Αφροδισιακά φαγητά

Αφροδισιακά φαγητά

Είναι τελικά τα θαλασσινά, τα καρύδια με μέλι αφροδισιακά. Eπηρεάζει, η διατροφή την ερωτική διάθεση του ανθρώπου; Yπάρχει επιστημονική αλήθεια ή πρόκειται για ένα μύθο που έχει τις ρίζες του βαθιά στην αρχαιότητα;

Η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται να είναι το καλύτερο αφροδισιακό.Ο άνθρωπος έχει ασχοληθεί με την αγάπη και τα αφροδισιακά φαγητά από τότε που καταγράφεται η ιστορία.

της Ελένης Ανδέου Γιωργάκη
Παλιά κλασικά αφροδισιακά, όπως τα κέρατα του ρινόκερου, δεν θεωρούνται πλέον αφροδισιακά λόγω του ότι δεν έχουν καμιά λογική εξήγηση.Προβολή

Αφροδισιακά φαγητά ή τα φαγητά της αγάπης θεωρούνται αυτά που δίνουν ενέργεια στο άτομο, διεγερτικότητα, βοηθούν στην αναπαραγωγή και μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από διάφορα προβλήματα υγείας.Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα αφροδισιακά φαγητά αλλά τα φαγητά που θεωρούνται τροφές της αγάπης περιέχουν συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες με συγκεκριμένες λειτουργίες που τονώνουν και αναζωογονούν το άτομο και τον προστατεύουν από τις διάφορες παθήσεις.
Ε η βιταμίνη του έρωτα!
H βιταμίνη E προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Γνωστή και ως “αναπαραγωγική βιταμίνη”, συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.

Πού θα τη βρείτε: Bιταμίνη E περιέχουν κυρίως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Πόση βιταμίνη E χρειαζόμαστε ημερησίως: H ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη E είναι 15 mg, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1½ αβοκάντο ή 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας καρύδια. Για να επιδράσει όμως στη γονιμότητα, είναι απαραίτητη πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης E, η οποία είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί μόνο μέσω της διατροφής.

Κατηγορίες Αφροδισιακών Τροφών:
Ξηροί καρποί, σπόροι και φρούτα
Στην προϊστορία και συγκεκριμένα στην διατροφή του Australopithecus, στην αρχαία Ελλάδα, στην Ρωμαϊκή μαγειρική των Apicius, στους βιβλικούς τόπους της Μέσης Ανατολής, στο φαγητό της μεσαιωνικής Ευρώπης, στους πρώτους μετανάστες της Αμερικής και στους βουνίσιους Hunzas οι ξηροί καρποί καταγράφονται σαν μια από τις βασικές τροφές. Ξηροί καρποί και φρούτα για καλύτερο κυκλοφορικό

– Oι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού) βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία. Eπίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το άρωμά τους δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.

Tα φρούτα (η μπανάνα, ο ανανάς, το σύκο, τα μούρα, οι φράουλες και τα σταφύλια), καθώς και τα καρότα, τα σπαράγγια, τα φασόλια και ο αρακάς είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Oι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος, βοηθώντας την αιμάτωση και άρα την καλύτερη υγεία του οργανισμού.Έρευνες αποδεικνύουν ότι το σκόρδο μειώνει τη χοληστερίνη, προφυλάσσει από την αθηρωμάτωση και βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

Tο τζίντζερ (ΤονωτικόΔιεγερτικό ), το μέλι καταπραϋντικό για το στομάχι Λαιμόπονο Ενέργεια), η μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Tα πολύ καυτερά φαγητά (τσίλι, κάρι κλπ.) ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Προσοχή όμως! H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το στομάχι (γαστρικές ευαισθησίες).

Πως συμβάλουν στην υγεία μας οι ξηροί καρποί
Συμβολή στην μείωση της Χοληστερόλης λόγω της περιεκτικότητας τους σε κυρίως πολυακόρεστα λίπη αλλά και μονοακόρεστα

Ευεργετικοί στην δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, και φλεβίτιδά λόγω των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν

Προστατευτικοί κατά του καρκίνου λόγω της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.Συμβολή στην αντρική γονιμότητα

Οι ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλουν θετικά σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή φτάνει να χρησιμοποιούνται στην σωστή ποσότητα και να αποφεύγονται οι βιομηχανοποιημένοι ξηροί καρποί που μπορεί να μαγειρεύονται σε κορεσμένα ή υδρογονοποιημένα λίπη που είναι υπεύθυνα για την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.

Η περιεκτικότητα σε λίπος των ξηρών καρπών πολλές φορές μπορεί να υπερβεί αυτό των λιπαρών κρεάτων. Με την εξαίρεση όμως του ινδοκάρυδου και των σπόρων κοκουναριού (καθώς και του φοινικιού), οι υπόλοιποι ξηροί καρποί περιέχουν περισσότερα ακόρεστα λίπη (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη) που θεωρούνται ευεργετικά για την μείωση της χοληστερόλης και προστατευτικά για την καρδία.

Γενικά, οι ξηροί καρποί μπορούν να θεωρηθούν καλές πηγές πρωτεΐνης παρόλο που η πρωτεΐνη που περιέχουν δεν είναι συμπληρωμένη – «Ψηλής Βιολογικής Αξίας Πρωτεΐνης» αφού δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα (τα δομικά υλικά της πρωτεΐνης).
Ο συνδυασμός τους με άλλες τροφές σε μια διατροφή με ποικιλία τροφών θα έχει σαν αποτέλεσμα μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς ελλείψεις.Οι πλείστοι ξηροί καρποί περιέχουν Β-βιταμίνες εκτός από την βιταμίνη Β12 που βρίσκεται μόνο στις ζωικές τροφές.

Η περιεκτικότητα τους σε φυτίνη και οξαλικό οξύ κάνει δυστυχώς δύσκολη την απορρόφησή ορισμένων ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό, όπως το σίδηρο και το ασβέστιο. Όμως, αν χρησιμοποιείτε τους ξηρούς καρπούς στο μαγείρεμα, τα οξέα αυτά διασπώνται και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα.

Επίσης, η κατανάλωση των ξηρών καρπών μαζί με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, ντομάτα, ακτινίδιο, φράουλες, πιπέρι πράσινο) μπορεί να βελτιώσει την απορροφητικότητα του σιδήρου.Ακόμα, όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε που είναι αντιοξειδωτική ουσία και προστατευτική για τις καρδιοπάθειες και καρκίνο.

Η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών διαφέρει από το είδος του σ ιχνοστοιχεία /μέταλλα όπως, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο, σίδηρο, σελίνιο.

Η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και αλάτι πάλι διαφέρει σε σχέση με το είδος τους.

Θερμίδες ανά 100γρ

Αμύγδαλα 612kcal

Macadamias 748 kcal

Σπόροι Ηλιοτροπίου 581

kcalPecans 689

kcalBrazil 682

kcalΚάστανα 170

kcalΣησάμι 598

kcalΙνδοκάριδο 351

kcalΦουντούκια 650

kcalΣπόροι Κοκουκουναριών 688

 kcalΧαλεπιανά 601

kcalΚολοκυθόσποροι 569

kcalΦιστίκια 564

kcalCashew nuts 573

kcalΚαρύδια 688

kcalΨάρια και κυρίως τα Οστρακοειδή μπορούν να θεωρηθούν αφροδισιακά λόγω της περιεκτικότητας τους σε:Βιταμίνη Α – όραση, ανάπτυξη, αντιοξειδωτική ιδιότηταΨευδάργυρος – βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα, επούλωση πληγών, αναπαραγωγή

Βιταμίνη Ε- αντιοξειδωτική ιδιότητα, επιδρά στο σύστημα αναπαραγωγής

Ω-3 – βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης, κυκλοφοριακό σύστημαΣελίνιουμ – για γονιμότητα, ανάπτυξη, αντιοξειδωτική ουσία

Θαλασσινά για το αναπαραγωγικό
Tα θαλασσινά και ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια) και τα μαλάκια (χταπόδι) είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη.

H έλλειψη του ψευδάργυρου είναι πολλές φορές η αιτία για την ανδρική ανικανότητα. Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Aβοκάντο και βανίλια για τη λίμπιντο
Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη B6, που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Oι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Tο αβοκάντο αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης E, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τα αγγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.H σοκολάτα και η τρούφα περιέχουν καφεΐνη, που συμβάλλει στην αφύπνιση του νευρικού συστήματος.

Mάλιστα, η σοκολάτα περιέχει και ένα σχετικό συστατικό της καφεΐνης, που διεγείρει την καρδιά και δίνει ενέργεια. Σε μεγάλες όμως ποσότητες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

H βανίλια θεωρείται ότι, μέσω της μυρωδιάς της, προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση.

Tο σέλινο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, περιέχει επίσης και ανδρογόνα, ορμόνες που υπάρχουν στο ανδρικό σώμα και ερεθίζουν το γυναικείο φύλο.

Τα αρωματικά φυτά και το κρασί
krasi afrodisiakoAρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, το γλυκάνισο, το πράσο και το μάραθο περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.

Tο κρασί (το αλκοόλ γενικότερα, κυρίως όμως η σαμπάνια) σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Eπίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.Oι φυσικές τροφές παρέχουν περισσότερα μέταλλα και βιταμίνες από τις μαγειρεμένες.

Προτιμήστε ωμά φρούτα και λαχανικά. Έτσι παίρνετε ενέργεια, απαραίτητη για μια καλή σεξουαλική ζωή.

Τι είναι καταγραμμένο στην ιστορία (χωρίς όμως επιστημονική τεκμηρίωση) για:

Ανικανότητα

Οστρακοειδή (μύδια)

Συκώτι

Αβοκάντο

Ξηροί καρποί

Σουσάμι

Εσπεριδοειδή,

μούρα

Γονιμότητα

Πασατέμπο

Σουσάμι

Αβοκάντο

Καρότο

Αμύγδαλα

Οστρακοειδή

Σύμφωνα με τον Μαx De Roche στο βιβλίο του ’’ The Foods of Love’’ καθορίζει τα αφροδισιακά φαγητά ή φαγητά της αγάπης και τα κατανέμει σε ομάδες τροφών και μη:

Κυνήγι:

Πουλερικά

Λαγός

Ελάφι

Κρέας:

Στέικ

Καπνιστό κρέας

Αρνί

Ψάρια:

Kάβουρας

Μύδια

Αστακός

Winkles (λιττορίνη)

Αντζούγιες

Γαρύδες

Κοχύλια

Χέλι

Σολωμός

Ρέγγα

Ξιφίας

Χαβιάρι

Μπαχαρικά:Duran Seeds (παρόμοια με τα αμύγδαλα κα παράγονται στην Ινδία και Μαλαισία).

Dita Bork (παράγονται στην Αυστραλία και Ινδία)

Saffron

Βανίλια

Ταπάσκο

Πιπέρι

sichuan (λουλουδάτο πιπέρι απο την Κίνα)

Κανέλλα

Κάρδαμο

Γαρύφαλλα

Γλυκάνισο (Ασιάτικα Καρυκεύματα)

Μαύρο πιπέρι

ΤζίντζερJuniper (μπλέ μούρα)

Μοσχοκάρυδο

Βότανα:

Άγρια Μαντζουράνα

Δενδρολίβανο (το 16ο αιωάνα το χρησιμοποιούσαν στους γάμους και το πρόσφεραν στους καλεσμένους)

Μάραθος

Δυόσμος

Λαχανικά:

Ρίζες (Καροττα,κρεμμύδι,πατάτα)

Σπαράγκια

Τruffles

Φρούτα:

Σύκα

Κυδώνι

Ρόδι

Ροδάκινο

Μπανάνα

Βερύκοκκο

Αχλάδι

Ξηροί Καρποί:

Φουντούκια

Κάστανα

Ινδοκάρυδο

Καρύδια

Χαλεπιανά

Σοκολάτα,

Μέλι,

Ginseng

Λουλούδια:Βιολέτες
Ελένη Ανδρέου Γιωργάκη
ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗΚλινική Διαιτολόγος, RD, LDTOPICS

www.mednutrition.gr

Αιθέριο Έλαιο Μαύρου Μόσχου. Το Έλαιο Της Λίμπιντο.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr