Καίγοντας λίπος με λίγη βοήθεια από την κανέλα

Καίγοντας λίπος με λίγη βοήθεια από την κανέλα

Αυτό είναι το μπαχαρικό που πρέπει να χρησιμοποιείτε αν θέλετε να κάψετε λίπος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το αιθέριο έλαιο της κανέλας, το οποίο δίνει στο μπαχαρικό τη χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά του και έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία, ενεργοποιεί επίσης τη θερμογένεση, μια μεταβολική σωματική διαδικασία που καίει θερμίδες για την παραγωγή θερμότητας.

Αυτή είναι η εποχή που συνήθως αναζητάμε τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγουμε τα παραπανίσια κιλά. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα γευστικό και αγαπημένο μπαχαρικό που έχει την τιμητική του στη διάρκεια του χειμώνα, το οποίο θα μπορούσε παράλληλα να βοηθήσει στην εξισορρόπηση από πιθανά διατροφικά… παραστρατήματα. Εάν είστε fan της κανέλας, μια νέα μελέτη φέρνει καλά νέα για την περιφέρειά σας.

Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι όταν εργαστηριακά ποντίκια συνδύαζαν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα με κανέλα, ζύγιζαν λιγότερο και είχαν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνα που δεν έπαιρναν συμπληρώματα κανέλας. Επιπλέον, τα ευρήματα άλλων μελετών έδειξαν ότι η κινναμαλδεΰδη, το αιθέριο έλαιο που δίνει κανέλα το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση της, βοηθά τα ποντίκια να τρώνε λιγότερο και να αποφεύγουν τα παραπάνω κιλά, αλλά οι ερευνητές – μέχρι τώρα- δεν ήταν σίγουροι αν αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τους ανθρώπους. Επιστήμονες από το Life Sciences Institute του Πανεπιστημίου του Michigan επεξεργάστηκαν δείγματα ανθρώπινων λιπωδών κυττάρων με κινναμαλδεΰδη και τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Metabolism είναι πολλά υποσχόμενα.

Όσο εκνευριστικό και αν είναι, το σώμα μας έχει δυστυχώς σχεδιαστεί ώστε να αρχίζει να αποθηκεύει πολύ γρήγορα ενέργεια με τη μορφή λίπους. Για τους προγόνους μας, η αποθήκευση λίπους σήμαινε ότι παρέμεναν ζεστοί και είχαν περισσότερη ενέργεια όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jun Wu, PhD. “Μόλις πρόσφατα η επιστήμη ανακάλυψε ότι το πλεόνασμα ενέργειας δημιουργεί πρόβλημα”, προσθέτει. «Σε όλη την εξελικτική πορεία του ανθρώπου, το αντίθετο, δηλαδή η έλλειψη ενέργειας, ήταν το πρόβλημα. Έτσι, κάθε διαδικασία που καταναλώνει ενέργεια συνήθως σταματά τη στιγμή που το σώμα δεν τη χρειάζεται”. Το κόλπο λοιπόν είναι να καταφέρουμε να διατηρούμε ενεργό το μεταβολισμό μας έτσι ώστε το σώμα να μην καταφεύγει στην αποθήκευση λίπους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζει η συμβολή της κανέλας. Η ομάδα της Wu εξέτασε τα ανθρώπινα λιποκύτταρα από εθελοντές που αντιπροσώπευαν διάφορες ηλικίες, εθνότητες και δείκτες μάζας σώματος. Αυτή η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τα κύτταρα που έλαβαν θεραπεία με κινναμαλδεΰδη άρχισαν να εκφράζουν περισσότερα γονίδια και ένζυμα που ενισχύουν το μεταβολισμό. Η ένωση αυτή της κανέλας ώθησε τα λιπώδη κύτταρα να συνεχίσουν να καίγονται αντί να αποθηκεύονται, κάτι που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Καθώς αυξάνεται η μάστιγα της παχυσαρκίας και όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας σχετίζονται με αυτή, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να ενθαρρύνουν τη θερμογένεση στα λιποκύτταρα και να απαλλαγούν από τα πλεονάζοντα λιπίδια. Η Wu πιστεύει ότι η κινναμαλδεΰδη μπορεί να είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό. Επειδή είναι ήδη ένα δημοφιλές και αγαπημένο μπαχαρικό, μπορεί να είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να την χρησιμοποιούν αντί για ένα φάρμακο. “Η κανέλα αποτελεί μέρος της διατροφής μας για χιλιάδες χρόνια και οι άνθρωποι γενικά την απολαμβάνουν”, δήλωσε η Wu. “Έτσι εάν μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την παχυσαρκία, μπορεί επίσης να προσφέρει μια ευκολότερη προσέγγιση για τους ασθενείς όσον αφορά την μεταβολική υγεία και την τήρησή της”. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή καθώς θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του καλύτερου τρόπου χρήσης της κινναμαλδεΰδης, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία και να ελαχιστοποιηθούν τα πιθανά προβλήματα.

Φωτεινή Πουρνάρα

www.itrofi.gr

Αιθέριο έλαιο πικραμύγδαλο. Καταπολεμά την κακοσμία.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr