Ποια τα οφέλη του λινολεϊκού οξέος για το δέρμα σου;

Ποια τα οφέλη του λινολεϊκού οξέος για το δέρμα σου;

Το δέρμα με τάση ακμής και η λιπαρότητα συνήθως πάνε χέρι-χέρι, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο σχετικών ανησυχιών για το δέρμα.

Ενώ τόσο οι επιρρεπείς στην ακμή όσο και οι λιπαροί τύποι δέρματος εμφανίζουν υπερβολική παραγωγή σμήγματος, όσοι εμφανίζουν εξάρσεις πιθανότατα έχουν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο σμήγμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απουσία λινολεϊκού οξέος στο σμήγμα συμβάλλει σε χαμηλά επίπεδα κεραμιδίων, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο φραγμός του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει σπυράκια.

Τι είναι το λινολεϊκό οξύ;
Το λινολεϊκό οξύ είναι απλώς ένα φανταχτερό όνομα για έναν τύπο λιπαρού οξέος που βρίσκεται στο λάδι του δέρματός σου. Συγκεκριμένα, είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ γνωστό και ως βιταμίνη F. Μπορείς να προσλάβεις βιταμίνη F από τα περισσότερα φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Βρίσκεται επίσης φυσικά στο σμήγμα και εάν η ισορροπία ή η ποσότητα του λινολεϊκού οξέος στο δέρμα δεν είναι σωστή, το σώμα μπορεί να υπερπαράγει σμήγμα και να δημιουργεί λιπαρό δέρμα. Το λινολεϊκό είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που χρησιμοποιούν οι σμηγματογόνοι αδένες για τη φυσιολογική παραγωγή σμήγματος στην πραγματικότητα ηρεμεί το δέρμα και το ωοθυλάκιο, και επομένως δύναται να ηρεμήσει την ακμή.

Εάν το δέρμα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες λινολεϊκού οξέος, μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή σπασμών ή ξηρού δέρματος. Ευτυχώς, μπορείς να το βρεις σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και προσωπικά προϊόντα όπου λειτουργεί ως μαλακτικός ή πηκτικός παράγοντας. Για αυτό και έρευνες έχουν δείξει ότι τα μαλακτικά είναι ουσίες που συγκρατούν την υγρασία και προστατεύουν το δέρμα από ερεθιστικούς παράγοντες.

Οφέλη του λινολεϊκού οξέος για το δέρμα
Λόγω των μαλακτικών του ιδιοτήτων, το λινολεϊκό οξύ έχει ενυδατικά, μαλακτικά και προστατευτικά οφέλη παρέχοντας υγρασία και ζωντάνια. Εκτός από την αύξηση της υγρασίας, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του λινολεϊκού οξέος ή της βιταμίνης F για το δέρμα είναι η ικανότητά του να διατηρεί και να ενισχύει τον φραγμό του δέρματος.

Πρόκειται για ένα οξύ πρόδρομος για την ανάπτυξη κεραμιδίων, τα οποία είναι φυσικά λίπη που γεμίζουν τις ρωγμές στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και διατηρούν έναν υγιή φραγμό του δέρματος. Έρευνες και ειδικοί δεν έχουν αναφέρει αρνητικές παρενέργειες του συστατικού. Το λινολεϊκό οξύ δεν είναι ερεθιστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τοπικό συστατικό σε όλους τους τύπους δέρματος.

Τύποι δέρματος που θα ωφεληθούν
Όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να προσθέσουν λινολεϊκό οξύ στη ρουτίνα τους, αλλά όσοι έχουν ξηρό ή με τάση ακμής δέρμα μπορεί να βρουν το συστατικό ιδιαίτερα χρήσιμο. Όσοι έχουν ερεθισμένο, φλεγμονώδες ή ξηρό δέρμα θα επωφεληθούν από την προσθήκη λινολεϊκού οξέος στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός τους για να προσθέσουν υγρασία, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στη βελτίωση του συνολικού δερματικού φραγμού τους.

Ακόμα κι αν η αιτία της ακμής σου δεν οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος, το συστατικό εξακολουθεί να είναι εξαιρετικό για δέρμα με τάση για ρήξη, επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στον έλεγχο της ακμής. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των εξανθημάτων παρέχοντας στο δέρμα τα απαραίτητα κεραμίδια που χρειάζεται για έναν υγιή φραγμό του δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χειρότερη ακμή σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα κεραμιδίων.

Πώς να ενσωματώσεις το λινολεϊκό οξύ στη ρουτίνα σου;
Εάν τα οφέλη του λινολεϊκού οξέος ακούγονται ενδιαφέροντα, θα χαρείς να μάθεις ότι μπορείς να βρεις μια ποικιλία από καθαριστικά, ορούς και ενυδατικές κρέμες προσώπου με το συστατικό. Είναι ασφαλές να το χρησιμοποιείς δύο φορές την ημέρα, όπως χρειάζεται. Επιπλέον, ένα έμπλαστρο είναι όταν εφαρμόζεις μια μικρή ποσότητα προϊόντος περιποίησης δέρματος σε μια δυσδιάκριτη περιοχή του προσώπου και το αφήνεις να παραμείνει για περίπου 48 ώρες για να προσδιορίσεις εάν υπάρχει ερεθισμός ή αντίδραση.

Τελικά, το λινολεϊκό οξύ μπορεί να είναι το υποτιμημένο συστατικό που λείπει από τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Εάν έχεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με το λινολεϊκό οξύ για το δέρμα σου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο για να λάβεις συγκεκριμένες συμβουλές για τον τύπο του δέρματός σου.

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr