Κατακράτηση νερού στα πόδια: Γιατί σχηματίζεται και πώς να απαλλαγείτε

Κατακράτηση νερού στα πόδια: Γιατί σχηματίζεται και πώς να απαλλαγείτε

Η κατακράτηση νερού είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα στις γυναίκες και εμφανίζεται όταν υπάρχει συσσώρευση περίσσειας υγρών και μετάλλων στα κύτταρα του σώματος.
Πολύ συχνά η κατακράτηση συγχέεται με την κυτταρίτιδα, όμως η τελευταία είναι στην πραγματικότητα μια διαφορετική κατάσταση. Στην κυτταρίτιδα το σώμα τείνει να συσσωρεύει περίσσεια υποδόριου λιπώδους ιστού. Επειδή όμως σχηματίζεται λόγω αλλοίωσης στη λειτουργία της μικροκυκλοφορίας οδηγεί σε συμπτώματα κοινά με εκείνα της κατακράτησης, όπως ο σχηματισμός υγρών και οίδημα.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Τι προκαλεί όμως την κατακράτηση
Όπως γνωρίζουμε, το νερό είναι απαραίτητο για να λειτουργεί το σώμα σωστά. Όταν όμως δεν μπορεί να διατηρηθεί ένα ισορροπημένο επίπεδο ενυδάτωσης, δημιουργείται συχνά μια ανισορροπία μεταξύ των επιπέδων νατρίου και καλίου, η οποία ωθεί το σώμα να αποθηκεύει πολύ περισσότερο νερό στα κύτταρα και τους ιστούς, προκαλώντας κατακράτηση νερού.

Και αυτή η λανθασμένη κατανομή των υγρών στους ιστούς είναι πηγή διαφόρων προβλημάτων για τον οργανισμό, όπως είναι η αλλοίωση της λεμφικής κυκλοφορίας, οποία οδηγεί στην εμφάνιση πρηξίματος.
Αιτίες της κατακράτησης στα πόδια
Οι αιτίες της κατακράτησης μπορεί να είναι πολλές: Από μεγάλες και συχνές πτήσεις με αεροπλάνα, ορμονικές αλλαγές, μέχρι τη χρήση υπερβολικού αλατιού στη διατροφή.

Πιο συγκεκριμένε η κατακράτηση νερού στα πόδια δημιουργείται κυρίως από τα εξής παρακάτω:

Άβολα και στενά ρούχα και πολύ ψηλά υποδήματα.
Μη ισορροπημένη διατροφή, η οποία δεν εξισορροπεί επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά.

Έλλειψη ενεργού τρόπου ζωής, λόγω της απουσίας σωματικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, το να κάνετε καθιστική ζωή δεν είναι υγιές για τον οργανισμό, καθώς η βαρύτητα διατηρεί το αίμα συγκεντρωμένο στα κάτω άκρα του σώματος, χωρίς να επιτρέπει την επαρκή κυκλοφορία. Επομένως, είναι σημαντικό να κινείστε κάθε μισή ώρα για να ενεργοποιείτε την κυκλοφορία του αίματος.

Αγχωτικές και νευρικές καταστάσεις.
Διακυμάνσεις των ορμονών που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Χρόνια χρήση φαρμάκων, όπως θεραπείες χημειοθεραπείας, φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, ορισμένα αναλγητικά φάρμακα.

Εγκυμοσύνη, όπου η αλλαγή βάρους κατά την περίοδο της κύησης μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού στα πόδια, εάν δεν κινείστε αρκετά.
Πτήση με αεροπλάνο, όπου η αλλαγή της πίεσης προκαλεί το σώμα να συγκρατεί νερό.

Συμπτώματα
Η κατακράτηση νερού είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε καθημερινή βάση και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα βάρους μεγαλύτερο από το κανονικό και αίσθημα φουσκώματος.

Τα πιο κοινά συμπτώματα κατακράτησης νερού στα πόδια, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη του σώματος, μπορεί να είναι:

Πρήξιμο: Eπηρεάζει τα κάτω άκρα (πόδια, μηροί και αστραγάλους) και τα άνω άκρα (κοιλιά, γοφούς, πρόσωπο)
Πόνος στις αρθρώσεις
Διακυμάνσεις βάρους
Κράμπες μέρα, κιρσοί, οίδημα

Μερικές από τις κύριες πιθανές θεραπείες για την κατακράτηση στα πόδια
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε νάτριο
Ο πρώτος κανόνας για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Βεβαιωθείτε ότι το κύριο γεύμα σας έχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, φυτικών ινών, υδατανθράκων και λιπαρών.

Επίσης είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού σε όχι περισσότερο από 2 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Για το πετύχετε θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να χρησιμοποιείτε άλλα μπαχαρικά για να αρωματίσετε τα φαγητά. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο και μαγνήσιο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου.

Μερικές από τς τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι : μπανάνες, αβοκάντο, ντομάτες, γλυκοπατάτες, φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο και ούτω καθεξής).

Χρησιμοποιήστε ειδικές κάλτσες
Η κύρια λειτουργία τους είναι να υποστηρίζουν την κυκλοφορία μειώνοντας το πρήξιμο μέσω της συμπίεσης. Βρίσκονται σε οποιοδήποτε κατάστημα αθλητικών ειδών.

Χρησιμοποιήστε ειδικές θεραπείες
Υπό ιατρική επίβλεψη, είναι δυνατόν να καταφύγετε στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων που έχουν στόχο την προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος και την αποβολή των υγρών.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ζητήστε πάντα τη συμβουλή του γιατρού που θα είναι σε θέση να σας δείξει την καλύτερη λύση για να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τα συμπτώματα αυτής της συγκεκριμένης πάθησης.

Ασκηθείτε και καθίστε σωστά
Ο αθλητισμός βοηθά στην καταπολέμηση της κατακράτησης νερού. Μερικά αθλήματα βοηθάνε περισσότερο από άλλα, για παράδειγμα το τρέξιμο, ποδηλασία, η κολύμβηση ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Μια άλλη καλή συνήθεια είναι να περπατάτε όσο πιο συχνά γίνεται, αποφεύγοντας να σταματάτε στην ίδια στάση για πολλή ώρα. Επίσης όταν κάθεστε για πολλή ώρα, καλό είναι να σηκώνεστε κάθε μισή ώρα και να κινείστε για περίπου ένα λεπτό.

Το να μην σταυρώνετε τα πόδια σας βοηθά επίσης τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.
Όταν αποφασίζετε να θεραπεύσετε την κατακράτηση νερού, καλό είναι να επικοινωνείτε πάντα με έναν ειδικό, προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητα ή επιβλαβή αποτελέσματα για τον οργανισμό. Επίσης θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν πραγματικά αποτελέσματα εάν δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο ζωής.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr