Η διατροφή που ακολουθούν οι γυναίκες ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας τους & φαίνονται νεότερες

Η διατροφή που ακολουθούν οι γυναίκες ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας τους & φαίνονται νεότερες

Η αυτοφροντίδα, το self-care, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας του δέρματος, έχει ευτυχώς αναδειχθεί σε προτεραιότητα πολλών γυναικών.

 Εκτός όμως από το skincare με τη βοήθεια ειδικών προϊόντων, η υγεία της επιδερμίδας μας εξαρτάται και από την επαρκή ενυδάτωση και τη σωστή διατροφή.

«Όταν μιλάμε για το δέρμα και την επιφάνεια του δέρματος, οι περισσότεροι μπορεί να νομίζουν ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν με τοπικές κρέμες», λέει η Lisa Moskovitz, RD, CDN, διευθύνουσα σύμβουλος του New York Nutrition Group και συνεργάτης του Seeds of Change. «Πολλά από αυτά όμως που βλέπουμε εξωτερικά είναι αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό του οργανισμού. Η τροφή είναι ένα μέρος αυτού».

Η Michele Green, MD, αισθητικός δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, συμφωνεί: «Η διατροφή επηρεάζει πρωτίστως τα επίπεδα των διαφόρων ορμονών στο σώμα και οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλές από τις φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική υγεία και η εμφάνιση του δέρματος είναι, αναπόφευκτα, στενά συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις των ορμονών που επηρεάζονται από τη διατροφή. Η προτίμηση ορισμένων τροφών και η μείωση άλλων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του δέρματος».

Τούτου λεχθέντος, οι καλύτερες τροφές για εσένα, εξαρτώνται και από τον τύπο του δέρματός σου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ομορφιά είναι κάτι καθαρά προσωπικό.

Πώς να καταλάβεις ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου
Πριν αρχίσεις να γεμίζεις το καλάθι του σούπερ μάρκετ με ψώνια, θα πρέπει να καταλάβεις τι τύπο δέρματος έχεις. Η Green προτείνει να ξεκινήσεις χωρίς να χρησιμοποιείς κανένα προϊόν μετά τον καθαρισμό του δέρματος και να παρατηρήσεις πώς φαίνεται μετά από αρκετές ώρες. Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις τον τύπο επιδερμίδας σου.

Σε γενικές γραμμές, οι κυριότεροι τύποι δέρματος είναι οι εξής:

ξηρός
κανονικός
λιπαρός
μεικτός

Μέσα σε αυτούς τους τύπους δέρματος, μπορεί να υπάρχουν και υπο-ομάδες με άλλα προβλήματα, όπως ακμή, ξηρότητα ή θαμπάδα.

Σύμφωνα με την Green, αν το δέρμα σου μετά τον καθαρισμό (και χωρίς την εφαρμογή άλλων κρεμών) φαίνεται λαμπερό, έχεις λιπαρό δέρμα. Αν έχει ξεφλουδίσει, δείχνει κόκκινο ή ερεθισμένο, είναι ξηρό. Αν είναι λιπαρό σε ορισμένες περιοχές και ξηρό σε άλλες, έχεις μεικτό.

Καλύτερες και χειρότερες τροφές για το ξηρό δέρμα
Το ξηρό δέρμα έχει έντονη ανάγκη για ενυδάτωση. «Η ενυδάτωση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και μέσω της διατροφής. Η κατανάλωση 2 λίτρων νερού κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε νερό και μέσω των φρούτων, όπως το καρπούζι».

Ακόμη, μπορείς να ενυδατώσεις το δέρμα σου μέσω λιπαρών οξέων, όπως αυτά που βρίσκονται στα αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τον σολομό. Αντίστοιχα, θα πρέπει να περιορίσεις στο ελάχιστο την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που προκαλούν αφυδάτωση, όπως όσων περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ. Τα επίπεδα ανοχής του καθενός είναι διαφορετικά, αλλά προτείνεται να μην καταναλώνεις περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

Ωστόσο, το ξηρό δέρμα δεν είναι απλώς αποτέλεσμα αφυδάτωσης, καθώς στην ξηροδερμία συμβάλλει και η έλλειψη / ανεπάρκεια των βιταμινών Α και C. Αυτές μπορείς να τις βρεις σε τροφές όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και η γλυκοπατάτα.

Καλύτερες και χειρότερες τροφές για λιπαρό δέρμα
Το πιο πιθανό είναι να εικάσεις ότι πρέπει να περιορίσεις ή και να κόψεις τελείως το λάδι. Αυτό ωστόσο δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη οδός αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, όσο λογικό κι αν ακούγεται. Πολλοί υποθέτουν ότι το λάδι δημιουργεί περισσότερη λιπαρότητα, αλλά στην πραγματικότητα τα αντιφλεγμονώδη έλαια μπορούν να τη μειώσουν.

Ορισμένες τροφές με αντιφλεγμονώδη έλαια περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τις ελιές, τα ψάρια και τον λιναρόσπορο. Φυσικά πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες τηγανιτές, αλλά και τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές απλές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν πολύ στον έλεγχο του λιπαρού δέρματος, στην πρόληψη της υπερπαραγωγής σμήγματος και στην καταπολέμηση των φραγμένων πόρων. Δεν έχεις παρά να αντικαταστήσεις τις τροφές επεξεργασμένων υδατανθράκων με δημητριακά ολικής αλέσεως, τα κόκκινα κρέατα με πουλερικά και ψάρια και τα γλυκά με επεξεργασμένη ζάχαρη με φρούτα.

Καλύτερες και χειρότερες τροφές για το μεικτό δέρμα
Δεδομένου ότι το μεικτό δέρμα είναι ένας συνδυασμός ξηρού και λιπαρού, χρειάζεται και ένας ανάλογος διατροφικός συνδυασμός όσων ειπώθηκαν παραπάνω. Όσες έχουν μεικτό δέρμα δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν εντελώς τους υδατάνθρακες, αλλά να δώσουν προσοχή στο είδος των υδατανθράκων που καταναλώνουν. Οι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία κάποιου με μικτό δέρμα, γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγονται όσοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και χαμηλού γλυκαιμικού δίκτυ, όπως το καστανό ρύζι ή η κινόα.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για δέρμα με τάση ακμής
Αν και η ακμή θεωρείται συχνά ως ένα εφηβικό ζήτημα, δεν είναι. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας ορίζει ως «ακμή ενηλίκων» την ακμή που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε άτομα όταν αυτά είναι ενήλικες. Η εμμηνόπαυση είναι ένας συνηθισμένος «ύποπτος».

«Είναι ένας συνδυασμός λιπαρότητας, φλεγμονής και βακτηρίων» εξηγεί η Moskovitz και συμβουλεύει τα άτομα με ακμή να μην ακολουθήσουν απλώς ένα πρόγραμμα διατροφής για λιπαρό δέρμα. «Πάρτε άφθονη βιταμίνη C μέσω μιας ποικιλίας μούρων και φρούτων. Ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμος για την ακμή και μπορείτε να τον βρείτε στα οστρακοειδή και στις άπαχες ζωικές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο». Φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι κολοκυθόσποροι.

Ακόμη, πολλοί ασθενείς με ακμή έχουν δει βελτίωση με τη μείωση ή και περικοπή των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και των ζαχαρούχων ή λιπαρών τροφών. Ωστόσο, άλλοι έχουν βοηθηθεί από τα προβιοτικά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελληνικό γιαούρτι, οπότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε και τον προσωπικό σας δερματολόγο και διατροφολόγο.

Καλύτερες και χειρότερες τροφές για θαμπό δέρμα
Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι το μαύρισμα δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος απόκτησης φυσικά λαμπερού δέρματος, καθώς αποτελεί μια μορφή ηλιακής βλάβης. Αλλά η προσθήκη ορισμένων τροφών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση μιας ηλιοκαμένης όψης οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Η Moskovitz λέει ότι το θαμπό δέρμα προκαλείται συχνά από το οξειδωτικό στρες που προέρχεται από το περιβάλλον μας, όπως μέσω της έκθεσης σε ρύπους και φυτοφάρμακα. «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε το σώμα μας από το οξειδωτικό στρες και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι μέσω των αντιοξειδωτικών».

Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά, ο Paul Jarrod Frank, MD, δερματολόγος καλλυντικών και συγγραφέας του βιβλίου «The Pro-Aging Playbook», προτείνει να επικεντρωθούμε στο μικροθρεπτικό λυκοπένιο. Τρόφιμα με λυκοπένιο είναι πολλά κόκκινα ή ροζ φρούτα και λαχανικά, όπως η τομάτα, η παπάγια και η κόκκινη πιπεριά.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για ώριμη όψη του δέρματος
Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, ανεξάρτητα από το τι τρώμε, το δέρμα όλων μας θα γεράσει κάποια στιγμή. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σχηματιστούν ρυτίδες. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή με τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η διαδικασία αυτή της γήρανσης. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά αρχίζει να μειώνεται ήδη από τη δεκαετία των 20. Μπορούμε να το αναπληρώσουμε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, τα ψάρια και το άπαχο κρέας. Ακόμη, η βιταμίνη C που βρίσκεται στα βατόμουρα και τα εσπεριδοειδή μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει το κολλαγόνο.

Αντίστοιχα, καλό είναι να περιορίζονται οι αλμυρές τροφές, όπως οι πατάτες τηγανιτές και τα πατατάκια, καθώς μπορεί οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Όταν το ώριμο δέρμα αφυδατώνεται, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μπορεί να εμφανιστούν πιο έντονα. Σίγουρα, ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό και την επιδερμίδα σου, είναι να μην τρως αρκετά. Το δέρμα χρειάζεται πρωτεΐνες και λίπος για να παραμείνει σφριγηλό, να μην λεπτύνει και να δείχνει νεανικό.

www.queen.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr