Τα σπουδαία φαρμακευτικά βότανα με τις μαγικές ιδιότητες. Η φαρμακευτική τους δράση και οδηγίες χρήσης.

Τα σπουδαία φαρμακευτικά βότανα με τις μαγικές ιδιότητες. Η φαρμακευτική τους δράση και οδηγίες χρήσης.

 Τα περισσότερα βότανα δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως για να διαπιστωθεί πόσο καλά λειτουργούν ή για να διαπιστωθεί εάν αλληλεπιδρούν με άλλα βότανα, συμπληρώματα, φάρμακα ή τρόφιμα. Τα προϊόντα που προστίθενται σε φυτικά παρασκευάσματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις.

Να γνωρίζετε ότι «φυσικό» δεν σημαίνει «ασφαλές». Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για οποιοδήποτε βότανο ή συμπλήρωμα διατροφής χρησιμοποιείτε.

Χαμομήλι
(Λουλούδι)

Θεωρούμενο από ορισμένους ως θεραπεία για όλα, το χαμομήλι χρησιμοποιείται συνήθως στις ΗΠΑ για το άγχος και τη χαλάρωση. Χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για την επούλωση πληγών και για τη μείωση της φλεγμονής ή του οιδήματος. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πόσο καλά λειτουργεί για οποιαδήποτε πάθηση. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως τσάι ή εφαρμόζεται ως κομπρέσα. Θεωρείται ασφαλές από τον FDA. Μπορεί να αυξήσει την υπνηλία που προκαλείται από φάρμακα ή άλλα βότανα ή συμπληρώματα. Το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ορισμένα φάρμακα, προκαλώντας πολύ υψηλό επίπεδο του φαρμάκου σε μερικούς ανθρώπους.

Το χαμομήλι για το δέρμα (τοπικό) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του ερεθισμού του δέρματος από θεραπείες για τον καρκίνο με ακτινοβολία. Το χαμομήλι σε μορφή κάψουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του εμέτου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Echinacea
(Φύλλο, μίσχος, ρίζα)

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ή την πρόληψη κρυολογήματος, γρίπης και λοιμώξεων, καθώς και για την επούλωση πληγών. Πολλές μελέτες εξέτασαν πόσο καλά λειτουργεί η εχινάκεια για την πρόληψη ή τη συντόμευση της πορείας ενός κρυολογήματος, αλλά καμία δεν ήταν πειστική. Ορισμένες μελέτες δείχνουν όντως κάποιο όφελος από τη χρήση της εχινάκειας για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Η βραχυπρόθεσμη χρήση συνιστάται επειδή άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η μακροχρόνια χρήση μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ελέγχετε πάντα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που ήδη παίρνετε.

Άτομα αλλεργικά στα φυτά της οικογένειας των μαργαριτών μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στην εχινάκεια. Η οικογένεια των μαργαριτών περιλαμβάνει αμβροσία, χρυσάνθεμα, κατιφέδες και μαργαρίτες.

Πυρετός
(Φύλλο)

Το Feverfew χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για τη θεραπεία του πυρετού. Τώρα χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη της ημικρανίας και τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα παρασκευάσματα πυρετού μπορούν να αποτρέψουν τις ημικρανίες.

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν στοματικά έλκη σε περίπτωση μάσησης των φύλλων και ερεθισμό του πεπτικού συστήματος. Τα άτομα που ξαφνικά σταματούν να παίρνουν πυρετό για ημικρανίες μπορεί να εμφανίσουν τους πονοκεφάλους τους  στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Το Feverfew δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να αλλάξουν την καλή δράση του feverfew. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με βαρφαρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα.

Σκόρδο

(Γαρύφαλλο, ρίζα)

Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο στη μαγειρική και για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι ενώσεις που απομονώνονται από το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιμικροβιακές, καρδιοπροστατευτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να παίζουν ρόλο στην πεποίθηση ότι το σκόρδο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Δυστυχώς, τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα.

Ο FDA θεωρεί το σκόρδο ασφαλές. Αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με βαρφαρίνη, ένα αραιωτικό του αίματος.

Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να λαμβάνονται μεγάλες ποσότητες πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Τζίντζερ
(Ρίζα)

Το τζίντζερ είναι πιο γνωστό ως βότανο για την ανακούφιση της ναυτίας. Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία που προκαλείται από την εγκυμοσύνη και τη χημειοθεραπεία. Άλλοι τομείς υπό διερεύνηση στη χρήση του τζίντζερ είναι η χειρουργική και ως αντικαρκινικός παράγοντας. Το ευρύ φάσμα των δράσεων του μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του επιδράσεις.

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια, καούρα και ναυτία σε ορισμένα άτομα.

Gingko
(Φύλλο)

Το εκχύλισμα φύλλων Ginkgo έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, η κόπωση και οι εμβοές. Χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της μνήμης και για την πρόληψη της άνοιας και άλλων εγκεφαλικών διαταραχών.

Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει την ελαφρά αποτελεσματικότητά του. Αλλά το πώς ακριβώς λειτουργεί το gingko δεν είναι κατανοητό. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εκχύλισμα από φύλλα. Οι σπόροι περιέχουν τοξίνη ginkgo. Αυτή η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και, σε μεγάλες ποσότητες, θάνατο.

Επειδή ορισμένες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι το ginkgo μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιπηκτικά, αντισπασμωδικά φάρμακα ή τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Τζίνσενγκ
(Ρίζα)

Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται ως τονωτικό και αφροδισιακό, ακόμη και ως θεραπεία για όλα. Η έρευνα είναι αβέβαιο πόσο καλά λειτουργεί, εν μέρει λόγω της δυσκολίας στον ορισμό της «ζωτικότητας» και της «ποιότητας ζωής». Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στην ποιότητα του τζίνσενγκ που πωλείται. Οι παρενέργειες είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η ταχυκαρδία. Θεωρείται ασφαλές από τον FDA. Αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με βαρφαρίνη, ηπαρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οιστρογόνα, κορτικοστεροειδή ή διγοξίνη.

Τα άτομα με διαβήτη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τζίνσενγκ.

Goldenseal
(Ρίζα, ρίζωμα)

Το Goldenseal χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας και των ερεθισμών των ματιών και του δέρματος. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισηπτικό. Είναι επίσης μια αναπόδεικτη θεραπεία για το κρυολόγημα. Το Goldenseal περιέχει βερβερίνη, ένα φυτικό αλκαλοειδές με μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης τόσο στην Αγιουρβέδα όσο και στην Κινεζική ιατρική.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το goldenseal είναι αποτελεσματικό για τη διάρροια. Αλλά δεν συνιστάται γιατί μπορεί να είναι δηλητηριώδες σε υψηλές δόσεις. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, του στόματος, του λαιμού και του στομάχου.

Γαϊδουράγκαθο
(Καρπός)

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων του ήπατος και της υψηλής χοληστερόλης και για τη μείωση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυτό που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου.

Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές διαφορετικές ασθένειες τα τελευταία αρκετές χιλιάδες χρόνια, ειδικά για ηπατικά προβλήματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αβέβαια σχετικά με τα πραγματικά οφέλη του γαϊδουράγκαθου για ηπατική νόσο.

Βαλσαμόχορτο
(Λουλούδι, φύλλο)

Το υπερικό χρησιμοποιείται και  ως αντικαταθλιπτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει μικρή επίδραση στην ήπια έως μέτρια κατάθλιψη σε διάστημα περίπου 12 εβδομάδων. Αλλά δεν είναι σαφές εάν είναι αποτελεσματικό για τη σοβαρή κατάθλιψη.

Μια παρενέργεια είναι η ευαισθησία στο φως, αλλά αυτό παρατηρείται μόνο σε άτομα που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις του βοτάνου.

Το St. John’s έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί επικίνδυνες και πιθανώς θανατηφόρες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε πάντα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το βότανο.

Saw palmetto
(Καρπός)

Το Saw palmetto χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων των ούρων από την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη (BPH). Αλλά πρόσφατες μελέτες δεν το βρήκαν αποτελεσματικό για αυτήν την πάθηση. Οι παρενέργειες είναι πεπτικές διαταραχές και πονοκέφαλος, και οι δύο ήπιοι.

Βαλεριάνα
(Ρίζα)

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αϋπνίας και για τη μείωση του άγχους. Η έρευνα δείχνει ότι η βαλεριάνα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο βοήθημα ύπνου, αλλά τα στοιχεία δεν είναι συνεπή για να το επιβεβαιώσουν.

Στις ΗΠΑ, η βαλεριάνα χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία για μπύρα ρίζας και άλλα τρόφιμα. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φαρμακευτικό βότανο, συζητήστε πάντα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν το πάρετε.

Ιατρικοί σύμβουλοι:

Bianca Garilli MD
Maryann Foley RN BSN
Rita Sather RN

Βότανα απο τα μυστικά ομορφιάς.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr