Tα οφέλη του φασκόμηλου για τα προβλήματα στους πνεύμονες. Κατά της λοίμωξης και της πλάκας στα δόντια. Πολλά θεραπευτικά οφέλη….!

Tα οφέλη του φασκόμηλου για τα προβλήματα στους πνεύμονες. Κατά της λοίμωξης και της πλάκας στα δόντια. Πολλά θεραπευτικά οφέλη….!

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΟ.

Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) είναι ένα πολυετές βότανο με ξυλώδη στελέχη που παραμένει αειθαλές σε ηπιότερα κλίματα και αναγεννάται κάθε άνοιξη σε περιοχές με πιο σκληρούς χειμώνες. Το φασκόμηλο έχει μακριά φύλλα σε σχήμα οβάλ με βότσαλο που αναδίδουν ένα μεθυστικό άρωμα, το οποίο προκύπτει από τα αιθέρια έλαια του . Αυτά τα έλαια είναι η πηγή των πολλών πλεονεκτημάτων του τσαγιού φασκόμηλου για προβλήματα στους πνεύμονες και κοινές αναπνευστικές παθήσεις.

Βήχας
Το τσάι από φασκόμηλο είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για τον πονόλαιμο και τον βήχα, σύμωνα και με τους επαγγελματίες υγείας.

Η παραδοσιακή χρήση του τσαγιού φασκόμηλου για τον βήχα καλύπτει όλη την ιστορία του κόσμου. Οι κάτοικοι της Ohlone, αυτόχθονες κάτοικοι της κεντρικής ακτής της Καλιφόρνια, χρησιμοποιούσαν τοπικές ποικιλίες φασκόμηλου (Salvia apiana και Salvia melliflera) για τη θεραπεία του βήχα.

Μια μελέτη του 2006 για τις αυτόχθονες χρήσεις των τοπικών φαρμακευτικών φυτών στο Azad jammu και στο Κασμίρ από έναν ερευνητή στο Τμήμα Βοτανικής του Πανεπιστημίου του Azad Jammu and Kashmir, Πακιστάν, διαπίστωσε ότι το τσάι από φύλλα φασκόμηλου χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του βήχα, του κρυολογήματος και του πονόλαιμου. .

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown ερευνά το φασκόμηλο και αναφέρειότι το τσάι του χρησιμοποιείται  στην Ευρώπη για τη θεραπεία του βήχα αποδεχόμενοι και παραδεχόμενοι το γεγονός και παράλληλα εξερευνώντας το. 

Λοιμώξεις
Το φασκόμηλο είναι ένα αποχρεμπτικό που βοηθά στην αποβολή του βλεννογόνου από την αναπνευστική οδό, . Το τσάι από φασκόμηλο είναι αποτελεσματικό ακόμη και στη σοβαρή περίπτωση αιμόπτυσης ή αιμορραγίας από τους πνεύμονες που προκαλείται από λοίμωξη του αναπνευστικού σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Salvia officinalis έχει αντιβακτηριακές, στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, συμβουλεύει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown.

Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να εξηγούν τη χρησιμότητα του φασκόμηλου στη θεραπεία πνευμονικών διαταραχών. Ο βήχας με φλέγματα ή αίμα μπορεί να είναι ενδεικτικό μιας σοβαρής κατάστασης υγείας, ωστόσο, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να ακολουθήσετε τις ιατρικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε την αυτοθεραπεία με τσάι φασκόμηλου.

Παραρρινοκολπίτιδα και πνευμονική συμφόρηση
Οι πλούσιες αρωματικές ιδιότητες που προκύπτουν από τα πτητικά έλαια του φασκόμηλου από θουγιόνη, καμφορά, τερπένιο και σαλβένιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την εισπνοή ατμών του τσαγιού φασκόμηλου για να διαλύσει τις πνευμονικές διαταραχές και την ιγμορίτιδα συμβουλευουν οι γιατροί συμβουλευόμενοι τις έρευνες αλλά και την εμπειρία τους.

Η συνταγή που συστήνουν οι γιατροί.

Θρυμματίστε μια χούφτα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου ανάμεσα στα δάχτυλά σας, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και ρίξτε ζεστό νερό, στη συνέχεια περάστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και εισπνεύστε τις αναθυμιάσεις. Εναλλακτικά, ετοιμάστε μια δυνατή κατσαρόλα με τσάι φασκόμηλου και τοποθετήστε το σε ένα μπολ ή έναν ατμοποιητή. Αποφύγετε όμως το τσάι φασκόμηλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβουλεύει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν. Μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις των μυών της μήτρας.

Τα άλλα Οφέλη Του για την Υγεία Μας
Το φασκόμηλο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Κ και περιέχει επίσης ζωτικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Αντιοξειδωτικά Οφέλη

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των μορίων των ελεύθερων ριζών στο περιβάλλον μας που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας, οδηγώντας σε καρκίνο. Το φασκόμηλο περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και E σε μικρές ποσότητες. Περιέχει επίσης πάνω από 160 τύπους πολυφαινολών, έναν άλλο τύπο αντιοξειδωτικού από φυτική ύλη.

Περιέχει σε αφθονία διάφορους τύπους όξινων ενώσεων που λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά. Το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και η ρουτίνη έχουν συνδεθεί με οφέλη όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου, η βελτίωση της μνήμης και η βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού από φασκόμηλο αύξησε την αντιοξειδωτική άμυνα και μείωσε την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη. Τα άτομα που έπιναν δύο φλιτζάνια τσάι φασκόμηλου κάθε μέρα είδαν αυτά τα οφέλη, καθώς και αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης!

Στοματική υγιεινή

Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακά αποτελέσματα που βοηθούν στη θανάτωση της πλάκας. Μια μελέτη που χρησιμοποιούσε στοματικό διάλυμα με βάση το φασκόμηλο έδειξε ότι σκότωσε επιτυχώς τα βακτήρια Streptococcus mutans που προκαλούν την κοιλότητα .

Σε μια άλλη μελέτη, ένα αιθέριο έλαιο από φασκόμηλο σκότωσε τον μύκητα Candida albicans και παράλληλα σταμάτησε η εξάπλωση του!

Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για τη θεραπεία προβλημάτων του στόματος όπως ο επιχείλιος έρπης όμως οι ιατρικές έρευνες χρειάζονται και άλλα ιατρικά δεδομένα ώστε να το συστήσουν.

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το σώμα βιώνει φυσικά μείωση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση . Αυτή η μείωση προκαλεί παρενέργειες όπως εξάψεις, υπερβολική εφίδρωση, κολπική ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο για τη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό επειδή το φασκόμηλο έχει ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα, επιτρέποντάς του να δεσμεύεται σε ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και να διευκολύνει συμπτώματα όπως εξάψεις και υπερβολική εφίδρωση.

Μελέτη έδειξε σημαντική μείωση στον αριθμό των εξάψεων που βιώνουν οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπλήρωμα φασκόμηλου σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα φύλλα φασκόμηλου έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως θεραπεία για τον διαβήτη αλλά και οι διαβητικοί στις μέρες μας είναι συχνότατοι χρήστες του τσαγιού του.

Σε σχετική μελέτη, οι αρουραίοι με διαβήτη τύπου 1 αποδείχθηκε ότι είχαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τη λήψη εκχυλίσματος φασκόμηλου. Το εκχύλισμα ενεργοποίησε έναν υποδοχέα που βοηθά στην απομάκρυνση των περιττών λιπαρών οξέων από την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μελέτες σε ανθρώπους τώρα,

έχουν δείξει επίσης ότι το εκχύλισμα φύλλων φασκόμηλου μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη παρόμοια με το αντιδιαβητικό φάρμακο ροσιγλιταζόνη!

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές προτού το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να συσταθεί ως θεραπεία διαβήτη για τον άνθρωπο.

Καρκίνος.

Το φασκόμηλο περιέχει βιταμίνες Α και C, μαζί με πολλά άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών καταστάσεων υγείας όπως ο καρκίνος . Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά το σώμα στην πήξη του αίματος. Δεδομένου ότι το φασκόμηλο συνήθως λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες, παρέχει υψηλή ποσότητα διατροφής χωρίς πολλές θερμίδες.

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα κουταλάκι του γλυκού (0,7 γραμμάρια) αλεσμένο φασκόμηλο περιέχει:

Θερμίδες: 2
Πρωτεΐνη : 0,1 γραμμάρια
Λίπος : 0,1 γρ
Υδατάνθρακες : 0,4 γρ
Φυτικές ίνες : 0,3 γραμμάρια
Ζάχαρη: 0 γραμμάρια
Βιταμίνη Κ: 10% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
Σίδηρος: 1,1% της RDI
Βιταμίνη Β6: 1,1% της RDI
Ασβέστιο: 1% της RDI
Μαγγάνιο: 1% της RDI

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες όταν καταναλώνεται υπό κανονικές συνθήκες.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με αυτό το βότανο.

Έρευνα σε ζώα έδειξε ότι η θουγιόνη – μια ένωση που υπάρχει στο κοινό φασκόμηλο αλλά όχι στο ισπανικό  – μπορεί να είναι τοξικό για τον εγκέφαλο σε υψηλές δόσεις.

Παράλληλα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η θουγιόνη είναι τοξική στους ανθρώπους όμως οι ειδικοί και πολύ σωστά, είναι ακόμη επιφυλακτικοί. Ας είμαστε λοιπόν και εμείς προσεκτικοί και ας λαμβάνουμε μόνο την συνιστώμενη δόση για ασφάλεια υγεία και ευεξία

Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού φασκόμηλου ή η κατανάλωση αιθέριων ελαίων φασκόμηλου μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις. Δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε αιθέριο έλαιο οποιουδήποτε είδους και περιορίστε τον εαυτό σας σε 3-6 φλιτζάνια τσάι φασκόμηλου την ημέρα για να είστε ασφαλείς.

Επίσης όσοι έχουν πρόβλημα σιδήρου, να ενημερώσουν τον γιατρό τους.

Πώς και που να χρησιμοποιήσετε το φασκόμηλο για υγεία και απόλαυση.
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συνήθως ως βότανο και στη μαγειρική.

Τα ολόκληρα αρωματικά φύλλα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ για τη σωστή ποσότητα γεύσης.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε φασκόμηλο αποξηραμένο και αλεσμένο για να το χρησιμοποιήσετε στα πιάτα που ετοιμάζετε. Διατίθενται επίσης τσάγια, εκχυλίσματα και συμπληρώματα από φασκόμηλο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι χρήσης του φασκόμηλου σε συνταγές:

Πασπαλίζουμε πάνω στη σούπα ως γαρνιτούρα
Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε στις σάλτσες ντομάτας
Ανακατεύουμε σε γέμιση
Χρησιμοποιείται για την παρασκευή βουτύρου από φασκόμηλο συνδυάζοντας ψιλοκομμένα φύλλα με βούτυρο
Σερβίρεται σε ομελέτα με αυγά
Ως τρίψιμο για τα κρέατα
Ως καρύκευμα για ψητά λαχανικά

Στο δέρμα και στην ομορφιά.

Καθώς μισεί τις λοιμώξεις το τσάι του μπορεί να γίνει λοσιόν σε πρόσωπο και σώμα, για την ακμή, την κυτταρίτιδα, τα πλούσια και καθαρά μαλλιά, την αποτοξίνωση του δέρματος και της κουρασμένης φορτισμένης ψυχής.

Ζωή Κυροπούλου έρευνα και επιμέλεια.

Αναφορές:

www.webmd.com

www.cabrillo.edu

www.livestrong.com

www.sciencedirect.com

Τα βότανα είναι φάρμακα. Ενημερώστε τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr