Έχεις «τσιμπημένη» χοληστερίνη; 4 συμβουλές για να τη ρίξεις!

Έχεις «τσιμπημένη» χοληστερίνη; 4 συμβουλές για να τη ρίξεις!

Έκανες πρόσφατα αιματολογικές εξετάσεις και ο παθολόγος σου «την είπε» για την χοληστερίνη σου; Σου έχουμε τις τοπ διατροφικές συμβουλές που είναι καλό να ακολουθήσεις, ώστε να ρίξεις την ανεβασμένη χοληστερίνη σου στο πι και φι.

Μια διατροφή για χοληστερίνη θα πρέπει να είναι πλούσια σε:

1| Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η επαρκής πρόσληψη των λεγόμενων “καλών” λιπαρών συμβάλλει στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης (LDL) και ταυτόχρονα στη διατήρηση σταθερων επιπέδων της “καλής” χοληστερίνης (HDL). Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα αυτών, οι σπόροι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο & το αβοκάντο είναι σύμμαχοι σου και αναπόσπαστο κομμάτι μιας διατροφής για την αντιμετώπιση της ανεβασμένης χοληστερίνης.

2| Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού & νευρικού συστήματος. Στοχεύστε σε 2 μερίδες λιπαρών ψαριών ανά εβδομάδα.

3| Φυτικές ίνες. Οι θαυματουργοί άπεπτοι υδατάνθρακες κάνουν το ταξίδι τους από το στόμα έως το παχύ έντερο συμπαρασύρωντας λιπαρά οξέα και συμβάλλοντας στη ρύθμιση της τιμής της χοληστερίνης στο αίμα. Δώσε έμφαση στην τακτική κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών που βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα όπως τα μήλα, τα βατόμουρα, τα αχλάδια και τα σταφύλια, στους ξηρούς καρπούς, τη βρόμη και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

4| Φυτικές στερόλες & στανόλες. Άτομα με αυξημένη χοληστερίνη επωφελούνται από την κατανάλωση τροφίμων, εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες. Η κατανάλωση της τάξης των 1.5-3g φυτικών στερολών τη μέρα αρκεί.

Η «τσιμπημένη» χοληστερίνη είναι αρκετά έντονο φαινόμενο στον ελληνικό πληθυσμό και μια κατάσταση-καμπανάκι για σοβαρότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, η οποία μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης στην καθημερινότητα μας.

Πηγές αναφοράς

Nesti, L., Mengozzi, A., & Natali, A. (2020). Statins, LDL cholesterol control, cardiovascular disease prevention, and atherosclerosis progression: a clinical perspective. American Journal of Cardiovascular Drugs, 20(5), 405-412.

www.likewoman.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr