Aπαλλαγείτε οριστικά από την κατακράτηση υγρών

Aπαλλαγείτε οριστικά από την κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών είναι μία πολύ συνηθισμένη διαταραχή, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο, κατά κύριο λόγο γυναίκες (περίπου το 30%).

⇒ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Τα αίτια μπορεί να είναι κάποιες παθολογικές διαταραχές, όπως καρδιακές ή νεφρικές δυσλειτουργίες, σοβαρές φλεγμονές ή αλλεργικές αντιδράσεις. Τις περισσότερες φορές όμως, ευθύνονται κάποιες λανθασμένες συνήθειες στον καθημερινό τρόπο ζωής, η διόρθωση των οποίων αποφέρει σημαντικό όφελος για την υγεία. Και σε αυτήν την περίπτωση η φύση δίνει τη λύση!

Τι είναι η κατακράτηση υγρών
Η κατακράτηση υγρών σηματοδοτεί την υπερβολική συγκέντρωση νερού στον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα στο κυκλοφορικό σύστημα, τους ιστούς και τις κοιλότητες του σώματος.

Προκαλείται από την ανισορροπία ανάμεσα στο κάλιο και το νάτριο. Όταν η ποσότητα του νατρίου είναι μεγαλύτερη από του καλίου, τότε το σώμα συγκρατεί νερό. Συνήθως, η κατακράτηση είναι εντονότερη στις περιοχές που εμφανίζουν προδιάθεση για συσσώρευση λίπους, όπως η κοιλιά, οι γλουτοί και οι μηροί, ενώ η περίσσια συγκέντρωση νερού είναι πιθανόν να προκαλέσει πρήξιμο και αίσθημα βάρους κυρίως στα άνω και κάτω άκρα, και τους αστραγάλους.

Εξαιτίας της διαταραγμένης φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας, μαζί με αυτά τα υγρά λιμνάζουν και πολλές τοξίνες στους ιστούς που δυσκολεύουν τον μεταβολισμό των κυττάρων, ο οποίος ήδη πάσχει από τη μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Πολλές γυναίκες αποδίδουν λανθασμένα στην κατακράτηση υγρών τα παραπανίσια κιλά. Στην πραγματικότητα όμως, ισχύει το αντίθετο: τα παραπανίσια κιλά δυσχεραίνουν τη διούρηση και ευνοούν την κατακράτηση υγρών.

Όταν δεν υπάρχουν σοβαρές παθολογικές διαταραχές που ευθύνονται για την κατακράτηση υγρών, τότε τις περισσότερες φορές ευθύνονται κάποιες λανθασμένες συνήθειες στον καθημερινό τρόπο ζωής όπως: το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη άσκησης, η υπερκατανάλωση αλμυρών τροφίμων και καφεΐνης, η κατάχρηση φαρμάκων, ακόμα και τα πολύ στενά ρούχα, τα ψηλά τακούνια και η πολύωρη ορθοστασία σε συνδυασμό με ακινησία, συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατακράτησης υγρών. Επίσης, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που περιμένουν έμμηνο ρύση πολλές φορές αισθάνονται πρήξιμο εξαιτίας της κατακράτησης υγρών.

Η κυτταρίτιδα διαφέρει από την κατακράτηση υγρών
Πολλές γυναίκες συγχέουν την κατακράτηση υγρών με την κυτταρίτιδα. Όμως, σε αντίθεση με την κατακράτηση υγρών, η κυτταρίτιδα οφείλεται σε κάποιες φλεγμονώδεις διαδικασίες που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία και τον λιπώδη ιστό, γι’ αυτό και εμφανίζεται και σε αδύνατες γυναίκες. Εκδηλώνεται με τη χαρακτηριστική όψη «φλοιού πορτοκαλιού» και εντοπίζεται κυρίως στους γλουτούς, τους μηρούς, τα μπράτσα και τις γάμπες, όπου το δέρμα γίνεται λιγότερο ελαστικό. Οι αιτίες της κυτταρίτιδας είναι πολλές και αρκετές είναι κοινές με αυτές της κατακράτησης υγρών, όπως η καθιστική ζωή, η λανθασμένη διατροφή, τα στενά ρούχα, η κακή στάση του σώματος.

Όταν υπάρχει κατακράτηση υγρών, η όψη της κυτταρίτιδας εντείνεται. Τα καλά νέα είναι ότι καθώς αρκετές από τις αιτίες τους είναι κοινές, αντιμετωπίζοντάς τες (με πολύ νερό καθημερινά, σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή πλούσια σε ίνες, φρούτα και λαχανικά, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, άνετα ρούχα, σωστή στάση του σώματος) θα δείτε βελτίωση και σε επίπεδο κατακράτησης υγρών και σε επίπεδο κυτταρίτιδας!

Οι πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες
Οι πιο δραστικές φυσικές θεραπείες κατά της κατακράτησης υγρών στοχεύουν στη μείωση της συσσώρευσης υγρών και του οιδήματος που συνοδεύουν αυτήν τη διαταραχή. Πρόκειται για φυτικές ουσίες που μπορείτε να τις λαμβάνετε είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, είτε ως αφεψήματα και να επωφελείστε από τις στραγγιστικές και διουρητικές τους ιδιότητες.

Σημύδα (Betula alba)
Η σημύδα είναι ένα δέντρο που φημίζεται για τη διουρητική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση του σε επίπεδο ουροδόχου κύστης. Οφείλει τη διουρητική δράση του στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και πιο συγκεκριμένα σε κερσετίνη. Χρησιμεύει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του οιδήματος της κατακράτησης υγρών.

Tσουκνίδα (Urtica urens)
Πρόκειται για ένα αιωνόβιο ποώδες φυτό. Το απόσταγμα των φύλλων του ενδείκνυται για τη θεραπεία της κατακράτησης υγρών, καθότι έχει διουρητικές ιδιότητες χάρη στην περιεκτικότητά του σε καφεϊκό οξύ.

Γιάβα (Ortosiphon stamineus)
Χάρη στην περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδείς ουσίες, η γιάβα έχει έντονη διουρητική δράση μέσω της οποίας ευνοεί την απομάκρυνση των αζωτούχων (ουρία και ουρικό οξύ) και χλωριούχων στοιχείων (χλωριούχο νάτριο) από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτόν, βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει την κατακράτηση υγρών με αποτελεσματικό τρόπο.

Ιεράκιο (Hieracium pilosella)
Το ιεράκιο είναι ένα φυτό πλούσιο σε φλαβονοειδή, κουμαρίνες και τριτερπένια, δραστικές ουσίες με διουρητική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ταραξάκο (Taraxacum officinale)
Το ταραξάκο οφείλει τη διουρητική δράση του στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδείς ουσίες, άλατα καλίου και σεσκιτερπενικές λακτόνες, και έχει την ικανότητα να αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Αφέψημα από σημύδα και φινόκιο
Τα φύλλα της σημύδας αποτελούν μία εξαιρετική φυσική θεραπεία για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, καθώς δρουν αποτελεσματικά στο λεμφικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, οι σπόροι του φινόκιο έχουν την ικανότητα να ξεπρήζουν τους ιστούς. Στο μίγμα προσθέτουμε και μελισσόχορτο (Melissa officinalis) που, πέρα από ωραία γεύση, δρα σπασμολυτικά και χαλαρωτικά στους βλεννογόνους.

Υλικά για 50 γραμ. τσάι

20 γραμ. φύλλα σημύδας

20 γραμ. σπόροι φινόκιο

10 γραμ. φύλλα μελισσόχορτου

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε 300ml νερό. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το μίγμα των βοτάνων και το αφήνουμε για 7-8 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το αφέψημα και το πίνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σημείωση: Μπορούμε να προετοιμάσουμε το αφέψημα από την προηγούμενη ημέρα για να πιούμε τουλάχιστον 3 φλιτζάνια κατά τη διάρκεια της επόμενης. Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε κάποια γλυκαντική ουσία, αφού οι σπόροι του φινόκιο του χαρίζουν μία υπέροχη γεύση.

www.naturanrg.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr