Ποιά στοιχεία στα σαμπουάν προκαλούν τριχόπτωση. Συμβουλές για την αποτρέψετε.

Ποιά στοιχεία στα σαμπουάν προκαλούν τριχόπτωση. Συμβουλές για την αποτρέψετε.

Μπορεί το σαμπουάν να προκαλέσει τριχόπτωση: Mύθοι και συμβουλές
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίσετε

Vasiliki Doukoumopoulou

Ένα ντους μπορεί να φαίνεται χαλαρωτικό μέχρι να δείτε τις πολύτιμες τούφες σας να γεμίζουν τη μπανιέρα. Μην τρομάζετε καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνεται κάποια μαλλιά όταν λούζεστε, ωστόσο, πολλές φορές τα red flags είναι εκεί όταν εμφανίζεται η τριχόπτωση. Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;

Το σαμπουάν σας την προκαλεί; Η αντικατάσταση του μπορεί να τη σταματήσει; Πιθανώς όχι. Επειδή λοιπόν, δεν είναι η μάρκα του σαμπουάν, αλλά τα συστατικά της σύνθεσής του, που μπορεί να κρύβονται πίσω από την υπερβολική απώλεια των μαλλιών, παρακάτω ρίχνουμε φως σε αυτά, αλλά και σε μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με το λούσιμο, πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε και μοιραζόμαστε συμβουλές για να μειώσετε όσο είναι δυνατόν την απώλεια.

Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση;

Όχι. Το συχνό λούσιμο δεν προκαλεί τριχόπτωση ούτε οδηγεί σε αυτήν. Είναι φυσιολογικό να χάνετε περίπου 100 τούφες μαλλιών κάθε μέρα. Έτσι, όταν λούζεστε, απλώς απομακρύνετε τις αποκολλημένες τρίχες σας από τη βάση του θύλακα. Αντίθετα, όταν δεν λούζεστε, οι περισσότερες από αυτές απλώς παραμένουν στο κεφάλι σας, περιμένοντας να πέσουν μέχρι να πλυθείτε ή να χτενιστείτε. Στην πραγματικότητα, το συχνό λούσιμο προάγει την υγεία των μαλλιών, διεγείροντας το τριχωτό της κεφαλής και δημιουργώντας βέλτιστες συνθήκες για υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Συστατικά των σαμπουάν που κάνουν τα μαλλιά σας να πέφτουν και πρέπει να αποφεύγονται

Πολλαπλά συστατικά στα σαμπουάν μπορεί να βαραίνουν τα μαλλιά σας και να συμβάλλουν στην υπερβολική τριχόπτωση. Παρακάτω, παρουσίαζουμε τα πιο συνηθισμένα από αυτά:

Θειικά άλατα

Τα θειικά άλατα, όπως το Sodium Lauryl Sulfate και το Ammonium Lauryl Sulfate, είναι κοινά συστατικά που προστίθενται στα σαμπουάν παγκοσμίως. Αυτά είναι ισχυρά απορρυπαντικά με μεγάλες ιδιότητες αφρισμού και καθαρισμού. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, αυτά τα θειικά άλατα μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σας ξηρά, φριζαρισμένα, άτονα και μπερδεμένα, προκαλώντας τριχόπτωση. Επιπλέον, αφαιρούν ακόμη και τα φυσικά έλαια, εμποδίζοντας την υγιή ανάπτυξη τους.

Χλωριούχο νάτριο

Το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) προστίθεται στα σαμπουάν ως παράγοντας πύκνωσης. Ενώ μια βέλτιστη ποσότητά του είναι μια χαρά για το τριχωτό της κεφαλής και τους κλώνους των μαλλιών σας (ειδικά όταν έχετε λιπαρό τριχωτό), οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε φαγούρα, ξηρότητα και υπερβολική τριχόπτωση.

Φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη, ένα συντηρητικό, προστίθεται στα σαμπουάν για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και να τα διατηρήσει στο ράφι. Μια βέλτιστη ποσότητα αυτού του συντηρητικού σε οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν είναι υποτίθεται ασφαλής. Ωστόσο, μια υψηλή συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μαλλιά, αλλεργίες, τριχόπτωση και εξανθήματα στο τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, τα σαμπουάν τείνουν να περιέχουν πολυάριθμους δότες φορμαλδεΰδης, δηλαδή χημικές ενώσεις. Έτσι, όταν λούζεστε συχνά, αυτοί οι δότες απελευθερώνουν αργά αυτό το συντηρητικό στον αέρα, προκαλώντας ερεθισμό και αλλεργίες στα μάτια, τους πνεύμονες, τη μύτη και το τριχωτό της κεφαλής.

Αλκοόλ

Οι αλκοόλες (όπως οι Cetearyl, Stearyl και Cetyl) προστίθενται σε πολλά σαμπουάν παγκοσμίως. Αυτές όταν συνδυάζονται με θειικά άλατα, ξηραίνουν το τριχωτό της κεφαλής καθώς και τα μαλλιά σας, αφαιρώντας τους τα φυσικά έλαια. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί και πάλι υπερβολική πτώση σε τρίχες.

Οι πιο κοινοί μύθοι σχετικά με το σαμπουάν και το πλύσιμο μαλλιών

Είναι κακό να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα

Καθόλου! Το καθημερινό λούσιμο απλώς καθαρίζει τη βρωμιά και τη συσσώρευση λαδιού στο τριχωτό της κεφαλής σας. Εμποδίζει επίσης, τις τούφες των μαλλιών σας να γίνουν λιπαρές, θαμπές και δύσοσμες.

Το σαμπουάν κάνει κακό στα μαλλιά σας

Ένα σωστό σαμπουάν που ταιριάζει στον τύπο των μαλλιών σας δεν κάνει ποτέ κακό. Αντιθέτως, ένα καλό σαμπουάν καθαρίζει σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής σας, απομακρύνει την περίσσεια λαδιού, τη βρωμιά και τη συσσώρευση και επιτρέπει την υγιή αναγέννηση των μαλλιών σας.

Η χρήση του ίδιου σαμπουάν θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα μαλλιά μου θα το συνηθίσουν

Καθόλου! Είναι πάντα σκόπιμο να επιλέγετε και να επιμένετε σε ένα σαμπουάν που ταιριάζει στον τύπο των μαλλιών σας. Σε περίπτωση που το σαμπουάν σας σταματά να σας δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ίσως οι ανάγκες και η κατάσταση των μαλλιών σας έχουν αλλάξει ή βελτιωθεί.

Η συχνή αλλαγή του σαμπουάν σας προκαλεί πτώση των μαλλιών

Αυτός ο μύθος, επίσης, μοιάζει με την παραπάνω εξήγησή μας. Σας συμβουλεύουμε να μην συμβιβάζεστε με οποιοδήποτε σαμπουάν. Επειδή κάποιος άλλος σας συνέστησε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή επειδή μια μάρκα σαμπουάν είναι τάση, δεν χρειάζεται να το διαλέξετε εσείς. Αλλάξτε σαμπουάν μέχρι να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες των δικών σας μαλλιών.

Πώς να αποτρέψετε την τριχόπτωση που προκαλείται από το σαμπουάν;

Το πρώτο και ίσως το πιο κρίσιμο βήμα για να σταματήσει η τριχόπτωση είναι να γνωρίζετε τον ακριβή τύπο των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας.
Δημιουργήστε μια ιδανική ρουτίνα περιποίησης μαλλιών που να ταιριάζει σε εσάς ειδικά.
Πριν από κάθε λούσιμο, θυμηθείτε να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας με ζεστό λάδι, όπως λάδι καρύδας, λάδι jojoba, λάδι argan, αμυγδαλέλαιο κ.λπ.
Επιλέγετε πάντα ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα που είναι απαλό και ήπιο.
Ποτέ μην βουρτσίζετε τα μαλλιά σας βρεγμένα ή ενώ βρίσκεστε στο ντους. Οι τρίχες σας είναι οι πιο αδύναμες όταν είναι βρεγμένες. Το βούρτσισμα σε αυτήν την κατάσταση το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα είναι να χάσετε περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο.

Εφαρμόζετε πάντα το conditioner μετά από κάθε λούσιμο. Ένα καλό ενυδατικό conditioner σφραγίζει την υγρασία και μειώνει τις πιθανότητες πτώσης των μαλλιών, ξηρότητας και φθοράς. Θα πρέπει να περιέχει φυσικά έλαια, βούτυρο, υδρολυμένη κερατίνη κ.ά., τα οποία βοηθούν στο να γίνουν τα μαλλιά σας πιο δυνατά.
Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης που περιέχουν βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Ε.
Μόλις στεγνώσετε τα μαλλιά σας, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα και χτενίστε ελαφρά.

Περιορίστε τη χρήση προϊόντων και εργαλείων θέρμανσης και styling, όπως η ράβδος για μπούκλες ή το πιστολάκι.
Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα και τα αξεσουάρ που μπορεί να τραβήξουν ή να δέσουν τα μαλλιά σας τραχιά ή άβολα. Κάτι τέτοιο τακτικά ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα βλάψει τις ρίζες των μαλλιών σας, προκαλώντας μεγαλύτερη τριχόπτωση.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr