαγητού το μετά τις 8μ.μ. Έτσι, αυτό που τελικά μετράει στη μεταβολή των κιλών είναι οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά σε συνδυασμό με την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που τρώμε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Οι διατροφικές οδηγίες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της νυχτερινής υπερφαγίας συνοψίζονται στα παρακάτω:

Μικρά και συχνά γεύματα, προκειμένου να καλύπτεται συνεχώς το αίσθημα της πείνας, να επέρχεται γρήγορος κορεσμός και να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται το βράδυ.

Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, φρούτα): τα συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και προσδίδουν άμεση ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται τάση για τσιμπολόγημα και διατροφικές ατασθαλίες. Εξάλλου, τα παραπάνω τρόφιμα όπως προαναφέρθηκε βοηθούν στην έκκριση της ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση (σερετονίνη), που είναι συνήθως χαμηλή σε άτομα με νυχτερινή υπερφαγία.

Προσεκτική επιλογή τροφίμων: στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν περισσότερο τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες που αποδίδουν γρήγορα ενέργεια και κορεσμό, έτσι ώστε να μην προσλαμβάνουν πολλές θερμίδες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, οι χυμοί, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά.

Ελαφρύ γεύμα πριν τον ύπνο: η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλα ή γιαουρτιού με μέλι, ή χαμομηλιού πριν πέσουμε για ύπνου έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα της νυχτερινής υπερφαγίας.

Το βραδινό να περιέχει καθημερινά σαλάτα ή/και φρούτα, τα οποία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες μας χορταίνουν για μεγαλύτερο διάστημα και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους από τις τροφές.
Αποφεύγουμε το delivery και επιλέγουμε σπιτικές επιλογές φαγητών, ελαφριά μαγειρεμένων και με λιγότερα λιπαρά.

Υγιεινές επιλογές για βραδινό:

Σαλάτα με κοτόπουλο, λιαστή ντομάτα, κρουτόν ολικής αλέσεως

Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 3-4κ.σ. νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρόμη & κανέλα & 1 φρούτο
Τοστ με ψωμί εμπλουτισμένο με βιταμίνες & μέταλλα, τυρί και γαλοπούλα light & σαλάτα επιλογής

Ντάκος κρητικός με παξιμάδια κρίθινα ολικής αλέσεως, ανθότυρο, ντοματίνια, 5-6 ελιές
1 αυγό βραστό & κρητική γραβιέρα light & σαλάτα επιλογής & 2 παξιμάδια χαρουπιού & αβοκάντο
1 αυγό ποσέ & ντοματίνια & αβοκάντο & 1 φέτα ψωμί εμπλουτισμένο με βιταμίνες & μέταλλα

Ομελέτα με λαχανικά, μανιτάρια, ανθότυρο & σαλάτα επιλογής & 1 φέτα ψωμί
1 καλαμάκι κοτόπουλο & σαλάτα επιλογής & 1 πίτα αλάδωτη ολικής αλέσεως
Σαλάτα με κινόα, μανιτάρια, αβοκάντο & κρητική γραβιέρα light

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Osilift Serum Σύσφιξης Λείανσης Σε Πρόσωπο Και Σώμα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr