Ψευδάργυρος: Σύμμαχος Στη Μάχη Κατά Των Μολύνσεων

Ψευδάργυρος: Σύμμαχος Στη Μάχη Κατά Των Μολύνσεων

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για το σώμα με πάρα πολλούς τρόπους. Λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ζημιών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Ωστόσο, ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει χαρακτηριστικά που το τυπικό αντιοξειδωτικό δεν έχει. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι συμπληρωματικές δόσεις ψευδαργύρου είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωογόνηση της λειτουργίας του θύμου αδένα, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή Τ-κυττάρων και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό και το πεπτικό σύστημα. Είναι απαραίτητος για να έχουμε υγιές δέρμα, οστά, μαλλιά, νύχια και μάτια, καθώς και για την παραγωγή αυξητικών ορμονών και της σημαντικής ανδρικής ορμόνης, τεστοστερόνης.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να επιταχύνει επίσης την ανάρρωση από το κρύο και τη γρίπη, την επούλωση των πληγών του έλκους, την ανακούφιση από τον πονόλαιμο, και τους δερματικούς τραυματισμούς και να μειώσει τα συμπτώματα από την ακμή και τα προβλήματα στα μάτια.

Επιπλέον, επειδή ο ψευδάργυρος προωθεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην καταπολέμηση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νόσων, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ινομυαλγία.

Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση του υγιούς δέρματος. Βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που απαιτούνται για την επούλωση εγκαυμάτων (όπως τα ηλιακά εγκαύματα) για την αντιμετώπιση τραυμάτων, αιμορροΐδων, εκζεμάτων, ευρυαγγειών, καθώς και την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της ακμής. Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για την ακμή, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να προσθέσετε στη διατροφή σας συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει όλες τις πληγές του δέρματος να επουλώνονται ταχύτερα, συνεπώς μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για ανθρώπους με διαβήτη που αντιμετωπίζουν αργή επούλωση των πληγών και για ανθρώπους που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση.

Ο ψευδάργυρος είναι πιο συγκεντρωμένος σε ορισμένα μέρη του σώματος, όπως είναι το εσωτερικό αυτί, τα μάτια (ειδικά ο αμφιβληστροειδής) και οι αδένες του προστάτη. Η λήψη αρκετού ψευδάργυρου στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία αυτών των οργάνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μείωσαν τις επιπτώσεις τόσο του κουδουνίσματος, όσο και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που είναι μια κοινή αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών. Ο ψευδάργυρος επίσης προστατεύει τα μάτια από την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της βιταμίνης Α, μιας βιταμίνης που είναι γνωστό ότι προάγει την καλή όραση και μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από επιπεφυκίτιδα (pink eye) και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις των ματιών.

Ο ψευδάργυρος βοηθά τον θύμο αδένα να παράγει ορμόνες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή ο θύμος αδένας συρρικνώνεται όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, αρχίζει να παράγει λιγότερες από τις ορμόνες που απαιτούνται για να γίνουν τα λευκά κύτταρα του αίματος. Η ελάχιστη ποσότητα των 15 έως 30 mg την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής των συγκεκριμένων κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις για ανθρώπους που είναι πάνω από τα 40, ούτως ώστε το μεγάλωμα να μην σημαίνει απαραίτητα πως ο οργανισμός τους γίνεται πιο ευάλωτος στις ασθένειες.

Υπάρχουν, επίσης, κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ), μιας κατάστασης κατά την οποία ένας διευρυμένος προστάτης παρεμβαίνει στη διαδικασία της ούρησης. Ενας υγιής αδένας προστάτη έχει φυσιολογικά πολύ ψευδάργυρο, αλλά οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Μια ποσότητα 50 mg ψευδαργύρου σε ημερήσια δόση έχει αποδειχθεί πως βοηθά στη συρρίκνωση του αδένα του προστάτη στους άνδρες με ήπια έως μέτρια καλοήθη υπερπλασία, αν και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμα και έξι μήνες μέχρις ότου φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο ψευδάργυρος είναι πραγματικά σημαντικός για την παραγωγή όλων των ειδών των ορμονών από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ρυθμίζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά και των ορμονών της γονιμότητας. Οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν για πρώτη φορά τη σημασία αυτού του θρεπτικού συστατικού, όταν οι γιατροί παρατήρησαν ότι φτωχά παιδιά από την Αίγυπτο που δεν είχαν ψευδάργυρο στη διατροφή τους ήταν καχεκτικά, αλλά πως ξεκίνησαν να αναπτύσσονται και πάλι όταν πήραν ψευδάργυρο.

Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και έτσι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2 με τέτοιο τρόπο ώστε να διαχειρίζονται τη νόσο τους πιο αποτελεσματικά. Επίσης, βοηθά τον οργανισμό να παράγει επαρκείς ποσότητες ορμονών του φύλου και θα μπορούσε έτσι να είναι χρήσιμος στη θεραπεία της στειρότητας, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο ψευδάργυρος προωθεί τη γυναικεία γονιμότητα με τη ρύθμιση της κυτταρικής διαίρεσης κατά τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου και την ανδρική γονιμότητα με την προώθηση κατάλληλων επιπέδων τεστοστερόνης και σπέρματος.

Συμπληρώματα ψευδάργυρου/χαλκού
Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων ψευδάργυρου/χαλκού μπορεί να επιβραδύνει την τριχόπτωση και να καταπολεμήσει την ευθραυστότητα των μαλλιών, ιδιαίτερα όταν και οι δύο καταστάσεις είναι αποτέλεσμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Στην πραγματικότητα, επειδή η μακροχρόνια χρήση του ψευδαργύρου αναστέλλει την απορρόφηση του χαλκού, είναι μια πολύ καλή ιδέα να παίρνει κανείς ψευδάργυρο μαζί με χαλκό. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν τη λήψη ενός χιλιοστόγραμμου χαλκού για κάθε 10 mg ψευδαργύρου.

Αν και το σώμα δεν παράγει ψευδάργυρο από μόνο του, μπορεί κανείς να τον βρει, τόσο στο πόσιμο νερό, όσο και σε ορισμένα τρόφιμα. Η καλύτερη φυσική πηγή του ψευδαργύρου είναι τα στρείδια (τελικά υπάρχει κάποια αλήθεια στην φράση «τα στρείδια είναι αφροδισιακό»). Αλλες καλές φυσικές πηγές του είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα οργανικά (βιολογικά) κρέατα.

Τα φρούτα έχουν λίγο ή καθόλου ψευδάργυρο, ενώ ούτε τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά δεν είναι καλές πηγές ψευδαργύρου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες περιέχουν επίσης φυτικό οξύ, μια ουσία που μπλοκάρει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Για το λόγο αυτό οι χορτοφάγοι και όσοι ακολουθούν διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να έχουν έλλειψη ψευδαργύρου.

Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και τα άτομα που είναι πάνω από 50 ετών, όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, ή πίνουν πολύ καφέ έχουν συχνά έλλειψη ψευδαργύρου και ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου περιλαμβάνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στα παιδιά, αργή επούλωση των πληγών, συχνές λοιμώξεις, εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Ακόμα μπορεί το άτομο που έχει έλλειψη ψευδαργύρου να παρουσιάσει ασθένειες του δέρματος όπως το έκζεμα, η ακμή και η ψωρίαση.

Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, επίσης, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου. Σε μία μελέτη που είχε γίνει το 2005 στην Κίνα, στην οποία συμμετείχαν 132 άτομα είχε αποδειχθεί πως όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό τους είχαν και 79% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) ψευδαργύρου για ενήλικες είναι περίπου 15 mg την ημέρα για τους άνδρες και τις γυναίκες και λίγο περισσότερο για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή που θηλάζουν.

Οι υψηλής ποιότητας πολυβιταμίνες και τα ανόργανα συμπληρώματα συνήθως περιέχουν την απαραίτητη συνιστώμενη ημερήσια δόση ψευδαργύρου. Ωστόσο, τον ψευδάργυρο μπορείτε να τον βρείτε και μόνο του ως συμπλήρωμα και είναι διαθέσιμος σε δισκία, κάψουλες, υγρά και παστίλιες.

Ωστόσο, μόνο ο γλυκονικός και ασκορβικός ψευδάργυρος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κρυολόγημα και οι παστίλιες φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική μορφή για τη θεραπεία του κρυολογήματος και των συμπτωμάτων της γρίπης. Σε μια μελέτη, το κοινό κρυολόγημα εξαφανίστηκε περίπου τρεις ημέρες νωρίτερα σε συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν παστίλιες ψευδαργύρου ως μέρος της θεραπείας τους.

Πόσο συμπληρωματικό ψευδάργυρο πρέπει να πάρετε; Δεκαπέντε με τριάντα χιλιοστόγραμμα του ψευδαργύρου είναι αρκετά για να διατηρήσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, καθώς μεγαλώνετε ή να αντιστρέψουν τις ελλείψεις, να αναζωογονήσουν τον θύμο αδένα και να επαναφέρουν την νεανική ανοσοποιητική δραστηριότητα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να πάρετε πάνω από 50 mg ψευδαργύρου, χωρίς τη σύσταση του γιατρού (αν και τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται αυτή την ποσότητα για την προώθηση της δραστηριότητας του θύμου αδένα). Ο ψευδάργυρος σε ποσότητες μεγαλύτερες από 200 mg την ημέρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

medinova.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr