Έλλειψη σιδήρου: Σε τι οφείλεται, τα συμπτώματα, η θεραπεία και πώς θα ενισχύσεις την απορρόφησή του

Έλλειψη σιδήρου: Σε τι οφείλεται, τα συμπτώματα, η θεραπεία και πώς θα ενισχύσεις την απορρόφησή του

Η έλλειψη σιδήρου θεωρείται ως η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στις γυναίκες.

Η έλλειψη σιδήρου παρουσιάζεται όταν ο οργανισμός δεν έχει επαρκείς ποσότητες του μετάλλου και οδηγεί σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα.

Εάν ο οργανισμός σου δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί και οι μύες δεν προσλαμβάνουν αρκετό οξυγόνο ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί στην αναιμία, μια πολύ συνηθισμένη ιατρική κατάσταση.

Αιτίες έλλειψης σιδήρου
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για έλλειψη σιδήρου είναι η ανεπαρκής του πρόσληψη μέσα από τη διατροφή. Άλλες αιτίες είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, οι αυξημένες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η απώλεια αίματος εάν έχεις βαριά περίοδο ή εσωτερική αιμορραγία. Όποια κι αν είναι η αιτία, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου. Τα συμπτώματα και η έντασή τους διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας, το πόσο γρήγορα εξελίσσεται, την υγεία σου και την παρούσα κατάσταση της υγεία σου. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να έχεις αναιμία χωρίς να παρουσιάζεις συμπτώματα.

Συμπτώματα από έλλειψη σιδήρου
Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Ανεξήγητη κόπωση.
Χλωμό δέρμα.
Δύσπνοια.
Πονοκέφαλο και ζαλάδα.
Aίσθηση παλμών.
Ξηρό δέρμα και εύθραυστα μαλλιά.
Πρήξιμο και ευαισθησία στη γλώσσα και το στόμα.
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Εύθραυστα νύχια και αλλαγή στο σχήμα τους (γίνονται κοίλα).
Πώς θα καταλάβεις αν έχεις έλλειψη σιδήρου
Την απάντηση θα δώσει μια απλή αιματολογική εξέταση που θα εκτιμήσει τις τιμές του σιδήρου στο αίμα σου αλλά και τις “αποθήκες σιδήρου” στον οργανισμό, τη φεριτίνη.

Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη σιδήρου
Όσο συχνή είναι η κατάσταση αυτή, εξίσου εύκολα αντιμετωπίζεται. Εάν βρεθεί από τις εξετάσεις για σίδηρο ότι έχεις έλλειψη, ο γιατρός θα θελήσει αρχικά να διαγνώσει το λόγο. Εάν δεν προσλαμβάνεις διατροφικά επαρκείς ποσότητες του μετάλλου αυτού, π.χ. αποφεύγεις το κρέας ή είσαι vegan, τότε η απάντηση είναι ίσως αυτή. Επίσης, ο γιατρός θα σε ρωτήσει για την έμμηνο ρύση και πόσο βαριά είναι. Εάν υποψιάζεται πως υπάρχει άλλη αιτία, μπορεί να σου συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως για παράδειγμα κολονοσκόπηση η οποία πρέπει έτσι κι αλλιώς να γίνει στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου εάν είσαι πάνω από 50 ετών. Η βασική θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου είναι η χορήγηση συμπληρώματος και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι οι παρακάτω:

Το κόκκινο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά.
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale.
Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα.
Όσπρια.
Θαλασσινά.
Σπόροι και ξηροί καρποί.

Ενίσχυσε την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό σου
Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο συνδυαστικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του σημαντικού αυτού μετάλλου. Απόφυγε επίσης να συνδυάζεις τροφές με σίδηρο με γαλακτοκομικά και πλήρη σιτηρά καθώς και τσάι και καφέ, τα οποία εμποδίζουν την καλή του απορρόφηση. Εάν ο γιατρός σου συστήσει συμπλήρωμα σιδήρου, μια καλή ιδέα είναι να το πίνεις μαζί με πορτοκαλάδα για ακόμη καλύτερη δράση.

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Osilift Serum Σύσφιξης Λείανσης Σε Πρόσωπο Και Σώμα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr