Κατά του καρκίνου,κατά του διαβήτη,κατά των μωλώπων,επιταχύνει κλείσιμο πληγών,μακραίνει τα μαλλιά, καθαρίζει το μυαλό κ.α.. Δεντρολίβανο!

Κατά του καρκίνου,κατά του διαβήτη,κατά των μωλώπων,επιταχύνει κλείσιμο πληγών,μακραίνει τα μαλλιά, καθαρίζει το μυαλό κ.α.. Δεντρολίβανο!

Οφέλη για την υγεία του δεντρολίβανου

Διατροφικές Πληροφορίες
Μέγεθος μερίδας 1 κουταλάκι του γλυκού

Θερμίδες 8
% Καθημερινή αξία*
Ολικά λιπαρά 0 γρ
0%
Κορεσμένα λιπαρά 0 γρ
0%
Trans Fat 0 γρ
Χοληστερόλη 0 mg
0%
Νάτριο 0 mg
0%
Κάλιο 0 mg
0%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1 γρ
0%
Διαιτητικές ίνες 1 γρ
4%
Ζάχαρη 0 γρ
Πρωτεΐνη 0 γρ
0%
*Οι ποσοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Οι ημερήσιες τιμές σας μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Βιταμίνη C
0%
Σίδερο
6%
Βιταμίνη Β6
0%
Μαγνήσιο
0%
Ασβέστιο
3%
Βιταμίνη D
0%
Κοβαλαμίνη
0%
Βιταμίνη Α
1%

Το δεντρολίβανο είναι ένας δημοφιλής αειθαλής θάμνος που είναι εγγενής στη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλο τον κόσμο. Τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή αποξηραμένα και καταναλώνονται ευρέως ως τσάι ή εμποτισμένο λάδι.

Οι ιατρικές χρήσεις του δεντρολίβανου έχουν εγκωμιαστεί εδώ και αιώνες, αλλά η επιστημονική έρευνα μόλις πρόσφατα επιβεβαίωσε αυτούς τους ισχυρισμούς. Η αρχική έρευνα επιβεβαιώνει το δεντρολίβανο ως σημαντική προσθήκη στη διατροφή, καθώς περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία.

Οφέλη για την υγεία
Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε Μαγγάνιο , ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη μεταβολική υγεία. Το μαγγάνιο βοηθά επίσης το σώμα  επιτρέποντας στους τραυματισμούς να επουλωθούν πιο γρήγορα.

Το δεντρολίβανο έχει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία, όπως:

Δυνητικά μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Το δεντρολίβανο περιέχει καρνοσικό οξύ, μια ένωση γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το καρνοσικό οξύ μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο σώμα και ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων.

Διαβήτης.

Τα δημοφιλή γαστρονομικά βότανα ρίγανη και δεντρολίβανο είναι γεμάτα με υγιεινές ενώσεις και τώρα οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνταγογραφούμενα αντιδιαβητικά φάρμακα, αναφέρουν επιστήμονες! Στη νέα τους μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry , ανακάλυψαν ότι ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούνται τα βότανα κάνει τη διαφορά και εντόπισαν επίσης ποιες ενώσεις συμβάλλουν περισσότερο σε αυτό το πολλά υποσχόμενο χαρακτηριστικό!

Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το καρνοσικό και το ροσμαρινικό οξύ στο δεντρολίβανο έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση δεντρολίβανου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τυχόν λοιμώξεις .

Μείωση του στρες

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το δεντρολίβανο έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση του άγχους και του στρες. Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που διεξήχθη σε φοιτητές πανεπιστημίου, βρέθηκε ότι το δεντρολίβανο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου των μαθητών και μειώνει τα επίπεδα άγχους τους σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Βελτιωμένη μνήμη και συγκέντρωση

Το δεντρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως βοήθημα μνήμης και μελέτες στην αρωματοθεραπεία με χρήση δεντρολίβανου έχουν επιβεβαιώσει μερικούς από αυτούς τους ισχυρισμούς. Μελέτη βρήκε σημαντικές βελτιώσεις στη γνωστική απόδοση μέσα σε 20 λεπτά από την εισπνοή αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου!

Θρέψη
Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτοχημικά . Ενώ τα φυτοχημικά δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωση όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα, είναι ωστόσο σημαντικά για την καταπολέμηση ασθενειών και τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Τα φυτοχημικά στο δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ματιών , στη ρύθμιση της ηπατικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου άσθματος .

Το δεντρολίβανο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή:

Παντοθενικό οξύ
Νικοτινικό οξύ
Θειαμίνη
Φολικό οξύ
Ριβοφλαβίνη
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα μόνο κλωνάρι δεντρολίβανου περιέχει :

Θερμίδες: 3,9 θερμίδες
Πρωτεΐνη: 0,1 γρ
Λίπος: 0,2 γρ
Υδατάνθρακες: 0,6 γρ
Φυτικές ίνες: 0,4 γρ
Ζάχαρη: 0 γραμμάρια
Μεγέθη μερίδων

Ενώ το δεντρολίβανο είναι ένα θρεπτικό βότανο, δεν είναι για όλους. Πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι γνωστό ότι διεγείρει την έμμηνο ρύση .

Πώς να ετοιμάσετε δεντρολίβανο
Τα αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου είναι ένα παραδοσιακό καρύκευμα στη μεσογειακή κουζίνα. Το δεντρολίβανο μπορεί να αγοραστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε παντοπωλείο ή κατάστημα βοτάνων, αλλά είναι επίσης ένα δημοφιλές φυτό που καλλιεργείται στο σπίτι. Τα κλωνάρια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή αποξηραμένα.

Για να προετοιμάσετε το δεντρολίβανο, ξεπλύνετε τα φύλλα με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν αδέσποτους ρύπους ή σωματίδια. Κόψτε τους μίσχους και χρησιμοποιήστε τα υπόλοιπα κλωνάρια ως γαρνιτούρα για αλμυρά πιάτα με κρέας, λαχανικά και αρτοσκευάσματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΛΑΔΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΥ.

Για να φτιάξετε λάδι δεντρολίβανου, γεμίστε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και προσθέστε τα κλωναράκια σας . Μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά για έως και 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το άρωμα του δεντρολίβανου από το σκεύος.

Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το λάδι να κρυώσει και στη συνέχεια σουρώνουμε και πετάμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου. Το λάδι που προκύπτει μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και έξι μήνες.

Σύμφωνα με μελέτες, το έλαιο δεντρολίβανου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προάγει την ανάπτυξη των νεύρων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα αυτών των ιδιοτήτων, το έλαιο δεντρολίβανου αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και εμποδίζει τα τριχοθυλάκια να χάσουν την παροχή αίματος και να πέσουν. Το δεντρολίβανο περιέχει επίσης καρνοσικό οξύ που θεραπεύει και αναζωογονεί τα νεύρα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Εκτός από την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών, είναι επίσης καλό να αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως πιτυρίδα, ξηρότητα ή φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και πρόωρο γκριζάρισμα.

Εάν δεν είστε μεγάλος λάτρης του λαδώματος των μαλλιών  έχουμε μια εναλλακτική για εσάς. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαίου δεντρολίβανου στο σαμπουάν ή το μαλακτικό σας καθημερινής χρήσης και να πλύνετε τα μαλλιά σας με αυτό. Αυτό θα δώσει στα μαλλιά σας τα οφέλη του ελαίου δεντρολίβανου χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στη διαδικασία περιμένετε!

Σύσφιξη σώματος.

Το λάδι δεντρολίβνου όταν απλωθεί σε βρεμένο δέρμα σώματος μετά το μπάνιο, κάνει σύσφιξη σώματος. Βλέπετε τα αποτελέσματα αμέσως!

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να συμπεριλάβετε περισσότερο δεντρολίβανο στη διατροφή σας:

Πασπαλίστε κλαδάκια δεντρολίβανου πάνω από πιάτα με κοτόπουλο, βοδινό ή χοιρινό.
Βράστε φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου με νερό για να φτιάξετε τσάι από δεντρολίβανο.
Προσθέστε δεντρολίβανο στα ψητά λαχανικά κατά το μαγείρεμα.

Το δεντρολίβανο σε συνδυασμό με πατάτες είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής συνδυασμός.
Χρησιμοποιήστε φρέσκο ​​ή αποξηραμένο δεντρολίβανο ως συνδυασμό με πιάτα ζυμαρικών.

Ανακατέψτε το δεντρολίβανο στο βούτυρο και απλώστε το πάνω από το ψωμί.
Προσθέστε κλαδάκια δεντρολίβανου στη λεμονάδα για μια αναζωογονητική εμφάνιση σε ένα κλασικό ρόφημα.

Ζωή Κυροπούλου

Αναφορές

www.healthshots.com

www.webmd.com

www.acs.org

Έλαιο Σπόρων  Ροδιού: (Το Ελιξίριο Της Νιότης – Ειδική Τιμή).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr