Μεγάλη διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι: τι λέει η ψυχολόγος

Μεγάλη διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι: τι λέει η ψυχολόγος

Η Ψυχολόγος Φρόσω Μήτσιου, από το diatrofi.gr, εξετάζει τις σχέσεις με μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας από αυτό που έχουμε συνηθίσει και αναλύει τι κρύβεται πίσω από αυτές και γιατί μπορεί να πετύχουν ή να μην πετύχουν.

Λένε πως ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά κάνοντας συνήθως αναφορά σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας, όπου μια νεαρότερη γυναίκα βρίσκεται στο πλευρό ενός ώριμου άντρα.

Όταν όμως η εικόνα αυτή είναι κάπως διαφορετική με τον αρκετά νεαρό άντρα να φιγουράρει δίπλα σε μια μεγαλύτερη από αυτόν γυναίκα, τότε η γυναίκα δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο.

Τι λένε οι μελέτες για μια σχέση με διαφορά ηλικίας
Έρευνες που έχουν γίνει αναφέρουν ότι η σχέση με διαφορά ηλικίας υποδηλώνει πιθανόν μια ελλειμματική σχέση του αγοριού ή του κοριτσιού με το γονέα του αντίθετου φύλου, περιπεπλεγμένο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και σύμπλεγμα της Ηλέκτρας, αντίστοιχα. Συνεπώς, μέσω αυτής της επιλογής του συντρόφου γίνεται μια προσπάθεια κάλυψης αυτού του συναισθηματικού κενού.

Άλλες μελέτες επιχειρούν να επισημάνουν τους βιοχημικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε μια τέτοια επιλογή. Στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η σχέση με έναν μικρότερο άντρα έχει διάρκεια περίπου 13 χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Δανία σε δυο εκατομμύρια ζευγάρια που είχαν σχέση με διαφορά ηλικίας:

οι γυναίκες που είναι από 7 έως 9 χρόνια μεγαλύτερες από το σύζυγό τους έχουν 20% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας
ο μικρότερος, με τα αντίστοιχα χρόνια από τη γυναίκα του, άντρας έχει κατά 11% μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Φαίνεται εύκολο να σχολιάσουμε αν ένα τέτοιο ζευγάρι είναι υγιές ή ευτυχισμένο. Είναι όμως πιο σημαντικό να δούμε τι ανάγκες καλύπτονται στην σχέση με διαφορά ηλικίας.

Μια τέτοια σχέση είναι αποτέλεσμα αναγκών γιατί ο κάθε σύντροφος επιλέγει ό, τι έχει ανάγκη, του λείπει ή επιθυμεί.

Σχέση με διαφορά ηλικίας: Ο 20άρης και η 40άρα (έως 50 ετών)
Για έναν 20άρη το να δημιουργήσει σχέση με μια 40άρα ή 50άρα θεωρείται μεγάλη επιτυχία ή κατόρθωμα. Πολλοί θα σπεύσουν να τον συγχαρούν για τις ερωτικές του επιδόσεις. Συνάμα, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό καθώς μια τέτοια γυναίκα μπορεί να του μάθει πολλά ως πιο έμπειρη. Για αυτό και χρησιμοποιεί κάθε τρόπο για να την κρατήσει κοντά του. Αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτό που τους κέρδισε σε μια 40άρα εκτός της εξωτερικής εμφάνισης ήταν η ευστροφία του μυαλού και οι έξυπνες ατάκες της.

Σχέση με διαφορά ηλικίας: Η 20άρα και ο 40άρης (έως 50 ετών)
Η μεγαλύτερη εμπειρία, ευημερία και επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και η ίδια η προσωπικότητα ενός 40άρη συγκαταλέγονται στους λόγους που παρουσιάζουν αρκετές γυναίκες για την επιλογή τους. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, ένας τέτοιος άντρας τις προσφέρει σιγουριά, προστασία και ασφάλεια σε όλους τους τομείς. Εδώ ίσως συγκαταλέγονται εκείνες οι γυναίκες που σε μικρότερη ηλικία τους άρεσε να διαβάζουν λογοτεχνία ή να ακούνε ομιλίες μεγαλυτέρων με τις ώρες νιώθοντας ότι τα παιδιά της ηλικίας τους δεν τις καταλαβαίνουν. Επιλέγουν τον πολύ μεγαλύτερο άντρα συνήθως από το χώρο του πνεύματος καθώς τον βλέπουν ως το δάσκαλό τους. Επιδιώκουν μέσα από ατέλειωτες συζητήσεις τη διεύρυνση του πνευματικού τους ορίζοντα.

Η επιλογή ενός μεγαλύτερου συντρόφου σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας μπορεί να συνδέεται με την αναπλήρωση του πατρικού προτύπου λόγω θανάτου, απουσίας ή μειωμένης επικοινωνίας της κοπέλας μαζί του, αλλά ίσως αυτή να είναι μια μόνο πλευρά. Ενδεχομένως, η χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες με συνομήλικους να έδρασαν καταλυτικά σε αυτή την επιλογή συντρόφου.

Τι συμβαίνει στα 30+ στα δύο φύλα
Σε αυτή την ηλικία, ο περίγυρος πιέζει συναισθηματικά την 30άρα να αποκατασταθεί και κυρίως να αποκτήσει παιδί. Η πίεση είναι ακόμη πιο έντονη όταν συνομήλικες φίλες και συγγενείς έχουν ήδη κάνει μωρό. Η απόκτηση παιδιού, ως βασικός της στόχος, την απομακρύνει από το να αναζητήσει μικρότερο άντρα καθώς για τον ίδιο κάτι τέτοιο πιθανόν φαντάζει μακρινό.

Ο 30άρης βρίσκεται σε φάση συναισθηματικής αλλά κυρίως επαγγελματικής αναζήτησης. Μια αρκετά μεγαλύτερη γυναίκα αποτελεί εμπόδιο ίσως και απειλή στις επιδιώξεις του. Για αυτό και συχνά επιλέγει γυναίκες με πολύ μικρή διαφορά ηλικίας που να βρίσκονται στην ίδια φάση και να μην επιδιώκουν επισημοποίηση της σχέσης.

Σχέση με διαφορά ηλικίας: Ο 40άρης (έως 50 ετών) και η 20άρα
Επικεντρωμένοι και ίσως κουρασμένοι από τις συνεχείς προσπάθειες εδραίωσης και καταξίωσης στον επαγγελματικό στίβο αναζητούν μια μικρότερης ηλικίας γυναίκα. Δεν θα αισθάνονται ότι τους ανταγωνίζεται ή ότι έχει αντίστοιχες επαγγελματικές ανησυχίες με αυτούς. Η 20+ γυναίκα θεωρείται δέλεαρ. Είναι σε παραγωγική ηλικία, δεν παραπονιέται, δεν ζητά δεσμεύσεις και δεν περιορίζει την ελευθερία τους. Είναι η τονωτική ένεση στον ανδρισμό και στην αυτοεκτίμησή τους.

Σχέση με διαφορά ηλικίας: Η 40άρα (έως 50 ετών) και ο 20άρης
Ενδεχομένως οι γυναίκες αυτές να είναι μόνες ή χωρισμένες με ή χωρίς παιδιά, με επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Άλλοι θα προσέθεταν ότι η επιλογή αυτού του συντρόφου δείχνει ότι αυτές οι γυναίκες δεν θέλουν να μεγαλώσουν. Ή ότι δεν έζησαν όσο χρειαζόταν τη νεανική ηλικία. Κίνητρο σε αυτή τη φάση της ζωής τους είναι πιθανόν να κάνουν μια νέα αρχή (restart) και να ζήσουν νέες εμπειρίες. Συνεπώς, προτιμούν έναν 20άρη – 25άρη που θα είναι συνοδοιπόρος σε αυτό το καινούριο τους ταξίδι. Θα έχει όρεξη για ζωή, που θα τις τονώνει με κάθε ευκαιρία την αυτοπεποίθησή τους με τις ενδείξεις θαυμασμού χωρίς να χρειάζεται να στηρίζονται πάνω του.

Αναρωτιέστε ποιο είναι το μέλλον για αυτά τα ζευγάρια που έχουν σχέση με διαφορά ηλικίας; Κάποιος από τους άμεσα ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να σας απαντήσει «ποιο το μέλλον για τα ζευγάρια με μικρή διαφορά ηλικίας;».

Τριβές μπορεί να δημιουργηθούν από σχόλια τρίτων παρά από την ηλικία καθ’αυτή. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η σχέση με ένα σύντροφο ηλικιακά πιο κοντά μπορεί να προσφέρει όλα όσα ενδεχομένως στερεί η σχέση με διαφορά ηλικίας; Σημασία έχει η ποιότητα της σχέσης και η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καλή σεξουαλική ζωή, κοινές αξίες, ενδιαφέροντα και σεβασμό της ελευθερίας του άλλου καθώς και πώς σε εμπνέει ο άλλος για να συνεχίσεις.

Άλλωστε όπως αναφέρει ο Χ. Μπουκάϊ «Βγήκαμε στον κόσμο να αναζητήσουμε αυτά που μας έλειψαν προσφέροντας σαν αντάλλαγμα αυτά που πήραμε…».

Φρόσω Μήτσιου
Ψυχολόγος
www.diatrofi.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr