Γιατί ιατρικά και αισθητικά είναι καλύτερα να μην φοράς σουτιέν.

Γιατί ιατρικά και αισθητικά είναι καλύτερα να μην φοράς σουτιέν.

Τι συμβαίνει όταν σταματήσεις να φοράς σουτιέν
Ακόμη κι αν σου φαίνεται άβολο και αμήχανο, το να μη φοράς σουτιέν μπορεί να σου φέρει αρκετά οφέλη υγείας

Αν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, θα συμφωνήσουμε ότι το καλύτερο μέρος του να φοράμε σουτιέν είναι να το βγάζουμε στο τέλος της ημέρας. Τι θα γινόταν λοιπόν αν… σταματούσαμε να τα φοράμε εντελώς;

«Το να σταματήσεις να φοράς σουτιέν μπορεί να προσφέρει αυτή την ικανοποιητική στιγμή απελευθερωτικής άνεσης μετά από μια κουραστική μέρα», λέει η Phoebe Kunitomi, ιδρύτρια της Okko. Γενικά όμως, το να μη φοράς σουτιέν μπορεί να γίνει άβολο. «Το να μην έχεις απολύτως καμία υποστήριξη μπορεί να είναι ακόμη και επώδυνο. Για μερικές από εμάς, το στήθος είναι βαρύ και χωρίς καμία υποστήριξη, αυτό το βάρος μπορεί να καταπονήσει την πλάτη σου και να επιδεινώσει τη στάση σου, ειδικά αν κάνεις δραστηριότητες». Η Jessica Pfister, αντιπρόεδρος του Le Mystere συμφωνεί, σημειώνοντας ότι τα σουτιέν —ειδικά για εκείνα με μεγαλύτερο στήθος— είναι το κλειδί για τη «διατήρηση της καλής στάσης του σώματος».

Τρίχες στο πηγούνι: Γιατί βγαίνουν και επιμένουν να ξαναεμφανίζονται;

ADVERTISING

 

Έτσι, το να παραλείψεις το σουτιέν σου μπορεί να σου προκαλέσει πόνο στην πλάτη και προβλήματα στάσης, εάν το στήθος σου είναι βαρύ. Η γυναικολόγος Lucky Sekhon λέει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορούν βρουν από αυτό οι γυναίκες με στήθος οποιουδήποτε μεγέθους. «Οι γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος μπορεί αρχικά να αισθάνονται πιο άβολα από εκείνες με μικρότερο στήθος, καθώς οι μύες τους μπορεί αρχικά να είναι αδύναμοι και να μην αισθάνονται αρκετά δυνατοί για να παρέχουν επαρκή υποστήριξη», λέει. «Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το σώμα τους θα προσαρμοστεί και φυσικά θα αρχίσει να υποστηρίζει κατάλληλα τον ιστό του μαστού, χωρίς τη βοήθεια σουτιέν».

Παρακάτω θα μάθεις όλα τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις όταν σταματάς να φοράς σουτιέν:

1. Βελτιωμένος μυϊκός τόνος και σχήμα στήθους
«Υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση σουτιέν μπορεί να κάνει τους μύες να τεμπελιάζουν με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε χαλάρωση του στήθους», λέει η Sekhon. Επισημαίνει ότι αυτό σημαίνει ότι η κοινή παρανόηση ότι το να παραλείπεις το σουτιέν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάνει το στήθος σου να πέφτει είναι, στην πραγματικότητα, ψέμα και ισχύει το αντίθετο: «Οι γυναίκες που έχουν περάσει μεγάλες περιόδους χωρίς να φορούν σουτιέν συχνά αναφέρουν ότι αυτό οδηγεί το στήθος τους να γίνει πιο σταθερό και πιο στρογγυλό με την πάροδο του χρόνου», λέει. Στην αρχή, όσες έχουν πιο βαρύ ή γεμάτο στήθος μπορεί να νιώθουν μεγαλύτερη πίεση στην πλάτη όταν δεν φορούν σουτιέν. «Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως μήνες για να χτίσουν τη δύναμη στους μύες του στήθους και της πλάτης τους ώστε το στήθος να στηρίζεται καλά χωρίς σουτιέν», λέει.

2. Καλύτερη κυκλοφορία
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το να φοράς ένα σουτιέν για ώρες ακατάπαυστα μπορεί να σου προκαλεί μια αίσθηση ασφυξίας. «Μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στους μύες της πλάτης και του θωρακικού τοιχώματος και αυτή η μείωση της ροής του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στους μύες της πλάτης», λέει η Sekhon. «Οι βελτιώσεις στην κυκλοφορία μπορεί να είναι πιο δραστικές σε γυναίκες με μεγάλο στήθος σε σύγκριση με αυτές με μικρό στήθος όταν σταματούν να φορούν σουτιέν, καθώς τα σουτιέν που υποστηρίζουν το μεγαλύτερο στήθος τείνουν να εφαρμόζουν πιο σφιχτά από αυτά που φορούν γυναίκες με μικρότερο στήθος».

3. Αυξημένη άνεση με την πάροδο του χρόνου
Η Sekhon επισημαίνει ότι πολλές γυναίκες έχουν συνηθίσει να φορούν σουτιέν τις περισσότερες ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι όταν βγαίνουν χωρίς σουτιέν, μπορεί να τις κάνει να αισθάνονται εκτεθειμένες. Αλλά μακροπρόθεσμα, λέει ότι οι γυναίκες αναφέρουν ότι «αυτά τα συναισθήματα αντικαθίστανται από το να νιώθουν πολύ πιο άνετα και ελεύθερα συνολικά». Τα συνδυασμένα συναισθήματα άνεσης και καλύτερης κυκλοφορίας μπορούν ακόμη και να συμβάλουν σε καλύτερο ύπνο, προσθέτει. Ωστόσο, ανάλογα με το μέγεθος του στήθους σου, η Sekhon λέει ότι οι γυναίκες με μικρότερο στήθος μπορεί να έχουν λιγότερο δραστική βελτίωση στην άνεση όταν δεν φορούν σουτιέν έναντι των γυναικών με μεγάλο στήθος, καθώς «το βάρος του μεγαλύτερου στήθους μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ένταση στο στους ώμους, ειδικά εκεί που κάθονται τα λουριά του σουτιέν».

4. Καλύτερη υγεία του δέρματος του μαστού
Το να φοράς τακτικά σουτιέν τείνει να παγιδεύει την υγρασία, τη βρωμιά και τον ιδρώτα στο δέρμα του μαστού σου, σύμφωνα με την Sekhon, η οποία σημειώνει ότι αυτό μπορεί να προδιαθέσει σε φραγμένους πόρους και ερεθισμό του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με την ίδια, ο ιδρώτας σε γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος παγιδεύεται κάτω από το στήθος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος, ενώ οι γυναίκες με μικρό στήθος είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αυτό. Ο πιστοποιημένος δερματολόγος και συνιδρυτής της LM Medical στη Νέα Υόρκη, Morgan Rabach, λέει ότι αυτός ο ερεθισμός του δέρματος μπορεί να είναι πηγή ακμής. «Αυτός είναι ένας τύπος ακμής που προέρχεται από τρίψιμο του δέρματος ή πίεση στο δέρμα», λέει. «Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το εμφανίσουν αυτό από το να φοράνε σουτιέν, ειδικά όταν γυμνάζονται και αφήνουν τα ρούχα τους ιδρωμένα».

www.womenonly.gr

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr