Πόσο Υγιεινό Είναι Να Καταναλώσετε Μπούτι Κοτόπουλου;

Πόσο Υγιεινό Είναι Να Καταναλώσετε Μπούτι Κοτόπουλου;

Το κοτόπουλο αποτελεί τη βάση για πολλές δίαιτες και το ζουμερό σκούρο κρέας από το μπούτι του μπορεί να λειτουργήσει καλά για μια ποικιλία από πιάτα, αποτελώντας υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας.

Το μπούτι κοτόπουλου παρέχει ανόργανα άλατα και βιταμίνες στα κύτταρά σας που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι έχετε αφαιρέσει το δέρμα και το λίπος από τα πόδια του κοτόπουλου πριν το μαγειρέψετε, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Πρωτεΐνες και λίπη
Το μπούτι του κοτόπουλου περιέχει μέτριο αριθμό θερμίδων. Η κνήμη χωρίς πέτσα παρέχει 106 θερμίδες, ενώ ο μηρός χωρίς πέτσα παρέχει 176 θερμίδες. Και τα δύο μέρη που αποτελούν το μπούτι του κοτόπουλου παρέχουν άφθονες ποσότητες πρωτεΐνης, που είναι ένα θρεπτικό συστατικό σημαντικό για την επιδιόρθωση των ιστών και την ανάπτυξη των μυών. Κάθε κνήμη προσφέρει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ κάθε μηρός παρέχει 28 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στις καθημερινές ανάγκες πρόσληψης πρωτεϊνών που είναι 46 γραμμάρια για τις γυναίκες και 56 γραμμάρια για τους άνδρες. Το μπούτι του κοτόπουλου περιέχει επίσης κάποια ποσότητα λίπους, περίπου 3,7 γραμμάρια για την κνήμη και 6,2 γραμμάρια για το μηρό. Αυτό το λίπος παρέχει ενέργεια και βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών.

Βασικά μέταλλα
Καταναλώνοντας μπούτι κοτόπουλου ενισχύετε την λήψη μεταλλικών στοιχείων στη διατροφή σας, παρέχοντας στον εαυτό σας σημαντικές ποσότητες σεληνίου και φωσφόρου. Το σελήνιο αποτελεί ένα συστατικό πολλών ενζύμων στα κύτταρά σας και παίζει ρόλο στην ενζυμική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα σας, ενώ προστατεύει και τα αιμοφόρα αγγεία από τις βλάβες. Ο φώσφορος βοηθά επίσης τον έλεγχο της ενζυμικής δραστηριότητας και αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και του DNA. Το μπούτι κοτόπουλου αυξάνει την πρόσληψη σεληνίου κατά 30,9 μικρογραμμάρια -56% των ημερήσιων αναγκών σας σε σελήνιο- και την πρόσληψη φωσφόρου με 265 χιλιοστόγραμμα (39% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Κάθε κνήμη (γάμπα) κοτόπουλου περιέχει 18,5 μικρογραμμάρια σεληνίου και 158 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου που είναι 34% και 23% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου και φωσφόρου.

Ευεργετικές βιταμίνες
Το μπούτι κοτόπουλου προσφέρει επίσης κάποια οφέλη λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες. Παρέχει άφθονες ποσότητες βιταμίνης Β12 μια βιταμίνη σημαντική για την υγεία των νευρικών κυττάρων και τη ρύθμιση της γονιδιακής δραστηριότητας καθώς και παντοθενικό οξύ, μια θρεπτική ουσία που προάγει τον υγιή μεταβολισμό των κυττάρων. Κάθε μηρός κοτόπουλου παρέχει 0,84 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 που είναι το 35% της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού για τη συγκεκριμένη βιταμίνη και 1,7 χιλιοστόγραμμα παντοθενικού οξέος ή 34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το κάτω μέρος από το μπούτι παρέχει ελαφρά μικρότερη ποσότητα Β12 και παντοθενικού οξέος, δηλαδή 0,5 μικρογραμμάρια Β12 και 1,03 χιλιοστόγραμμα παντοθενικού οξέος αντίστοιχα, κάτι που σημαίνει 21% της ημερήσιας πρόσληψης και για τις δύο βιταμίνες.

Προτάσεις
Για να απολαύσετε ένα άπαχο γεύμα, αφαιρέστε το δέρμα από το μπούτι του κοτόπουλου και κόψτε το ορατό λίπος πριν το μαγείρεμα. Αποφύγετε να το τηγανίσετε, γιατί αυτό απαιτεί μεγάλη ποσότητα λαδιού. Αντί γι’ αυτό προτιμήστε να το ψήσετε, αρωματίζοντάς το προηγουμένως με δεντρολίβανο και θυμάρι και προσθέστε και λίγο μαύρο πιπέρι πριν το σερβίρετε. Εναλλακτικά τσιγαρίστε με μία μικρή ποσότητα ελαιόλαδου τα μπούτια του κοτόπουλου και στη συνέχεια προσθέστε ζωμό κοτόπουλου μαζί με ψιλοκομμένες πατάτες και καρότα κάνοντας ένα υγιεινό κοτόπουλο στιφάδο.

medinova.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr